Wijziging Uitvoeringsregeling Besluit vervoer ontplofbare stoffen krijgsmacht 2011

3 februari 2017

Nr: BS2017002509

Directie Juridische Zaken, Cluster Wet- en Regelgeving

De Minister van Defensie

Gelet op de artikelen 4, derde lid, 5, vierde lid, 7, derde lid, 8, eerste lid, 9, vijfde lid, 10, derde lid, en 11 van het Besluit vervoer ontplofbare stoffen krijgsmacht;

Besluit:

ARTIKEL I

De Uitvoeringsregeling Besluit vervoer ontplofbare stoffen krijgsmacht 2011 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel c, komt te luiden:

  • c. STANAG 4441: ingevolge een in de Staatscourant gepubliceerde mededeling van de Minister van Defensie van kracht zijnde versie van de NATO Standardization Agreement nr. 4441 met de daarbij behorende AMovP-6, Allied Multi-Modal Transportation of Dangerous Goods Directive, zoals ter inzage gelegd op de bij die mededeling aangegeven locatie;

B

Artikel 2, eerste lid, komt te luiden:

1. Indien door de krijgsmacht munitie wordt vervoerd over de weg, het spoor of het binnenwater dienen de daarop betrekking hebbende gedeelten van de hoofdstukken 1 tot en met 4 van de AMovP-6, behorende tot de STANAG 4441 in acht te worden genomen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 maart 2017.

Deze regeling wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

’s-Gravenhage, 3 februari 2017

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

TOELICHTING

De onderhavige regeling wijzigt de Uitvoeringsregeling Besluit vervoer ontplofbare stoffen krijgsmacht 2011. In laatstgenoemde regeling worden regels gesteld met betrekking tot bepaalde aspecten van het vervoer van ontplofbare stoffen en voorwerpen met militaire vervoermiddelen. Die aspecten betreffen de eisen met betrekking tot de constructie, inrichting en uitrusting van de militaire vervoermiddelen waarmee ontplofbare stoffen en voorwerpen worden vervoerd, de keuring van die vervoermiddelen, eisen met betrekking tot de verpakking van de ontplofbare stoffen en voorwerpen, met inbegrip van de daarbij behorende inrichting of uitrusting en het testen of keuren daarvan en aanduidingen of aanwijzingen op de verpakking.

Artikel 2 van de Uitvoeringsregeling Bvosk 2011 geeft aan dat bij vervoer door de krijgsmacht van munitie bepaalde NAVO-voorschriften in acht moeten worden genomen. Verwezen wordt naar de regels die zijn vervat in NATO Standardization Agreement nr. 4441 met de daarbij behorende Allied Ammunition Storage and Transport publication (AASTP-2), manual of NATO safety principles for the transport of military ammunition and explosives.

De AASTP-2 is de afgelopen periode in NAVO-verband herzien en vervangen door de Allied Movement Publication 6, Allied Multi-Modal Transportation of Dangerous Goods Directive (AMovP-6). De onderhavige wijziging van de Uitvoeringsregeling Bvosk 2011 strekt ertoe de verwijzing naar de AASTP-2 te vervangen door een verwijzing naar de relevante hoofdstukken van de genoemde AMovP-6.

Vanwege de gewenste snelle invoering van de wijzigingsregeling en het feit dat de betrokken defensieonderdelen op de hoogte zijn van de voorgenomen wijzigingen, is afgezien van een invoeringstermijn en wordt dan ook niet aangesloten bij de systematiek van de vaste verandermomenten.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Naar boven