Beleidsregel van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 6 maart 2017, nr. WJZ/17023429, houdende wijziging van de Beleidsregel Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen GLB onder meer in verband met de criteria voor het vaststellen van langdurige zeggenschap van de jonge landbouwer

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op de artikelen 2.21 en 3.2 van de Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen GLB;

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregel Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen GLB wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt ‘ten aanzien van de in het tweede lid genoemde niet-nalevingen van de randvoorwaarden’.

2. In het tweede lid komt onder vernummering van de onderdelen k tot en met n tot de onderdelen j tot en met m, onderdeel j te vervallen.

3. In het vijfde lid, wordt na ‘medegedeelde termijn’ ingevoegd: of binnen de termijn, bedoeld in artikel 3.2, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen GLB,.

B

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt ‘Of de jonge landbouwer blokkerende zeggenschap heeft als bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, wordt beoordeeld op basis van:’ vervangen door: De blokkerende zeggenschap, bedoeld in het eerste lid, onderdeel, a, is uiterlijk op 15 mei van het eerste jaar waarin hij als jonge landbouwer een aanvraag indient verkregen en staat geregistreerd in het Handelsregister, bedoeld in artikel 2 van de Handelsregisterwet 2007, en de juistheid van de registratie kan desgevraagd worden aangetoond door het overleggen van:.

2. Aan het derde lid, onderdeel a, wordt na ‘vennootschap onder firma’ ingevoegd: en de jonge landbouwer de blokkerende zeggenschap, bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, heeft verkregen.

3. Aan het derde lid, onderdeel b, wordt na ‘de vereniging’ ingevoegd: en de jonge landbouwer de blokkerende zeggenschap, bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, heeft verkregen.

4. Aan het negende lid wordt, onder vervanging van de punt aan het slot door een komma, een zinsnede toegevoegd, luidende: en de registratie van de blokkerende zeggenschap, bedoeld in het tweede lid, heeft uiterlijk op deze datum plaatsgevonden.

ARTIKEL II

Deze wijziging van de beleidsregel treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze wijziging van de beleidsregel zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 6 maart 2017

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

Naar aanleiding van een uitspraak van het Gerecht van de Europese Unie (arrest van 28 september 2016 in de zaak T-437/14) is beheerseis 8.2 in de Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen GLB (hierna: Urb) komen te vervallen. Met de aanpassing van artikel 2 wordt de beleidsregel in lijn hiermee gebracht.

Daarnaast wordt artikel 5 aangepast met betrekking tot de definitie van jonge landbouwer. Zeggenschap is een belangrijk criterium in de definitie van jonge landbouwer. De inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel is bepalend voor het vaststellen van de zeggenschap. Bij tegenstrijdigheid tussen de inschrijving in het Handelsregister en eventuele aktes, is de informatie in het Handelsregister leidend.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven