Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 23 februari 2017, nr. FEZ/1142516, houdende wijziging van de Regeling beleggen, lenen en derivaten OCW 2016, in verband met een aanvulling op de reikwijdte van de regeling

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 2.17, tweede lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 1, van de Regeling beleggen, lenen en derivaten OCW 2016, wordt in de definitie ‘instellingen’, de zinsnede ‘artikel 1.8 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek’ vervangen door: artikel 1.2, onderdeel d, en artikel 1.8 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

TOELICHTING

Per 1 juli 2016 is de Regeling beleggen, lenen en derivaten OCW 2016 in werking getreden. Deze regeling is ook van toepassing op de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW), de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiertoe wordt de definitie van ‘instellingen’ uitgebreid. De KNAW en de KB vallen onder de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Door de toevoeging van de artikelen 1.2, onderdeel d, en 1.8 van de WHW aan de definitie van ‘instelling’ in de Regeling beleggen, lenen en derivaten OCW 2016 vallen de KNAW en de KB onder de werking van deze regeling. Deze toevoeging regelt niet de wens om ook het NWO onder voornoemde regeling te laten vallen, omdat deze organisatie niet onder de WHW valt. Het NWO valt onder de wet op de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek en deze wet biedt geen aanknopingspunt waarop voornoemde regeling voor het NWO van toepassing verklaard kan worden. Bij een volgende aanpassing van de wet op de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek zal daarom tevens een aanpassing worden gemaakt waardoor de NWO wel onder de Regeling beleggen, lenen en derivaten OCW 2016 kan vallen. Tot die tijd zal in de periodieke beschikking aan het NWO voornoemde regeling van toepassing worden verklaard.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Naar boven