Verkeersbesluit aanpassen omvang en tijden parkeerschijf-zone centrum Zwartsluis

Logo Zwartewaterland

Burgemeester en wethouders van Zwartewaterland

BESLUITEN

  • 1.

    Tot aanpassing van de omvang van de parkeerschijf-zone in het centrum van Zwartsluis zodat deze de volgende wegen en weggedeelten bevat:

    • 1.

      Molenstraat;

    • 2.

      Nieuwe weg;

    • 3.

      Schoolstraat (wegvak tussen Molenstraat en Kerkstraat;

    • 4.

      Stationsweg (wegvak tussen Nieuwe weg en Marktstraat);

    • 5.

      Baanstraat (eerste vijf meter vanaf Molenstraat);

    • 6.

      Kerkstraat (wegvak tussen Stationsweg en Pottenbakkersstraat);

    • 7.

      De nog aan te leggen weg met parkeervakken tussen de Molenstraat en de Stationsstraat;

    • 8.

      Buitenkwartier (wegvak tussen de N334 Het Singel en de Kwartierenweg);

  • 2.

    Tot aanpassing van de tijden waarop de parkeerschijfzone van kracht is naar de periode maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur;

  • 3.

    Tot handhaving van de maximale parkeerduur in de parkeerschijf-zone van 2 uren;

  • 4.

    Dienovereenkomstig over te gaan tot verplaatsing van de borden E10 en E11 (2h) van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 zoals weergegeven op het bordenplan en tot aanpassing van de tekst op het onderbord tot "ma t/m za 09.00 - 18.00 h".

Hasselt, 20 februari 2017

Burgemeester en wethouders van Zwartewaterland,

Namens dezen,

S.E. Lenderink

Eenheidsmanager Ontwikkeling

TOELICHTING

Bevoegdheid

De manager van de eenheid Ontwikkeling is bevoegd dit verkeersbesluit te nemen op grond van:

  • 1.

    artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994;

  • 2.

    de Mandaatregeling gemeente Zwartewaterland van 16 februari 2016.

Wetgeving

De grondslag voor dit verkeersbesluit wordt gevormd door:

  • 1.

    Wegenverkeerswet 1994 (hierna WVW 1994);

  • 2.

    Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW);

  • 3.

    Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (hierna RVV 1990);

  • 4.

    Algemene wet bestuursrecht (hierna Awb).

Overwegingen ten aanzien van het verkeersbesluit

Aanleiding

Sinds 1993 is in het centrum van Zwartsluis een parkeerschijf-zone van kracht. Deze parkeerschijf-zone heeft tot doel langparkeerders uit het centrum te weren, zodat er voor het winkelend publiek meer parkeerruimte beschikbaar is. Door de Handelsvereniging Zwartsluis is aangegeven dat de omvang en tijden niet meer passen bij de huidige situatie, en dat aanpassing daarvan wenselijk is.

Vereiste van beslu it

Op grond van artikel 15, eerste lid van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. De in het besluit genoemde borden vallen allen onder dit artikel.

Motivering

Op dit moment bevindt de grens van de parkeerschijf-zone in de Baanstraat zich op het kruispunt met de Molenstraat. Door deze grens op een wat grotere afstand van de aansluiting met de Molenstraat te situeren, valt deze beter op.

Conform het Centrumplan Zwartsluis zal in de nabije toekomst een nieuwe weg met parkeervakken worden aangelegd tussen de in de parkeerschijf-zone gelegen Molenstraat en Stationsstraat. Deze nieuwe weg met parkeerplaatsen valt daarmee logischerwijs binnen de parkeerschijf-zone. Door deze nog aan te leggen weg al in dit verkeersbesluit op te nemen, wordt dit expliciet vastgelegd ter voorkoming van onduidelijkheid in de toekomst.

In 2012 is een verkeersbesluit genomen tot inperking van de periode waarin de parkeerduurbeperking in het winkelgebied van Zwartsluis van kracht is tot de periode maandag t/m zaterdag van 9:00 tot 17:00 uur. De Handelsvereniging heeft in de praktijk geconstateerd dat met de maximale parkeerduur van 2 uren het vanaf 15.00 uur is toegestaan om langdurig in de parkeerschijf-zone te parkeren. Dit doet afbreuk aan de doelmatigheid van de verkeersmaatregel. Om deze reden stelt de Handelsvereniging voor om de tijden waarop de parkeerduurbeperking van kracht is te verruimen tot de periode maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur. Dit verzoek is ondersteund door een door 25 ondernemers uit het centrum ondertekende handtekeningenlijst.

De maximale parkeerduur van 2 uren wordt nog steeds als passend ervaren in het centrum van Zwartsluis; deze wordt daarom gehandhaafd.

 

De volgende van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de WVW genoemde belangen liggen aan dit verkeersbesluit ten grondslag:

  • 1.

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • 2.

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte hinder.

Advies

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is het voorgenomen besluit voorgelegd aan de politie. Op 7 februari 2017 heeft de politie een advies uitgebracht over de voorgenomen maatregelen. De politie adviseert positief over de verkeersmaatregel.

Belangenafweging

De parkeerschijf-zone beperkt zich tot het winkelgebied van Zwartsluis. In de directe schil daar omheen zijn voldoende parkeerplaatsen beschikbaar waarop geen parkeerbeperkingen gelden, bijvoorbeeld de Handelskade, Dwarsstraat, Baanstraat en de Havendijk. De daadwerkelijke aanpassingen aan de parkeerschijf-zone die het gevolg zijn van dit verkeersbesluit betreffen enerzijds het uitbreiden van de zone met 5 meter Baanstraat. Echter, omdat binnen 5 meter van een kruispunt parkeren al verboden is op basis van artikel 24 lid 1 sub a, heeft deze aanpassing geen gevolgen voor het parkeren. De aanpassingen anderzijds betreffen het verruimen van de periode waarin de parkeerduurbeperking van kracht door het moment waarop de parkeerduurbeperking vervalt één uur later te laten plaatsvinden. Deze aanpassingen worden als beperkt beoordeeld. In de overweging wordt daarbij meegenomen dat de parkeerbeperkingen zijn gekoppeld aan de winkeltijden. ’s Avonds, ’s nachts en zondags zijn er geen parkeerbeperkingen. De beperkende werking van dit verkeersbesluit wordt daarom als acceptabel beoordeeld. Het algemeen belang van leefbaar, aantrekkelijk en vitaal centrumgebied prevaleert boven het persoonlijk belang van bewoners en ondernemers om een auto vrij te parkeren op korte afstand van woning of bedrijf.

 

Mededelingen

Publicatie

De bekendmaking van dit besluit geschiedt overeenkomstig het bepaalde in artikel 26 van het BABW. Het verkeersbesluit ligt gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis, Telvorenstraat 2 te Hasselt. Het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur.

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit? Bel of mail eerst!

Bezwaar? Neem dan eerst contact op met het team Ruimtelijke Ontwikkeling. We nemen dan samen met u het besluit door. Dat kan voorkomen dat u bezwaar moet maken. Wanneer na het gesprek een bezwaarprocedure in uw ogen nodig lijkt, kunt u alsnog een bezwaarschrift indienen. U kunt ook direct een bezwaarschrift indienen. Een bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend. Een mondeling bezwaar of een bezwaar via de e-mail is niet mogelijk.

U stuurt het bezwaarschrift naar:

College van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland

t.a.v. de secretaris van de bezwaarschriftencommissie

Postbus 23

8060 AA Hasselt

In uw bezwaarschrift geeft u aan waarom u het niet eens bent met het besluit. Of met het niet nemen van het besluit.

Verder moet u in ieder geval vermelden:

  • 1.

    uw naam, adres en telefoonnummer

  • 2.

    de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt. U kunt ook een kopie meesturen, of het referentienummer van het besluit doorgeven.

  • 4.

    de reden voor uw bezwaar

  • 5.

    uw handtekening

Het bezwaarschrift moet u binnen zes weken na de verzenddatum van het besluit indienen. Wanneer wij uw bezwaar te laat ontvangen, kunnen we het niet meer in behandeling nemen.

 

Wat gebeurt er met uw bezwaarschrift?

Na de ontvangst van het bezwaarschrift nemen wij contact met u op. Dit is bedoeld om te bekijken of er nog onduidelijkheden zijn, of er nog andere relevante informatie is en of er misschien een andere oplossing mogelijk is die uw bezwaren wegneemt. Soms blijkt een bezwaarprocedure achteraf helemaal niet nodig.

 

Hoorzitting

Als het bezwaarschrift aan alle eisen voldoet wordt het voor advies voorgelegd aan de Commissie Bezwaarschriften van de gemeente Zwartewaterland. Deze Commissie brengt, nadat met u een hoorzitting is gehouden, advies uit aan het orgaan dat het door u bestreden besluit heeft genomen. Daarna neemt het orgaan een nieuw besluit.

 

Uitstel van de gevolgen van het besluit waartegen u bezwaar maakt

Als u bezwaar maakt tegen een besluit betekent dit meestal niet dat dit besluit ook automatisch wordt uitgesteld. Een bezwaarprocedure kost tamelijk veel tijd. Als u wilt voorkomen dat door de uitvoering van het besluit onomkeerbare gevolgen ontstaan, kunt u een ’voorlopige voorziening’ vragen bij de rechtbank. Bij een voorlopige voorziening neemt de rechter een voorlopige beslissing over het besluit waartegen u bezwaar heeft gemaakt. De rechter kan dan bijvoorbeeld een bouwstop opleggen of u een tijdelijke uitkering toekennen

 

Afschriften

De volgende partijen hebben een afschrift ontvangen van dit verkeersbesluit:

  • 1.

    Politie Oost Nederland;

  • 2.

    Eenheid Beheer, team Buitendienst gemeente Zwartewaterland.

Naar boven