Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 22 februari 2017, 1092591-161085-VGP, houdende wijziging van de Warenwetregeling levende tweekleppige weekdieren in verband met een aantal wijzigingen in de productiegebieden en de verwatergebieden en een technische wijziging

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op:

  • bijlage II, hoofdstuk II, van Verordening (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke voorschriften voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong (PbEU 2004, L 139);

  • Bijlage III, Sectie VII, Hoofdstuk I, van Verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong (PbEU 2004, L 139); en

  • artikel 10 van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Warenwetregeling levende tweekleppige weekdieren wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5 komt te luiden:

Artikel 5

  • 1. Het model van het registratiedocument, genoemd in Bijlage III, Sectie VII, Hoofdstuk I, van Verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong (PbEU 2004, L 139), wordt vastgesteld door de NVWA.

  • 2. Het registratiedocument, bedoeld in het eerste lid wordt beschikbaar gesteld door de NVWA.

B

Bijlage I wordt als volgt gewijzigd:

1. In de eerste kolom (Productiegebied) wordt:

a. ‘Visserijzone Noord binnen de 12-mijlszone’ vervangen door: Noordzee Noord;

b. ‘Visserijzone Midden binnen de 12-mijlszone’ vervangen door: Noordzee Midden;

c. ‘Visserijzone Zuid binnen de 12-mijlszone’ vervangen door: Noordzee Zuid.

2. De derde kolom (Uitgezonderd) wordt als volgt gewijzigd:

a. bij het productiegebied Westelijke Waddenzee Zuid:

i. vervallen de laatste twee gedachtestreepjes;

ii. worden drie gedachtestreepjes toegevoegd, luidende:

  • het gebied in een straal van 300 m vanaf het lozingspunt van de Oostoever spuisluis (bij Den Helder);

  • de gebieden in een straal van 100 m vanaf de lozingspunten vanaf het gemaal ‘Prins Hendrikpolder’ (bij ’t Horntje), het gemaal ‘Krassekeet’ (bij Oosterend), het gemaal ‘De Zandkes’ (bij Oosterend), het gemaal ‘De Schans’ (bij Oudeschild), het gemaal ‘Dijkmanshuizen’ (bij Oudeschild) en het gemaal ‘De Cocksdorp’ (bij De Cocksdorp) op Texel;

  • het gebied in een straal van 100 m vanaf de mond van de Stevinsluizen bij Den Oever.;

b. bij het productiegebied Westelijke Waddenzee Midden vervalt het laatste gedachtestreepje;

c. het laatste gedachtestreepje bij het productiegebied Westelijke Waddenzee Noord, komt te luiden:

  • de gebieden in een straal van 100 m vanaf de lozingspunten van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Vlieland, de rioolwaterzuiveringsinstallatie Terschelling en de gemalen ‘Liessluis’ (bij Lies) en ‘Nieuwe Sluis’ (bij Kinnum) op Terschelling.

3. In de vijfde kolom (Klasse) wordt bij de productiegebieden Oostelijke Waddenzee Eems/Dollard, Westerschelde West en Westerschelde Oost ‘A’ telkens vervangen door: Niet geklasseerd.

C

In bijlage II wordt ‘Mastgat 7a, 8 en 12’ vervangen door: Mastgat 8A en 12.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling wijzigt de bijlagen bij de Warenwetregeling levende tweekleppige weekdieren (verder: de warenwetregeling) en zorgt voor een technische wijziging in artikel 5 van de warenwetregeling. Voor een toelichting op de wijzigingen wordt verwezen naar de artikelsgewijze toelichting.

Het ontwerp van deze regeling is voorgelegd aan de deelnemers aan het Regulier Overleg Warenwet (ROW)1. Deze consultatie heeft niet geleid tot inhoudelijk commentaar op het ontwerpbesluit.

Van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten van regelgeving is afgeweken, aangezien het hier uitvoering van Europese regelgeving betreft.

Gevolgen voor regeldruk

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en de burger en heeft ook verder geen bedrijfseffecten.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

In Bijlage III, Sectie VII, Hoofdstuk I, van Verordening (EG) 853/20042 wordt meerdere keren verwezen naar het registratiedocument. In artikel 5 van de warenwetregeling was bepaald dat het registratiedocument afgegeven wordt door de NVWA. Deze wijziging zorgt ervoor dat duidelijk wordt gemaakt dat het model van het registratiedocument wordt vastgesteld door de NVWA (eerste lid) en dat het registratiedocument beschikbaar wordt gesteld door de NVWA (tweede lid). Het document wordt beschikbaar gesteld bij de uitgiftepunten van de NVWA, waaronder het kantoor in Yerseke.

Artikel I, onderdeel B

De namen van de productiegebieden Visserijzone Noord binnen de 12-mijlszone, Visserijzone Midden binnen de 12-mijlszone en Visserijzone Zuid binnen de 12-mijlszone zijn vereenvoudigd en worden vervangen door Noordzee Noord, Noordzee Midden en Noordzee Zuid.

Verschillende lozingspunten waren niet correct opgenomen in de warenwetregeling. Deze wijziging corrigeert dit. Het lozingspunt ten westen van de jachthaven op Vlieland betreft het lozingspunt van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Vlieland. Daarnaast is het gebied rondom het lozingspunt van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Terschelling toegevoegd. Het gemaal ‘De Cocksdorp’ ligt in het productiegebied Westelijke Waddenzee Zuid, niet in Westelijke Waddenzee Midden. Het gemaal ‘De Helsdeur’ ligt voor de haven van Den Helder en loost niet rechtstreeks op Westelijke Waddenzee Zuid. Dit lozingspunt was daarmee niet correct en komt te vervallen. De Oostoever spuisluis loost wel rechtstreeks op Westelijke Waddenzee Zuid en wordt dan ook toegevoegd. Verder worden de gemalen ‘Prins Hendrikpolder’, ‘De Zandkes’ en ‘De Cocksdorp’ op Texel toegevoegd. Daarnaast zijn de Stevinsluizen toegevoegd bij Den Oever.

De productiegebieden Oostelijke Waddenzee Eems/Dollard, Westerschelde West en Westerschelde Oost worden niet bevist en niet bemonsterd. De Klasse wordt aangepast naar ‘Niet geklasseerd’, omdat deze gebieden al geruime tijd tijdelijk gesloten zijn. Een Klasse A klassering past niet bij een langdurige tijdelijke sluiting.

Artikel I, onderdeel C

Het Ministerie van Economische Zaken verhuurt verwatergebieden (verwaterpercelen) in het kader van de Visserijwet. Gebleken is dat Mastgat 7a niet is aangewezen als (verwater)perceel. Mastgat 8 (mosselkweekperceel) is vervangen door Mastgat 8A (verwaterperceel).

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

Aan het ROW nemen vertegenwoordigers deel van ondernemers (industrie en handel), van consumenten, van ministeries (met name van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en van Economische Zaken), en van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

X Noot
2

Verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong (PbEU 2004, L 139).

Naar boven