Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 17 februari 2017, nr. 1151754, houdende wijziging van het Organisatie- en mandaatbesluit OCW 2008 in verband met wijzigingen ten aanzien van de mandaten met betrekking tot P-direkt en de totstandkoming van een nieuwe Directie Organisatie & Bedrijfsvoering

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatie- en mandaatbesluit OCW 2008 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het vijfde lid van artikel 3 wordt ‘directeur Personeel & Organisatie’ vervangen door: ‘directeur Organisatie & Bedrijfsvoering’.

2. In het derde lid van artikel 10 wordt ‘directeur Personeel & Organisatie’ vervangen door: ‘directeur Organisatie & Bedrijfsvoering’.

3. In het derde lid van artikel 11 wordt ‘directeur Personeel & Organisatie’ vervangen door: ‘directeur Organisatie & Bedrijfsvoering’.

4. Onderdeel d van het eerste lid van artikel 14 komt te luiden:

  • d. het beslissen op bezwaren, voor zover dit betrekking heeft op handelingen of besluiten waarbij een ambtenaar als bedoeld in artikel 1 van de Ambtenarenwet als zodanig belanghebbende is. In het geval het primaire besluit reeds door de secretaris-generaal zelf is genomen wordt dit, voor het nemen van de beslissing op bezwaar, gelijk gesteld aan een situatie van verhindering als bedoeld in artikel 15, eerste lid.

5. Het vierde lid van artikel 14 komt te luiden:

  • 4. Onverminderd het eerste tot en met het derde lid hebben direct-leidinggevenden binnen het kader van de managementafspraak mandaat ten aanzien van de personele aangelegenheden en besluiten die verband houden met de taken en verantwoordelijkheden op hun werkterrein voor zover deze worden afgehandeld via het P-direktportaal.

6. Na het vierde lid van artikel 14 wordt een nieuw lid ingevoegd, luidende:

  • 5. Het bepaalde in artikel 16 is niet van toepassing op de in het vorige lid genoemde personele besluiten die via het P-direktportaal worden afgehandeld.

ARTIKEL II

De bijlage van het Organisatie- en mandaatbesluit OCW 2008 wordt als volgt gewijzigd:

1. Hoofdstuk 2 komt als volgt te luiden:

HOOFDSTUK 2. MANAGEMENTTEAM VAN HET MINISTERIE

Het managementteam van het ministerie bestaat uit:

  • de secretaris-generaal (SG)

  • de directeuren-generaal (DG)

  • de inspecteur-generaal van het Onderwijs (IGO).

De SG is ambtelijk verantwoordelijk voor het functioneren van het ministerie en voor de voorbereiding en uitvoering van het beleid waarvoor de politieke leiding de politieke verantwoordelijkheid draagt. De SG heeft als hoogste ambtenaar tot taak te zorgen voor een goede onderlinge afstemming van de verschillende beleidsterreinen en voor de uitvoering en uitvoerbaarheid van het ontwikkelde beleid.

Daarnaast wordt hij in zijn taak bijgestaan door de directeuren-generaal Hoger Onderwijs, Beroepsonderwijs, Wetenschap en Emancipatie (DGHBWE), de directeur-generaal Primair en Voortgezet Onderwijs (DGPV), de directeur-generaal Cultuur en Media (DGCM) en de directeur-generaal Dienst Uitvoering Onderwijs (DGDUO). Deze directeuren-generaal zijn ambtelijk verantwoordelijk voor de beleidsterreinen van de onder hen ressorterende directies en voor de samenhang tussen die beleidsterreinen. Zij kunnen daarnaast ambtelijk verantwoordelijk zijn voor één of meer specifieke beleidsonderwerpen of projecten, die niet zonder meer tot de hierboven genoemde beleidsterreinen kunnen worden gerekend.

DGDUO heeft zitting in het managementteam, om zo te waarborgen dat de onder hem ressorterende uitvoeringsinstantie betrokken is bij de voorbereiding van en de besluitvorming over nieuw beleid en om de betrokkenheid van de DG's bij de uitvoerbaarheid van beleid te waarborgen.

De SG, de DGHBWE, de DGPV en de DGCM worden ondersteund door een stafbureau. Deze stafbureaus zijn verantwoordelijk voor de secretariële ondersteuning en/of persoonlijke ambtelijke ondersteuning aan de SG, de DGHBWE, de DGPV onderscheidenlijk de DGCM.

2. Onderdeel 3.2 vervalt onder gelijktijdige vernummering van de onderdelen 3.3 t/m 3.6 tot 3.2 t/m 3.5.

3. Onderdeel 4.3 komt te luiden:

  • 4.3 Directie Organisatie & Bedrijfsvoering (DOB)

    De Directie Organisatie & Bedrijfsvoering opereert vanuit de kaders die in SGO5-verband de afgelopen jaren zijn ontwikkeld voor een nieuwe inrichting van de hoofdtaken van de departementale bedrijfsvoering op de verschillende bedrijfsvoeringsdomeinen: strategisch advies en control, afnemer van generieke dienstverlening SSO, liaisonfunctie bij maatwerk en bedieningsgebied Hoftoren. De directie is verantwoordelijk voor:

    • de strategische advisering aan leden van het managementteam OCW, over de specifieke en generieke ICT en informatiehuishouding voor wat betreft de control, de doorontwikkeling en het waarborgen van de continuïteit voor de strategische advisering aan leden van het managementteam OCW op de terreinen huisvesting, facilitair management en inkoop

    • strategisch en tactische advisering op het gebied van personeels- en organisatiewikkeling

    • alle operationele personele, informatieve, formatieve en financiële administratieve processen, die de directie Organisatie & Bedrijfsvoering uitvoert ten behoeve van haar afnemers: het concern en het bestuursdepartement.

4. Onderdeel 4.6 komt te luiden:

  • 4.6 Directie Wetgeving en Juridische Zaken (WJZ)

    De directie WJZ is verantwoordelijk voor de totstandkoming van de wet- en regelgeving van OCW. Voorts is de directie WJZ verantwoordelijk voor de advisering op het terrein van bestuurlijke en juridische aangelegenheden, voor de toetsing van internationale- en EU-regelgeving alsmede beleid en regels waarvan de totstandkoming tot de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de andere directies behoort.

5. Onderdeel 4.7 vervalt.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst. Artikel II werkt daarbij terug tot en met 1 april 2016.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

TOELICHTING

Algemeen

Op 1 april 2016 ging een nieuwe ondersteunende directie van start: de Directie Organisatie & Bedrijfsvoering. Deze nieuwe directie kwam voort uit een fusie tussen de Directie Facilitair Management en ICT en de Directie Personeel en Organisatie. In het Organisatie en Mandaatbesluit heeft de Directeur Personeel en Organisatie een tweetal bijzondere taken toegewezen gekregen met betrekking tot bekendmaking van managementafspraken met beperkingen of uitbreidingen van mandaat en met betrekking tot de bekendmaking en registratie van ondermandaten. Met het verdwijnen van de Directie Personeel en Organisatie is ook de functie Directeur Personeel en Organisatie komen te vervallen. Door middel van een wijziging van het Organisatie en Mandaatbesluit worden deze taken belegd bij de Directeur Organisatie & Bedrijfsvoering.

Door het systeem van de mandaatregels en het alleen-mandaat van de secretaris-generaal voor personele beslissingen op bezwaar, komen deze besluiten in de praktijk regelmatig bij de minister als bestuursorgaan terecht. Daar dit als ongewenst wordt ervaren, wordt een voorziening getroffen om dit te voorkomen.

Sedert 28 juni 2010 maakt OCW gebruik van de dienstverlening van P-direkt. Dat betekent dat direct-leidinggevenden en medewerkers via het P-direkt-portaal een aantal personele aangelegenheden zelf afhandelen. Leidinggevenden nemen in voorkomende gevallen via het P-direktportaal ook bepaalde personele besluiten.

De via het P Direktportaal te nemen personele besluiten worden niet voorzien van een fysieke of digitale handtekening. Gelet hierop is een ontheffing van de wijze van ondertekening van stukken als vereist op grond van het bepaalde in artikel 16 aan de orde.

Artikelsgewijs

Artikel I ten eerste

Deze wijziging regelt de overname van de taak van de Directeur Personeel en Organisatie met betrekking tot de bekendmaking van de bijlage bij het Organisatie- en mandaatbesluit door de Directeur Organisatie & Bedrijfsvoering per 1 april 2016.

Artikel I ten tweede

Deze wijziging regelt de overname van de taak van de Directeur Personeel en Organisatie met betrekking tot de bekendmaking van managementafspraken met beperkingen ofwel uitbreidingen van mandaat door de Directeur Organisatie & Bedrijfsvoering per 1 april 2016.

Artikel I ten derde

Deze wijziging regelt de overname van de taak van de Directeur Personeel en Organisatie met betrekking tot de bekendmaking en registratie van ondermandaten door de Directeur Organisatie & Bedrijfsvoering per 1 april 2016.

Artikel I ten vierde

In artikel 10:3 lid 3 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is geregeld dat een beslissing op bezwaar niet in mandaat door dezelfde persoon kan worden genomen als degene die ook de primaire beslissing heeft genomen. Aangezien mandaat voor het nemen van personele beslissingen op bezwaar uitsluitend aan de secretaris-generaal is verleend, betekent dit dat in geval de primaire beslissing door de secretaris-generaal zelf is genomen, de beslissing op bezwaar niet ook door de secretaris-generaal kan worden genomen.

Ten einde te voorkomen dat in dat geval steeds de minister als bestuursorgaan belast wordt met het nemen van personele beslissingen op bezwaar, wordt de situatie van het zelf genomen hebben van het primaire besluit gelijk gesteld met een verhindering van de secretaris-generaal als bedoeld in artikel 15 eerst lid van het OenM-besluit. Hierdoor zal zijn vervanging als bedoeld in artikel 15 eerste lid van het OenM-besluit, plaatsvervangend het personele besluit op bezwaar kunnen nemen.

Artikel I ten vijfde

Duidelijker is aangegeven dat het bij personele aangelegenheden ook om het nemen van personele besluiten kan gaan.

Artikel I ten zesde

De vereiste wijze van ondertekening van stukken is niet mogelijk via het P-direktportaal. Ten einde een afdoening van personele besluiten via het P-direktportaal toch mogelijk te maken wordt artikel 16 buiten toepassing verklaard.

Artikel II

Met deze wijziging wordt de nieuwe directie Organisatie & Bedrijfsvoering (O&B) ook opgenomen in de bijlage. De omschrijvingen van de eerdere directies Personeel & Organisatie en FM/ICT komen hiermee te vervallen. Ook wordt er een correctie aangebracht daar waar de functie van pSG nog wordt genoemd.

Artikel III

Artikel II van dit besluit werkt terug tot en met 1 april 2016 omdat de nieuwe directie O&B per die datum ook feitelijk is begonnen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Naar boven