Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken en de Minister van Infrastructuur en Milieu van 10 maart 2017, nr. DGAN-NB/17025195 betreffende de grenswaarde voor vergunningplichtige activiteiten op grond van de Wet natuurbescherming in verband met de programmatische aanpak stikstof

De Staatssecretaris van Economische Zaken en de Minister van Infrastructuur en Milieu, handelende in overeenstemming met gedeputeerde staten van de provincie Zuid-Holland;

Gelet op artikel 2.12, vierde lid, van het Besluit natuurbescherming;

Besluiten:

Artikel 1

Voor de toepassing van artikel 2.12, eerste lid, onderdeel a, onder 1°, en tweede lid van het Besluit natuurbescherming geldt in het Natura 2000-gebied Zouweboezem weer een waarde van 1 mol per hectare per jaar.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van 17 maart 2017.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 10 maart 2017

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

Bezwaar

Tegen dit besluit staat op grond van de Algemene wet bestuursrecht voor een belanghebbende de mogelijkheid open een bezwaarschrift in te dienen. Een bezwaarschrift moet binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant worden ingediend bij:

De Staatssecretaris van Economische Zaken

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Afdeling Juridische Zaken

Postbus 40219

8004 DE Zwolle

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste de volgende elementen bevatten:

  • a) de naam en het adres van de indiener;

  • b) de dagtekening;

  • c) een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar gericht is, en

  • d) de gronden van bezwaar.

Het is raadzaam een kopie van dit besluit bij het bezwaarschrift te voegen.

TOELICHTING

Ingevolge artikel 2.9, vijfde lid, onderdeel a, onder 1°, van de Wet natuurbescherming kan bij algemene maatregel van bestuur worden bepaald dat de vergunningplicht van artikel 2.7, tweede lid, van die wet niet van toepassing is als de door een project of andere handeling veroorzaakte belasting van natuurwaarden niet hoger is dan een waarde die is vastgesteld bij algemene maatregel van bestuur. In artikel 2.12, eerste lid, onderdeel a, onder 1°, van het Besluit natuurbescherming is in het kader van de programmatische aanpak stikstof een dergelijke ‘grenswaarde’ vastgesteld. De grenswaarde in een voor stikstof gevoelig habitat in een bepaald Natura 2000-gebied bedraagt 1 mol per hectare per jaar stikstofdepositie. Projecten en andere handelingen die een stikstofdepositie veroorzaken die ten hoogste deze waarde bedraagt, zijn derhalve vrijgesteld van de vergunningplicht. Ingevolge het tweede lid van artikel 2.12 van het besluit is de waarde in afwijking hiervan van rechtswege 0,05 mol, zodra ten aanzien van een hectare van een voor stikstof gevoelig habitat in het desbetreffende Natura 2000-gebied 5% of minder van de depositieruimte voor voorgenoemde vrijstelling beschikbaar is. Ingevolge het vierde lid van dit artikel kunnen de Staatssecretaris van Economische Zaken en de Minister van Infrastructuur en Milieu besluiten dat wederom een waarde van 1 mol per hectare per jaar geldt als weer voldoende depositieruimte voor een Natura 2000-gebied beschikbaar is. Uit het in artikel 2.6 van de Regeling natuurbescherming voorgeschreven register (AERIUS Register) blijkt dat met ingang van 17 maart 2017 in het Natura 2000-gebied Zouweboezem waar de grenswaarde was verlaagd, weer meer dan 5% van de depositieruimte voor voorgenoemde vrijstelling beschikbaar is. Dit is een gevolg van de inwerkingtreding met ingang van die datum van de wijziging van het Programma Aanpak Stikstof en van de Regeling natuurbescherming, waarbij AERIUS wordt geactualiseerd. Besloten is dat deze depositieruimte ook benut kan worden voor voorgenoemde vrijstelling. Hiertoe wordt in die gebieden de grenswaarde weer verhoogd wordt tot 1 mol per hectare per jaar.

Voor de meest actuele situatie (dagelijks) van de geldende grenswaarde wordt verwezen naar de website PAS in uitvoering http://pas.bij12.nl/content/mededeling-over-de-ruimte-voor-meldingen. Deze pagina geeft een overzicht van de Natura 2000-gebieden waar de grenswaarde van rechtswege 0,05 mol bedraagt.

Naar boven