Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 20 maart 2017, nr. IENM/BSK-2017/31501, tot wijziging van de Beleidsregels grote rivieren (aanpassingen Ruimte voor de Rivier 2017)

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 6.12, eerste lid, van het Waterbesluit en artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

BESLUIT:

ARTIKEL I

In bijlage 1., behorende bij artikel 2, eerste lid, bij de Beleidsregels grote rivieren worden de overzichtskaart, respectievelijk de hieronder genoemde kaartbladen met bijbehorende nummers, vervangen door de overzichtskaart, respectievelijk de kaartbladen met overeenkomende nummers, opgenomen in de bij dit besluit behorende bijlage:

Toepassingsgebied Beleidsregels Grote Rivieren

Kaartblad 022 Maas 22

Kaartblad 051 Waal 2

Kaartblad 088 IJssel 4

Kaartblad 089 IJssel 5

Kaartblad 090 IJssel 6

Kaartblad 094 IJssel 10

Kaartblad 095 IJssel 11

Kaartblad 096 IJssel 12

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 april 2017.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst met uitzondering van de bijlage, die ter inzage wordt gelegd bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, en raadpleegbaar is op en te downloaden van www.waterwet.nl.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

BIJLAGE, BEHOREND BIJ ARTIKEL I VAN HET BESLUIT TOT WIJZIGING VAN DE BELEIDSREGELS GROTE RIVIEREN (AANPASSINGEN RUIMTE VOOR DE RIVIER 2017)

Deze bijlage ligt ter inzage bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, en is raadpleegbaar op en te downloaden van www.waterwet.nl.

TOELICHTING

Het voorliggende besluit tot wijziging van de Beleidsregels grote rivieren wijzigt de overzichtskaart (Toepassingsgebied Beleidsregels Grote Rivieren) en acht detailkaarten1 van bijlage 1 van de Beleidsregels grote rivieren (Bgr), hoofdzakelijk in verband met uitvoering van de maatregelen Dijkteruglegging Lent, Dijkverlegging Cortenoever, Dijkverlegging Voorster Klei en Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld in het kader van Planologische Kernbeslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier.2 In de PKB zijn ruim dertig maatregelen aangekondigd om de bescherming tegen overstromingen op het wettelijk vereiste niveau te brengen en de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied te verbeteren. De voorbereiding en de uitvoering van deze maatregelen is in overleg met direct betrokken overheden bepaald.

Op de grote rivieren is het vergunningenregime van de Waterwet, het Waterbesluit en de Waterregeling van toepassing. Op grond van dit regime is het in beginsel verboden zonder vergunning van de Minister van Infrastructuur en Milieu werken uit te voeren in rijkswateren, waaronder (de bedding van) de grote rivieren. De Bgr bieden een kader voor een beslissing omtrent de toelaatbaarheid, bezien vanuit rivierkundig opzicht, die nodig is voor het verlenen van deze vergunning.

Op grond van artikel 2, eerste lid, van de Bgr is in bijlage 1 bij de Bgr op een overzichtskaart en op detailkaarten voor het gehele Nederlandse rivierengebied aangegeven waar de Bgr van toepassing zijn. Tevens wordt op de detailkaarten aangegeven welk afwegingsregime van toepassing is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee regimes, namelijk het bergend regime en het stroomvoerend regime. Voor de stroomvoerende delen gelden zwaardere beperkingen voor handelingen dan voor de waterbergende delen en worden vergunningen eerder geweigerd dan wel voorzien van beperkingen en voorschriften, om de waterafvoer niet te belemmeren.

Er zijn als gevolg van de uitvoering van de eerdergenoemde Ruimte voor de Rivier-maatregelen wijzigingen nodig in de overzichtskaart en de detailkaarten waarnaar verwezen wordt. Het betreft de kaartnummers 051, 088, 089, 090, 094, 095 en 096. Door de uitvoering van de Ruimte voor de Rivier-maatregelen is het rivierbed van de grote rivieren, en dus het beheergebied van het Rijk, gewijzigd.

Naast de wijzigingen met betrekking tot de uitgevoerde Ruimte voor de Rivier-maatregelen is een kaart (022 Maas 22) aangepast vanwege het feit dat een gebied (bij Gennep) waterstaatkundig van ondergeschikt belang wordt geacht. Dat gebied is in bijlage IV bij het Waterbesluit aangewezen als gebied waar paragraaf 6 van hoofdstuk 6 van het Waterbesluit niet van toepassing is. Dat geldt ook voor het Schiereiland Veur-Lent (kaartblad 051 Waal 2) en het gebied rond de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Brummen (vergunningvrij gebied middenin het rivierbed op kaartblad 088 IJssel 4). Voor een toelichting daarop wordt verwezen naar de betreffende wijziging van het Waterbesluit.3

Dit besluit vervangt in direct verband met uitvoering van de PKB Ruimte voor de Rivier zes detailkaarten van de Bgr (kaartbladen 088 IJssel 4, 089 IJssel 5 en 090 IJssel 6, 094 IJssel 10, 095 IJssel 11 en 096 IJssel 12).

De maatregelen Dijkverlegging Cortenoever en Dijkverlegging Voorster Klei (met betrekking tot de eerste drie van de genoemde kaarten) betreffen beide het met ongeveer een kilometer landinwaarts verleggen van de primaire waterkering. De bestaande primaire waterkering is bij de in- en uitstroomopening verlaagd. Het nieuwe buitendijkse gebied dat voor een groot deel voor landbouwkundig gebruik bestemd blijft, zal naar verwachting met kans van 1 op 25 per jaar watervoerend zijn. Het nieuwe buitendijkse gebied is in waterstaatkundig beheer bij het Rijk en is aangemerkt als stroomvoerend deel van het rivierbed voor de toepassing van de Bgr, gezien de kans dat het gebied watervoerend is.

De gerealiseerde Ruimte voor de Rivier-maatregel Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is de aanleiding voor de wijziging die is verwerkt in de kaartbladen 094 IJssel 10, 095 IJssel 11 en 096 IJssel 12. De hoogwatergeul is een nieuw oppervlaktewaterlichaam dat in beheer is bij het Rijk. De doelstelling van deze Ruimte voor de Rivier-maatregel is de doorstroming bij hoge rivierafvoeren te vergroten. Op het toegevoegde gebied is daarom het stroomvoerend regime van de Bgr van toepassing.

Bij de aanpassing van de kaarten is gebruikgemaakt van:

  • kaarten behorende bij de Bgr zoals die luidden op 1 juli 2015;

  • kaarten behorende bij de Waterregeling zoals die luidt met ingang van 1 januari 2017 voor de beheergrenzen van Rijkswaterstaat;

  • kaarten behorende bij het Waterbesluit zoals die luidt op 1 januari 2017 voor de vrijstellingsgebieden op grond van artikel 6.16 van het Waterbesluit;

  • de werkgroep rivierbeheer van Rijkswaterstaat voor het aanwijzen van het stroomvoerend/ bergend regime voor nieuwe gebieden;

  • nieuwe buitendijkse gebieden ten opzichte van de Bgr zoals die luidden op 1 januari 2009 als gevolg van de PKB Ruimte voor de Rivier;

  • de lijn van hoogwaterkerende gronden en kades Limburg uit de Bgr zoals die luidden op 1 januari 2009;

  • de ondergrond uit top25raster kleur met tekst (zwart/wit afgebeeld) van april 2015.

Dit besluit heeft geen gevolgen voor de administratieve lastendruk van burgers en bedrijven, noch voor de uitvoeringslasten voor de overheid. Het betreft slechts een (uitvoerings)technische aanpassing.

Van de invoeringstermijn uit de systematiek van de vaste verandermomenten wordt om uitvoeringstechnische redenen afgeweken. De aanverwante wijzigingen van de Waterwet, het Waterbesluit, de Waterregeling en het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening zijn namelijk al op 1 juli 2016 of 1 januari 2017 in werking getreden. Indien voor deze wijziging van de Bgr de systematiek van de vaste verandermomenten zou worden aangehouden, zou te lang sprake zijn van inconsistentie tussen de Bgr en de genoemde wet, besluiten en regeling, waardoor complicaties kunnen optreden bij de beoordeling van vergunningaanvragen en de verlening van vergunningen. Vanwege daardoor optredende publieke en private nadelen is gebruikgemaakt van de uitzondering genoemd in aanwijzing 174, vierde lid, onderdeel a, van de Aanwijzingen voor de regelgeving.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus


X Noot
1

Op www.waterwet.nl staat ook een overzichtskaart die verwijzingen bevatten naar de specifieke detailkaarten, maar die behoort formeel niet tot de bijlage bij de Bgr. Daarvoor is dus geen wijziging voorgeschreven in het onderhavige besluit.

X Noot
2

Kamerstukken II 2006/07, 30 080, nr. 23.

X Noot
3

Het Besluit van 20 september 2016 tot wijziging van het Waterbesluit in verband met actualisering van de aanwijzing van gebieden waar paragraaf 6 van hoofdstuk 6 van het Waterbesluit niet van toepassing is (aanpassingen kaarten 2017), p. 1, 4–6 en 11–12.

Naar boven