Gemeente Goeree-Overflakkee - Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Zoetwatervoorziening

Logo Goeree-Overflakkee

Burgemeester en wethouders maken, overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee in de vergadering van 11 februari 2016 heeft vastgesteld het bestemmingsplan Zoetwatervoorziening als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1924.Zoetwater-BP30 met de bijbehorende regels.

Plangebied

Het globale plangebied strekt zich van gemaal Koert (tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet) tot aan natuurgebied de Scheelhoek (nabij Stellendam).

Aanleiding voor het bestemmingsplan vormt het Kierbesluit. Door dit Kierbesluit zal het Haringvliet verder gaan verzilten. Om de zoetwatervoorziening en de drinkwatervoorziening te kunnen waarborgen, dienen compenserende maatregelen getroffen te worden. Deze maatregelen bestaan uit het realiseren van nieuwe inlaatpunten en het aanleggen van een zoetwaterkanaal en ondergrondse buisleiding.

In het verleden is door de voormalige gemeente Middelharnis al eens een bestemmingsplan voor de compenserende maatregelen vastgesteld. Destijds opgenomen bestemmingen worden met dit nieuwe bestemmingsplan gedeeltelijk weer gewijzigd.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan

De gemeenteraad van Goeree-Overflakkee heeft bij de vaststelling van het bestemmingsplan diverse wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigingen hebben betrekking op:

  • -

    Een wijziging van het tracé van het zoetwaterkanaal in de 1ste Bekading (tussen Bekadeweg en Buitendijk);

  • -

    Een wijziging van het tracé van het zoetwaterkanaal ter hoogte van de Gorsweg (Sommelsdijk) en de daarmee samenhangende verplaatsing van een recreatiewoning en woning.

  • -

    De wijzigingsbevoegdheid in de Scheelhoek (Stellendam) is uitgebreid ten behoeve van een stuk leidingtracé voor een uitstroomvoorziening in het Zuiderdiep;

  • -

    Er is een algemene wijzigingsbevoegdheid toegevoegd om de dubbelbestemming Leiding in de Scheelhoek te kunnen laten vervallen, indien de betreffende leiding is opgeheven.

  • -

    Het zoetwaterkanaal en de ondergrondse buisleiding zijn ter hoogte van wijzigingsgebied 1 in het vastgestelde bestemmingsplan (dit was wijzigingsgebied 3 in het ontwerpbestemmingsplan) iets in oostelijke richting verschoven.

Alle wijzigingen zijn opgenomen in paragraaf 3 en 4 van de Nota Zienswijzen van het vastgestelde bestemmingsplan.

Inzage

De stukken kunt u inzien met ingang van 24 februari 2016 tot en met 5 april 2016 in het gemeentehuis, Koningin Julianaweg 45 te Middelharnis. Het gemeentehuis is geopend op maandag en vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur, op dinsdag tot en met donderdag van 8.00 tot 17.00 uur, op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 09.00 uur 11.00 uur. De gemeente werkt alleen op afspraak. U kunt het bestemmingsplan (inclusief bijlagen) in pdf-formaat ook inzien op www.goeree-overflakkee.nl/terinzage en via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. Bij verschillen tussen het digitale en het papieren plan is het digitale plan op www.ruimtelijkeplannen.nl bepalend.

Beroepstermijn

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen de volgende belanghebbenden beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

  • belanghebbenden die tijdig een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan Zoetwatervoorziening naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee;

  • belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan in te stellen.

  • Belanghebbenden die beroep instellen tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij vaststelling van het bestemmingsplan heeft aangebracht.

Het beroep moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking op het besluit. Hiervoor kunnen belanghebbenden die beroep hebben aangetekend een voorlopige voorziening aanvragen. Het verzoek om voorlopige voorziening richt u aan de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Inwerkingtreding

Het vaststellingsbesluit van de gemeenteraad treedt in werking na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak wordt ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer J. Moelker van de afdeling Externe Ontwikkelingen, via algemeen telefoonnummer 14 0187.

Naar boven