Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie van 2 maart 2017, nr. 2050307, tot aanwijzing van een reclasseringsinstelling voor de toepassing van de technische voorziening, bedoeld in artikel 2a, eerste lid, van de Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 2a, vierde lid, van de Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding;

Besluit:

Artikel 1

Voor de toepassing van de technische voorziening, bedoeld in artikel 2a, eerste lid, van de Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding, wordt aangewezen: Stichting Reclassering Nederland.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Veiligheid en Justitie, S.A. Blok

TOELICHTING

Met dit besluit wordt Stichting Reclassering Nederland aangewezen voor de uitvoering van de in artikel 2a, eerste lid, van de Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding bedoelde technische voorziening die tot doel heeft het houden van toezicht op de naleving van een op grond van diezelfde wet opgelegd gebiedsverbod. Deze uitvoering geschiedt onder verantwoordelijkheid van de Minister van Veiligheid en Justitie, die ter zake een algemene en bijzondere aanwijzingsbevoegdheid heeft (artikel 2a, vijfde lid van de Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding). Hoewel een reclasseringsinstelling op grond van dit besluit belast wordt met de feitelijke uitvoering van de technische voorziening en de daarbij behorende activiteiten, betreft het hier niet de uitvoering van reclasseringswerkzaamheden als bedoeld in de Reclasseringsregeling 1995. De reclasseringstaken van Stichting Reclassering Nederland binnen de strafrechtketen zoals bedoeld in de Reclasseringsregeling 1995staan niet in de weg van de uitvoering van de technische voorziening. Bovendien sluit de uitvoering aan bij de taken die de Stichting Reclassering Nederland in haar statuten heeft opgenomen.

De keuze om Stichting Reclassering Nederland aan te wijzen voor de uitvoering van deze technische voorziening is mede gelegen in de expertise die Stichting Reclassering Nederland heeft opgedaan door de aanwezigheid van een speciale eenheid binnen haar organisatie, het zogenaamde TER-team (terrorisme, extremisme, radicalisering). Dit TER-team heeft ervaring met het handhaven van locatieverboden met een technische voorziening in het kader van onder andere schorsing van de preventieve hechtenis en de voorwaardelijke invrijheidsstelling. Deze eenheid heeft expertise in het uitvoeren van de opvolgingsprotocollen voor personen met een hoog risico.

De Minister van Veiligheid en Justitie, S.A. Blok

Naar boven