Ontwerp wijzigingsplan "Buitengebied Rijksstraatweg ong. Buurmalsen", ontwerp omgevingsvergunning en ontwerp besluit hogere grenswaarde gecoördineerd ter inzage, Geldermalsen

Logo Geldermalsen

 

Met ingang van vrijdag 24 maart 2017 ligt voor zes weken op grond van artikel 3.8 lid 1 Wro en artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht ter inzage bij het Klantencontactcentrum op het gemeentehuis te Geldermalsen:

 

  • 1.

    het ontwerp van het wijzigingsplan “Buitengebied Rijksstraatweg ong. te Buurmalsen”

  • 2.

    de hieraan gerelateerde ontwerp-omgevingsvergunning;

  • 3.

    het hieraan gerelateerde ontwerp-besluit hogere grenswaarde

De zienswijzentermijn van zes weken eindigt op donderdag 4 mei 2017.

 

 

Toelichting op de planstukken

Het plangebied is gelegen aan de Rijksstraatweg ongenummerd te Buurmalsen, perceel kadastraal bekend gemeente Geldermalsen sectie G. nummer 590. Gelegen binnen de bebouwde kom tegenover de Hucht in de kern Buurmalsen. Het perceel heeft een omvang van 5.000 m². De bedrijfswoning wordt aan de straatzijde gesitueerd en is aan de oostzijde van het perceel gelegen. De fruitschuur wordt achter op het perceel gesitueerd, waardoor deze een directe verbinding heeft met de achtergelegen fruitboomgaard.

 

 

Het realiseren van een agrarisch bouwperceel met fruitloods en bedrijfswoning is op basis van het geldende bestemmingsplan “Buitengebied 2006” niet toegestaan. Om realisering van de fruitloods met bedrijfswoning mogelijk te maken is het college van burgemeester en wethouders voornemens om met toepassing van artikel 3.6 lid 1 sub a Wro het geldende bestemmingsplan voor de grond in het plangebied te wijzigen. Hierin voorziet dit ontwerp wijzigingsplan.

 

 

Eén van de voorwaarden voor het kunnen toepassen van de wijzigingsbevoegdheid, dat tegen de vestiging van een agrarisch bouwperceel uit milieukundig oogpunt geen bezwaar bestaat. Dit betekent in ieder geval dat voldaan dient te worden aan de Wet Geluidhinder. In beginsel mag de geluidsbelasting op de gevels bij geluidgevoelige bestemmingen als gevolg van het wegverkeerslawaai niet hoger zijn dan 48 dB. Deze waarden worden ook wel aangeduid als zogenaamde voorkeursgrenswaarden. Burgemeester en wethouders kunnen, in bepaalde gevallen en onder bepaalde voorwaarden, hogere grenswaarden toestaan dan de voorkeursgrenswaarde. De locatie waar de bedrijfswoning is gesitueerd ligt in de geluidzones van de Rijksstraatweg in Buurmalsen. Om te bepalen welke geluidsbelasting aanwezig zijn en welke maatregelen er mogelijk zijn, is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. In het akoestisch onderzoek wordt geconcludeerd dat er  sprake is van een geluidsbelasting van 54 dB op de gevel van de nieuwe bedrijfswoning.  Deze hogere geluidsbelasting is alleen toelaatbaar na en afwegingsproces, waarbij ook de mogelijke maatregelen worden aangegeven om de geluidbelasting op de gevel terug te brengen. Dit afwegingsproces heeft vorm gekregen in het ontwerpbesluit hogere grenswaarde en het daaraan ten grondslag liggende akoestische onderzoek.

 

 

Coördinatie

Artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening en de Coördinatieverordening Wro gemeente Geldermalsen 2012 maken het mogelijk dat diverse procedures gezamenlijk worden doorlopen. De voorbereiding en bekendmaking van verschillende besluiten wordt tegelijk behandeld. Naast het wijzigingsplan wordt ook de aanvraag omgevingsvergunning en alsmede de procedure tot het vaststellen van een hogere grenswaarde gecoördineerd behandeld.

 

Raadplegen planstukken:

Het ontwerp wijzigingsplan met besluit, alsmede de ontwerp omgevingsvergunning en het ontwerp hogere grenswaarde bestemmingsplan en de bijbehorende stukken kunnen op afspraak worden ingezien bij het Klantencontactcentrum op het gemeentehuis te Geldermalsen. Voor het maken van een afspraak kunt u terecht op de gemeentelijke website: www.geldermalsen.nl > Maak afspraak > Inzien stukken of via (0345) 586 611.

 

Het ontwerp wijzigingsplan met –besluit, alsmede de ontwerp omgevingsvergunning en het ontwerp besluit hogere grenswaarde bestemmingsplan zijn op de website www.geldermalsen.nl in PDF-vorm te raadplegen (onder het kopje ‘bestemmingsplannen).

 

Reageren

Gedurende de termijn van terinzagelegging (t/m donderdag 4 mei 2017) kan een ieder een schriftelijke zienswijze (géén e-mail) sturen naar de gemeenteraad van de gemeente Geldermalsen, Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen. Indien u een mondelinge zienswijze wilt indienen, dan dient u hiervoor, uiterlijk één week voor het einde van de terinzagetermijn, een afspraak te maken via het secretariaat van de afdeling MRO: (0345) 58 66 11 (alleen bereikbaar tijdens kantooruren)

 

 

Publicatiedatum donderdag 23 maart 2017

Naar boven