Regeling tot wijziging van de Mandaatregeling Defensie Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 en Wet veiligheidsonderzoeken

27 februari 2017

Nr: BS 2017005883

De Minister van Defensie,

Besluit:

ARTIKEL I

De Mandaatregeling Defensie Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 en Wet veiligheidsonderzoeken wordt als volgt gewijzigd:

A

1. Aan artikel 2, eerste lid, wordt na onderdeel b, onder vervanging van de eindpunt door een puntkomma, onderdeel c toegevoegd, dat luidt:

  • c. het beslissen op bezwaar in gevallen, genoemd onder b, indien het advies van de Bezwarencommissie Veiligheidsonderzoeken wordt gevolgd en de Plaatsvervangend Secretaris-Generaal het primaire besluit heeft genomen.

2. Aan artikel 2, tweede lid, wordt na ‘in diens plaats’ toegevoegd: , met uitzondering van het gestelde in het eerste lid, onder c.

B

Na artikel 2 wordt artikel 2a toegevoegd dat luidt:

Artikel 2a Doormandatering Secretaris-Generaal

De Secretaris-Generaal kan het mandaat, bedoeld in artikel 2, eerste lid, onder b, schriftelijk doormandateren aan de Plaatsvervangend Secretaris-Generaal.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 maart 2017. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 1 maart 2017, treedt zij in werking de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met 1 maart 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

‘s-Gravenhage, 27 februari 2017

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

TOELICHTING

Voor het uitoefenen van bepaalde vertrouwensfuncties is een ‘verklaring van geen bezwaar’ (VGB) vereist, als bedoeld in de Wet veiligheidsonderzoeken. Het afgeven, weigeren of intrekken van een VGB is een primair besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Daartegen kan bezwaar openstaan. In 2015 is een commissie ingesteld onder voorzitterschap van de heer L.F.F. Casteleijn, voor het evalueren van de Beleidsregel veiligheidsonderzoeken uit 2013. Dit heeft geresulteerd in het ‘Rapport evaluatie beleidsregel veiligheidsonderzoeken’. Bij de aanbieding van het rapport heeft de commissie in overweging gegeven het niveau van de primaire besluitvorming te verlagen, zodat besluitvorming in bezwaar op hoger (politiek) niveau gewaarborgd blijft. Dat advies wordt hiermee opgevolgd. Daarnaast vormt de Unit Veiligheidsonderzoeken, gezamenlijk opgericht door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Defensie, aanleiding om de systematiek van besluitvorming rond VGB’s aan te passen aan die van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De Minister van Defensie is bevoegd tot het nemen van primaire VGB-besluiten. De bevoegdheid tot afgifte van een VGB is gemandateerd aan het Hoofd van het Bureau Veiligheidsonderzoeken Defensie. De bevoegdheid tot weigering of intrekking van een VGB is gemandateerd aan de Secretaris-Generaal. Door het toegevoegde artikel 2a kan de Secretaris-Generaal zijn mandaat doormandateren aan de Plaatsvervangend Secretaris-Generaal. Dit geschiedt bij de regeling Ondermandaat PSG Defensie inzake VGB’s 2017, dat overeenkomstig artikel 3, tweede lid, van het Algemeen mandaat, volmacht en machtigingsbesluit Defensie 2013, eveneens in de Staatscourant wordt gepubliceerd. De doormandatering biedt de mogelijkheid om de Plaatsvervangend Secretaris-Generaal te betrekken bij het besluitvormingsproces.

De minister is daarnaast bevoegd tot het nemen van een beslissing op bezwaar, gericht tegen weigering of intrekking van een VGB. Deze bevoegdheid wordt hierbij gemandateerd aan de Secretaris-Generaal indien het advies van de Bezwarencommissie Veiligheidsonderzoeken wordt gevolgd. Het mandaat strekt zich niet uit tot de Plaatsvervangend Secretaris-Generaal in de rol van waarnemer van de Secretaris-Generaal. Bij afwezigheid van de Secretaris-Generaal neemt de minister de beslissing op bezwaar. Voorts neemt de minister de beslissing op bezwaar indien wordt afgeweken van het advies van de Bezwarencommissie Veiligheidsonderzoeken.

De regeling treedt in werking met ingang van 1 maart 2017. Afwijking van de vaste verandermomenten is gerechtvaardigd omdat het een interne regeling betreft.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Naar boven