Instellingsbesluit CBA

23 december 2016

Nr. 2030958

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Besluit:

Artikel 1

  • a. Er is een interdepartementale Commissie Bedrijfsjuridisch Advies (CBA).

  • b. De CBA is een onderdeel van het Interdepartementaal Overleg voor Wetgeving en Juridische Zaken (IOWJZ).

Artikel 2

De CBA heeft de volgende taken:

  • a) het geven van bedrijfsjuridisch adviezen (waaronder aanbestedings- en privaatrechtelijk advies, uitgezonderd arbeidsrechtelijk en fiscaalrechtelijk adviezen) aan ministeries, interdepartementale gremia of onderdelen daarvan;

  • b) het ontwikkelen en onderhouden van standaardcontracten en algemene voorwaarden (inclusief bijbehorende toelichtingen) ten behoeve van de Rijksdienst;

  • c) het vervullen van de functie van platform voor het uitwisselen van kennis en ervaring op het gebied van het aanbestedings- en privaatrecht.

Artikel 3

  • 1. De CBA bestaat uit:

    • een voorzitter, zijnde een directeur van een juridische directie van een ministerie;

    • een secretaris;

    • van elk ministerie telkens een lid en één of meer plaatsvervangende leden met kennis van zaken op het gebied van het aanbestedings- en privaatrecht, aan te wijzen door of namens de betrokken Minister;

    • een lid (en een plaatsvervangend lid) met kennis van zaken op het gebied van het aanbestedings- en privaatrecht, aan te wijzen door het Rijksvastgoedbedrijf;

    • een lid (en een plaatsvervangend lid) met kennis van zaken op het gebied van het aanbestedings- en privaatrecht, aan te wijzen door Rijkswaterstaat;

    • een lid (en een plaatsvervangend lid) met kennis van zaken op het gebied van het aanbestedings- en privaatrecht, aan te wijzen door de Belastingdienst;

    • een lid en een plaatsvervangend lid met kennis van zaken op het gebied van het aanbestedings- en privaatrechtrecht, aan te wijzen door het Expertisecentrum Aanbesteden PIANOo.

Artikel 4

  • 1. De CBA kent een presidium bestaande uit de voorzitter, plaatsvervangend voorzitter(s) en secretaris.

  • 2. Het presidium heeft tot taak de vergaderingen voor te bereiden en adviesgroepen te formeren die tot taak hebben een conceptadvies op te stellen.

  • 3. Het presidium van de CBA is bevoegd één of meer leden, die werkzaam zijn bij een van de ministeries, buiten de krachtens het eerste lid aangewezen leden aan te wijzen op grond van bijzondere deskundigheid van de betrokkene op het gebied van het aanbestedings- en privaatrecht.

  • 4. De voorzitter en de secretaris worden benoemd op voordracht van het IOWJZ.

  • 5. De CBA wijst uit zijn midden één of twee plaatsvervangende voorzitters aan.

  • 6. Alleen leden die door of namens een Minister zijn aangewezen hebben stemrecht.

  • 7. Het secretariaat van de CBA berust bij de directie Inkoop-, Facilitair – en Huisvestingsbeleid Rijk (dIFHR) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

  • 8. Het secretariaat ondersteunt de CBA bij de uitvoering van de in artikel 2 genoemde taken. Daarnaast zorgt het secretariaat voor de publicatie van onder andere de adviezen, de standaardcontracten en algemene voorwaarden binnen de rijksdienst en de voorlichting hierover aan allen die in de Rijksdienst werkzaam zijn. Het secretariaat is voor zijn werkzaamheden uitsluitend verantwoording verschuldigd aan de CBA.

  • 9. De CBA heeft haar werkwijze en die van het secretariaat nader geregeld en vormgegeven in het document ‘Samenstelling, taak en werkwijze CBA’.

Artikel 5

De CBA stelt haar adviezen bij voorkeur met consensus vast. De leden die overwegende bezwaren hebben, kunnen hiervan een gemotiveerde aantekening laten opnemen in het advies.

Artikel 6

  • 1. De CBA legt jaarlijks een werkprogramma van haar werkzaamheden ter goedkeuring voor aan het IOWJZ.

  • 2. De CBA brengt jaarlijks verslag van haar werkzaamheden uit aan het IOWJZ.

  • 3. De CBA legt de door haar ontwikkelde algemene voorwaarden ter goedkeuring voor aan de Minister die verantwoordelijk is voor het functioneren van de Rijksdienst. Vaststelling geschiedt door de Minister-President met instemming van de ministerraad.

  • 4. De CBA legt adviezen die het karakter van een handleiding of een interpretatieve mededeling hebben, ter goedkeuring voor aan het IOWJZ.

Artikel 7

  • 1. De CBA evalueert haar functioneren voor 2020.

  • 2. Het verslag van de evaluatie wordt ter kennis gebracht van het IOWJZ.

Artikel 8

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 9

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit CBA.

Dit besluit wordt met de toelichting geplaatst in de Staatscourant en wordt gezonden aan de leden van het IOWJZ.

De Minister van Veiligheid en Justitie, namens deze, A.G. van Dijk Directeur Wetgeving en Juridische Zaken

TOELICHTING

Inleiding

Naar aanleiding van het Rapport van de Visitatiecommissie Hoekstra van maart 2007, is in opdracht van de Chief Procurement Officer Rijk (CPO) in de periode mei – september 2008 nader onderzoek gedaan naar de organisatie van de bedrijfsjuridische advisering bij de departementen. Daarbij is onderzocht:

  • 1. welke expertise binnen het Rijk aanwezig is;

  • 2. welke knelpunten worden ervaren;

  • 3. hoe deze knelpunten het beste kunnen worden opgelost.

Hierbij is tevens geïnventariseerd welke mogelijkheden er zijn om verbetering in de bedrijfsjuridische advisering aan te brengen. De uitkomsten zijn neergelegd in het rapport van 2 oktober 2008.

Uit het onderzoek kwamen zes aanbevelingen naar voren met betrekking tot de bedrijfsjuridische advisering. Daarvan betrof aanbeveling vier de instelling van een expertgroep aanbestedingsrecht, die zwaarwegend advies kan geven over kaders en formats en op verzoek kan worden ingezet voor beantwoording van gespecialiseerde (aanbestedingsrechtelijke) vragen. Met het besluit tot instelling van de Interdepartementale Commissie Bedrijfsjuridisch Advies (CBA) van 11 januari 2012 (Nr. 5723553/12/6) is aan deze aanbeveling uitvoering gegeven.

Evaluatie CBA

In de instellingsbeschikking van 11 januari 2012 is een evaluatiemoment twee jaar na de instelling voorzien. Deze evaluatie heeft eind 2014 plaatsgevonden. Op basis daarvan zijn een aantal aanbevelingen gedaan. Deze betreffen onder meer de communicatie met de aanvragers en de doorlooptijd van de advisering. Deze aanbevelingen zijn overgenomen en verwerkt in de werkwijze CBA.

Daarnaast hebben zich een aantal organisatorische wijzigingen voorgedaan. Zo is de Interdepartementale Commissie Constitutionele Zaken en Wetgeving (ICCW) in 2013 opgeheven onder gelijktijdige instelling van het Interdepartementaal Overlegorgaan voor Wetgeving en Juridische Zaken (IOWJZ). De CBA is een onderdeel van het IOWJZ. Verder is BZK gereorganiseerd en de dFHIR gewijzigd in de dIFHR.

De instellingsbeschikking van 11 januari 2012 vervalt met ingang van 31 december 2016, en wordt per die datum door het onderhavige besluit opgevolgd.

Doel CBA

De CBA heeft tot doel een bijdrage te leveren aan de versterking van de juridische functie Rijk en past in de taakopdracht van de IOWJZ. De CBA draagt bij aan de goede samenwerking tussen de juridische experts van de ministeries en aan een bundeling van expertises.

Taak CBA

Het is de taak van de CBA alle ministeries of onderdelen daarvan, individueel of gezamenlijk, al dan niet door tussenkomst van andere interdepartementale commissies, van advies te dienen. De adviezen zijn gelegen op het gebied van het aanbestedings- en privaatrecht. Daarmee hebben de adviezen een bedrijfsjuridisch karakter, maar zijn daartoe niet beperkt. Zolang er een verband is met het aanbestedings- of privaatrecht is de CBA het bevoegde adviesorgaan binnen de rijksoverheid. In voorkomend geval zal de CBA zich verstaan met andere commissies binnen de rijksdienst die belast zijn met het geven van adviezen op juridisch gebied, zoals bijvoorbeeld de Interdepartementale Commissie Europees Recht (ICER).

Samenstelling CBA

De CBA gaat vanwege een breed draagvlak uit van vertegenwoordiging van alle ministeries. Wel is in het instellingsbesluit voorzien in kwaliteitszetels voor drie grote uitvoeringsdiensten, Rijkswaterstaat, Belastingdienst en het Rijksvastgoedbedrijf, en voor het Kenniscentrum op het gebied van aanbestedingen, PIANOo. Tenslotte is aan het presidium van de CBA de bevoegdheid gegeven een of meer juristen, werkzaam bij een van de ministeries, aan te wijzen als lid op grond van bijzondere deskundigheid op het gebied van het aanbestedings- en privaatrecht.

Positionering secretariaat

Gelet op het feit dat de taken van de CBA in hoofdzaak zijn gericht op de bedrijfsvoering is het secretariaat ondergebracht bij de directie IFHR van het Ministerie van BZK. Daarmee is er een directe werkrelatie gelegd met de Interdepartementale Commissie Inkoop en Aanbesteding (ICIA) die onder het voorzitterschap van de Chief Procurement Officer Rijk, tevens directeur IFHR, staat. Dit laat onverlet dat het secretariaat voor zijn werkzaamheden verantwoording schuldig is aan de CBA.

Naar boven