Kennisgeving Tracébesluit weguitbreiding Schiphol – Amsterdam – Almere 2017, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

De minister van Infrastructuur en Milieu heeft op 7 maart 2017 het Tracébesluit weguitbreiding Schiphol – Amsterdam – Almere 2017 vastgesteld. Hier leest u waar u het tracébesluit kunt inzien en wanneer er inloopbijeenkomsten zijn. Ook leest u over de mogelijkheid om in beroep te gaan.

Vier rijstroken en verbetering leefomgeving

De komende jaren verbreedt Rijkswaterstaat de snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. Dit gebeurt om het aantal files te verminderen, de noordelijke Randstad beter bereikbaar te maken en de leefbaarheid te verbeteren. De A9 krijgt tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht 4 in plaats van 3 rijstroken en er komt een wisselbaan. Daarnaast plaatst Rijkswaterstaat nieuwe geluidsschermen en wordt de A9 ter hoogte van Amstelveen verdiept aangelegd. Rijkswaterstaat start eind 2019 met de bouwwerkzaamheden. Ergens tussen 2024 en eind 2026 rijdt de eerste auto over de verbrede A9. Bij het ontwerp is veel zorg besteed aan inpassing in de omgeving. De zienswijzen op het ontwerptracébesluit 2016 hebben geleid tot enkele wijzigingen in het Tracébesluit. Hierover leest u meer op www.platformparticipatie.nl/saa.

Tracébesluit 2017

De aanpassingen van het gehele traject van Schiphol – Amsterdam – Almere zijn vastgesteld in het tracébesluit van 2011. Ter hoogte van Amstelveen is dit besluit gewijzigd van een tunnel in een verdiepte ligging. Het ontwerptracébesluit waarin de wijziging is opgenomen, is in 2016 ter visie gelegd (Ontwerptracébesluit weguitbreiding Schiphol – Amsterdam – Almere 2016). De zienswijzen op het ontwerptracébesluit 2016 hebben geleid tot enkele wijzigingen van het ontwerp. Deze zijn verwerkt in het Tracébesluit weguitbreiding Schiphol – Amsterdam – Almere 2017.

Het tracébesluit 2017, toelichting en onderzoeken zijn te vinden op www.platformparticipatie.nl/saa.

De geluidsmaatregelen worden geoptimaliseerd, onder andere door het plaatsen van een extra geluidsscherm aan de noordzijde van de A9 ter hoogte van Elsenhove (tussen km 26,11 en 26,42). Het geluidsscherm Operabuurt wordt aangesloten op de schermhoogte ter hoogte van Meander, met een hoogte van 9 meter. In afstemming met het Keizer Karel College en de gemeente Amstelveen verbetert het waterhuishoudingplan op het sportveld van de school.

Bij Meanderflat 4 (ter hoogte van het nieuwe Bovenlandpad) blijven meer garageboxen behouden en aan de westzijde van Amstelveen is ruimte gereserveerd voor de aanleg van twee bushaltes bij de Landscheidingsvaart/Bleekerskade.

Waar kunt u het tracébesluit inzien?

Het tracébesluit 2017, toelichting en onderzoeken staan op:

www.platformparticipatie.nl/saa. Op papier kunt u de stukken van 21 maart tot en met 2 mei 2017 tijdens de reguliere openingstijden ook inzien bij:

  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1-6, Den Haag;

  • Rijkswaterstaat West-Nederland Noord, Toekanweg 7, Haarlem;

  • Raadhuis Amstelveen, Laan Nieuwer-Amstel 1, Amstelveen.

Informatiebijeenkomsten

Op 27 maart en 5 april 2017 kunt u tussen 19.00 uur en 21.30 uur op elk gewenst moment binnenlopen en met medewerkers van Rijkswaterstaat en de gemeente Amstelveen in gesprek gaan. De inloopavonden worden gehouden op:

  • 27 maart 2017: Bibliotheek Amstelveen (bovenste etage), Stadsplein 102, Amstelveen;

  • 5 april 2017: Bibliotheek Amstelveen (bovenste etage), Stadsplein 102, Amstelveen.

Hoe kunt u in beroep gaan?

In beroep gaan tegen het tracébesluit 2017 kan als u ook een zienswijze heeft ingediend op het ontwerptracébesluit 2016 of als u beroep instelt tegen onderdelen van het tracébesluit die in het ontwerptracébesluit 2016 nog niet voorkwamen. U kunt uw beroepschrift indienen bij:

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

U kunt digitaal beroep instellen via het Digitaal Loket van de Afdeling bestuursrechtspraak: www.digitaalloket.raadvanstate.nl/.

Alle informatie over in beroep gaan, vindt u op:

www.raadvanstate.nl/onze-werkwijze/bestuursrechtspraak/ruimtelijke-ordeningskamer.html.

Wat gebeurt er met het beroep?

Wanneer u in beroep gaat tegen het Tracébesluit weguitbreiding Schiphol – Amsterdam – Almere 2017 beoordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State of de overheid bij het nemen van dit besluit volgens de wet en het geldende recht heeft gehandeld. Een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak is onherroepelijk. Hiertegen is geen hoger beroep mogelijk.

Vragen?

Verdere informatie over het tracébesluit en het project vindt u op: www.platformparticipatie.nl/saa en op: www.bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl. Ook kunt u bellen met Rijkswaterstaat via telefoonnummer 0800 8002 (gratis) of een e-mail sturen naar 0800 8002@rws.nl. Met vragen over de procedure kunt u terecht bij de directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu via telefoonnummer 070 456 89 99.

Naar boven