DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Logo Rijkswaterstaat - Dienst Noord-Holland

RWS 2017/12780

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder a, van de Wegenverkeerswet 1994 ben ik bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Motivering

Uit verkeerscijfers is gebleken dat sinds de opening van de Westrandweg en het doortrekken van rijksweg 5 (A5) naar de Coentunnel, de verkeersintensiteit op de rijksweg 5 (A5) tussen knooppunt De Hoek en Raasdorp (hm 1.600- hm 7.300 vice versa) behoorlijk is gestegen.

Om de doorstroming en verkeersveiligheid op dit weggedeelte in stand te houden is het daarom noodzakelijk om in de ochtendspits (van 6 tot 10 uur) en in de avondspits (van 15 tot 19 uur) op dit weggedeelte een inhaalverbod voor vrachtwagens in te stellen.

BELANGENAFWEGING

De Rijksoverheid streeft naar behoud en verbetering van internationale en nationale verbindingen over de weg. Om de bereikbaarheid te verbeteren wordt onder meer ingezet op het intensiever gebruiken/benutten van de bestaande infrastructuur. Een van de maatregelen waarmee de bereikbaarheid kan worden verhoogd betreft het inhaalverbod voor vrachtauto’s. De maatregel dat vrachtauto’s gedurende bepaalde tijdvakken op de dag niet mogen inhalen bevordert de doorstroming van alle weggebruikers doordat het aantal verkeersbewegingen wordt verminderd, waardoor een rustiger verkeersbeeld ontstaat. Hierdoor wordt de weg beter benut en de kwaliteit van de verkeersafwikkeling verbeterd. Bovendien wordt de kans op ongevallen kleiner waardoor incidentele files afnemen.

Gevolgde procedure

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de gemandateerde namens de chef van de politie eenheid Noord-Holland Noord. Het betrokken weggedeelte is in het beheer bij het Rijk en gelegen binnen de gemeente Haarlemmermeer.

Overeenkomstig artikel 26 van het Besluit Administratieve Bepalingen, zal dit verkeersbesluit worden gepubliceerd in de Staatscourant.

Besluit

Op grond van bovenstaande overwegingen besluit ik om:

Een inhaalverbod voor vrachtwagens in te stellen op rijksweg 5 (A5) tussen hectometerpunt 1.600 en 7.300 vice versa te Haarlemmermeer, door het plaatsen van borden model F3 en F4 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeertekens 1990 (RVV 1990) (met onderborden van 6.00 tot 10.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur).

 

Met vriendelijke groet,

 

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU,

 

namens deze,

 

hoofd afdeling Vergunningverlening Rijkswaterstaat West- Nederland Noord,

 

mevrouw M. Nauta

 

Mededelingen

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden tegen deze beschikking binnen zes weken na de dag, waarop dit besluit is bekendgemaakt, een bezwaarschrift indienen.

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Infrastructuur en Milieu en worden gezonden aan de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat West-Nederland Noord, Postbus 2232, 3500 GE te Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende bevatten:

 

  • 1.

    naam en adres van de indiener;

  • 2.

    de dagtekening;

  • 3.

    een omschrijving van het besluit, waartegen het bezwaar is gericht; en

  • 4.

    de gronden van het bezwaar (motivering).

 

Voorlopige voorziening

Gelijktijdig met of na indiening van het bezwaarschrift kan, bij een spoedeisend belang, een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft.

 

Het verzoek dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • 1.

    naam en adres van de indiener;

  • 1.

    de dagtekening;

  • 2.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht onder vermelding van datum en kenmerk van de beschikking;

  • 3.

    de gronden van het bezwaar (motivering).

 

Bij het verzoek dient voorts een afschrift van het bezwaarschrift te worden overgelegd. Zo mogelijk wordt tevens een kopie van het besluit, waarop het geschil betrekking heeft, overgelegd.

 

Griffierecht

In verband met het verzoek om voorlo­pige voorzie­ning wordt griffierecht geheven.

Afschrift van dit besluit is gezonden aan:Politie Noord-Holland, Postbus 57, 2000 AB te Haarlem. 

Naar boven