Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 22 februari 2017, kenmerk 1091797-161020-WJZ, houdende het opdragen van aanvullende taken aan de zorgautoriteit (Regeling aanvullende taken zorgautoriteit)

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 16, onderdeel i, van de Wet marktordening gezondheidszorg;

Besluit:

Artikel 1

Aan de zorgautoriteit wordt opgedragen:

  • a. het in ontvangst nemen van de gegevens en inlichtingen, betreffende feiten en omstandigheden met betrekking tot de uitvoering van de Jeugdwet of de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 die mogelijk niet in overeenstemming zijn met het bij of krachtens de wet bepaalde bij het meldpunt, bedoeld in artikel 74 van de Wet marktordening gezondheidszorg;

  • b. het registreren van die gegevens en inlichtingen;

  • c. het bijwerken, samenbrengen en het met elkaar in verband brengen van die gegevens en inlichtingen, en

  • d. het doorsturen van die gegevens en inlichtingen aan de gemeente onderscheidenlijk de gemeenten, die het aangaat.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 februari 2017.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling aanvullende taken zorgautoriteit.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

De onderhavige regeling breidt de aan de Nederlandse Zorgautoriteit (hierna: NZa) opgedragen taken uit. De NZa beschikt ingevolge artikel 74 van de Wet marktordening gezondheidszorg over een meldpunt voor mogelijke overtredingen waaronder meldingen van mogelijke zorgfraude. De onderhavige regeling bewerkstelligt dat het meldpunt van de NZa ook als meldpunt fungeert voor meldingen van mogelijke zorgfraude op het gemeentelijke domein. Het meldpunt van de NZa vervult daarmee een functie op het terrein van de Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg, de aanvullende en vrijwillige ziektekostenverzekeringen, de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015. De onderhavige regeling geeft uitvoering aan het beleidsvoornemen van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om één meldpunt voor meldingen van mogelijke zorgfraudemeldingen op alle zorgdomeinen, te realiseren. Dat beleidsvoornemen was opgenomen in de brief van 29 oktober 2015 aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal*. Dit meldpunt is inmiddels van start gegaan. De terugwerkende kracht tot en met 1 februari 2017 hangt samen met het feit dat het meldpunt van de NZa met ingang van die datum ook meldingen op het gemeentelijk domein ontvangt, registreert, bewerkt en aan de betrokken gemeente(n) doorstuurt.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


XNoot
*

Kamerstukken II 2015/16, 28 828, nr. 93, blz. 3.

Naar boven