Verkeersmaatregelen Vogelbuurt

Logo Barneveld

namens burgemeester en wethouders van de gemeente Barneveld;

 

Verkeersmaatregelen:

Het eenrichtingsverkeer in de Leeuwerikstraat en Reigerstraat wordt ingetrokken door het verwijderen van borden C2, C3, C4 en D6 van het RVV 1990.  Het eenrichtingsverkeer in de Lijsterstraat tussen huisnummer 1 en 35 wordt omgedraaid door het verplaatsen van borden C2 en C3 van het RVV 1990.  Er wordt een parkeerverbod ingesteld in de Jonkersweg, aan de zuidzijde van de weg tussen de Van Dompselaerstraat en de uitrit van Jonkersweg 3 door het plaatsen van borden E1 van het RVV 1990.  Bovengenoemde maatregelen worden vastgesteld overeenkomstig de bij dit verkeersbesluit behorende tekening “Bebordingsplan Vogelbuurt” d.d. 16-02-2017.   Dit verkeersbesluit is gebaseerd op de volgende wet- en regelgeving: Artikel 15, eerste lid WVW 1994. Hierin staat vermeld dat een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing van aangewezen verkeerstekens voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat. In artikel 12 BABW staat voor welke verkeerstekens dit geldt. Artikel 18, eerste lid WVW 1994. Hieruit wordt afgeleid dat het gemeentebestuur bevoegd is tot het nemen van dit besluit. Artikel 24 BABW. Hierin staat vermeld dat er overleg moet plaatsvinden met de korpschef van de politie. De Mandaatregeling Gemeente Barneveld, vastgesteld op 21 juli 2014. Het nemen van verkeersbesluiten is hierin gemandateerd aan het afdelingshoofd van de afdeling Vastgoed en Infrastructuur.  De onderstaande belangen uit artikel 2 WVW 1994 zijn de basis voor het verkeersbesluit: het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1, sub a);het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1 sub b);het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan (lid 1, sub c);het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (lid 1, sub d). 

 

Overwegingen ten aanzien van het verkeersbesluit:

De gemeente Barneveld wil de verkeerssituatie op het kruispunt Van Dompselaerstraat-Leeuwerikstraat verbeteren. Het kruispunt is om verschillende redenen onoverzichtelijk en in de afgelopen periode is er een aantal ongelukken en bijna-ongelukken gebeurd. Hiervoor is samen met het wijkplatform een plan uitgewerkt om de verkeerssituatie te verbeteren.   In de Leeuwerikstraat en Reigerstraat geldt nu eenrichtingsverkeer. Verkeer vanuit de Vogelbuurt wat naar het centrum wil dient de Van Dompselaerstraat op te rijden via de Leeuwerikstraat. Omdat de kruising in een bocht ligt én bomen en struiken het zicht belemmeren, wordt voorgesteld om het eenrichtingsverkeer op de Leeuwerikstraat en Reigerstraat op te heffen. Uitrijden via de Leeuwerikstraat blijft mogelijk, maar er ontstaat een veiliger alternatief via de Jonkersweg. Daarnaast wordt het mogelijk om de Vogelbuurt in te rijden via de Leeuwerikstraat.  Op de kruising Van Dompselaerstraat-Leeuwerikstraat wordt een attentiemarkering aangebracht. Het doel hiervan is dat de weggebruikers op de Van Dompselaerstraat meer worden geattendeerd op de aanwezigheid van de zijweg en hun snelheid ter plaatse minderen.  Het eenrichtingsverkeer op de Lijsterstraat wordt vanwege de beperkte wegbreedte en schoolgaand verkeer niet opgeheven, maar omgedraaid. Reden hiervoor is dat er een logischere rijrichting ontstaat komend vanaf de Van Dompselaerstraat.  In de huidige situatie geldt in de Jonkersweg een parkeerverbod aan de noordzijde van de straat. Dit parkeerverbod blijft gehandhaafd. Als gevolg van het woningbouwplan ‘Jonkershof’ is het gewenst om ook aan de zuidzijde van de straat een parkeerverbod in te stellen, vanaf de Van Dompselaerstraat tot aan de uitrit van Jonkersweg 3. Vanwege de bocht, de nieuwe toegang naar plan ‘Jonkershof’ en kliko opstelplaatsen is het niet gewenst dat op dit gedeelte wordt geparkeerd.  Het wijkplatform en de bewoners zijn betrokken bij het verkeersplan.  Er is overleg gevoerd met de politie en zij adviseert positief voor deze maatregelen.  De betreffende wegen zijn in eigendom en beheer bij de gemeente Barneveld.  Het besluit moet worden gepubliceerd in de Staatscourant waarbij belanghebbenden op de mogelijkheid wordt gewezen binnen zes weken een bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders van Barneveld in te dienen.

 

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Belanghebbenden die het niet eens zijn met een verkeersbesluit kunnen binnen zes weken na datum van bekendmaking van 2 maart 2017 t/m 13 april 2017 een gemoti­veerd be­zwaar­schrift indienen bij het college van burgemeester en wethou­ders van Bar­ne­veld, Post­bus 63, 3770 AB, Barneveld. U dient te vermelden tegen welk besluit u bezwaar maakt. Belanghebbenden die een bezwaarschrift hebben ingediend, kunnen tevens de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Arnhem verzoeken een voorlopige voorzie­ning te treffen, indien onverwijlde spoed dit ver­eist. Dit verzoek dient gericht te worden aan de rechtbank Arnhem, Sector Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

 

Naar boven