Verkeersbesluit Groenzoom aanleg fietspaden ruiterpaden voetpaden T16.01443 Burgemeester en wethouders van Lansingerland

Logo Lansingerland

Overwegende het volgende:

Inleiding

In het gebied “De Groenzoom” wordt een netwerk met fiets-, voet- en ruiterpaden aangelegd. De werkzaamheden zijn onderdeel van het project “De Groenzoom”. Dit is de ontwikkeling van een recreatief gebied tussen Berkel en Rodenrijs en Pijnacker-Nootdorp. Vanwege het recreatieve karakter van De Groenzoom worden er aparte fietspaden, voetpaden en ruiterpaden gerealiseerd. Dit vergroot de kwaliteit, overzichtelijkheid en verkeersveiligheid in het gebied. Voor het aanwijzen van de functies aan de verschillende paden worden borden geplaatst conform de bijgevoegde situatietekeningen. Dit geldt ook voor de situaties waar de voorrang moet worden gereguleerd en de locaties die zijn bedoeld voor het parkeren van auto’s. Voor het reguleren van de voorrang en het toekennen van het gebruik door specifieke doelgroepen is dit verkeersbesluit nodig.

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

  • het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik.

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.

Verkeersmaatregel en argumentatie

Hieronder wordt de in te stellen verkeersmaatregel toegelicht. Daarbij is tevens de onderbouwing van de maatregel uitgewerkt. De paden in De Groenzoom beschikken niet allemaal over een straatnaam, hierdoor wordt voor de exacte ligging verwezen naar de situatietekeningen die bij dit besluit horen.

Fietspaden

De paden die door dit besluit worden aangewezen als verplicht fietspad hebben voornamelijk een recreatieve functie. Bromfietsers mogen daarom geen gebruik maken van deze paden en dienen gebruik te maken van de wegen die om het gebied lopen. Hiermee wordt overlast voor de omgeving voorkomen en wordt het karakter van De Groenzoom niet aangetast. Bij het ontbreken van een voetpad of trottoir mogen ook voetgangers gebruik maken van de fietspaden. De fietspaden worden aangeduid door bord G11 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. Het einde van een fietspad wordt aangeduid door bord G12. In het gebied staan enkele woningen. Om het voor de bewoners/bezoekers mogelijk te maken hun woning te bereiken worden op enkele plaatsen onder de borden G11 een onderbord aangebracht met de aanduiding ‘bestemmingsverkeer toegestaan’.

Voetpaden

Er worden vrijliggende voetpaden gerealiseerd. Hierdoor wordt de veiligheid van voetgangers in het park vergroot. Het begin van de voetpaden wordt aangeduid door bord G07 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. Het einde van een voetpad wordt aangeduid door bord G08.

Ruiterpaden

In De Groenzoom is een netwerk van ruiterpaden aanwezig. De ruiterpaden zijn onverhard en voor een specifieke doelgroep ingericht. Door het aanwijzen van ruiterpaden wordt de veiligheid voor alle gebruikers van het park vergroot en wordt door ruiters veroorzaakte schade voorkomen. Het begin van de ruiterpaden wordt aangeduid door bord G09 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. Het einde van een ruiterpad wordt aangeduid door bord G10.

Voorrangssituaties

In De Groenzoom zijn er locaties waar paden elkaar kruisen. Daar waar autoverkeer (bestemmingsverkeer) paden voor ruiters of fietsers kruist wordt de voorrang gereguleerd. Hierdoor wordt de veiligheid van alle weggebruikers vergroot. De voorrang wordt om dezelfde reden ook geregeld op de locaties waar de (ondergeschikte) paden van De Groenzoom uitkomen op de omliggende openbare wegen.

Parkeerplaatsen

Voor bezoekers worden aan de randen van De Groenzoom enkele parkeerplaatsen voor auto’s aangelegd. Om het gebruik van deze parkeerplaatsen te effectueren worden borden E04 (met onderbord ‘tussen zonsopgang en zonsondergang”) van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 geplaatst.

Situering en beheer van de wegen

De in dit verkeersbesluit bedoelde paden liggen buiten de bebouwde kom van de gemeente Lansingerland (kern Berkel en Rodenrijs) en zijn bij deze gemeente in beheer en onderhoud.

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft in de Verkeersadviesgroep van de gemeente Lansingerland overleg plaatsgevonden met de politie Rotterdam.

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

De teamleider Beheer is in het geldende mandaatregister door het college gemandateerd tot het nemen van het besluit. Gelet op het vorenstaande en het bepaalde in de Wegenverkeerswet en de uitvoeringsregeling van die wet is tot het onderstaande besluit gekomen.

Besluiten:

  • I.

    De paden in De Groenzoom aan te wijzen als fiets-, voet- of ruiterpad door het plaatsen van borden G07 (voetpad), G08 (einde voetpad), G09 (ruiterpad), G10 (einde ruiterpad), G11 (verplicht fietspad) en G12 (einde verplicht fietspad) van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. De borden worden geplaatst zoals is aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening;

  • II.

    Bij kruisende paden en bij de in- en uitgangen van De Groenzoom de voorrang te reguleren door het plaatsen van borden B06 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. De borden worden geplaatst zoals is aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening;

  • III.

    De parkeerplaatsen rondom De Groenzoom aan te wijzen door het plaatsen van borden E04 (met onderbord ‘tussen zonsopgang en zonsondergang”) van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. De borden worden geplaatst zoals is aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening;

  • IV.

    Dit besluit te publiceren in de Staatscourant en op de website van de gemeente Lansingerland.

  • V.

    Een kopie van dit besluit te zenden aan:

  • a.

    Politie Rotterdam, bureau Berkel en Rodenrijs, t.a.v. de heer R. Heuvelman, Postbus 70023, 3000 LD Rotterdam;

  • b.

    De Groenzoom, de heer R. Koppelaar, Kleihoogt 7a, 2651 KV Berkel en Rodenrijs

Namens burgemeester en wethouders van Lansingerland,

Marco van der Sloot

teamleider Team Beheer

Bijlage: Bebordingsplan De Groenzoom (T16.01365)

Be zwaar

Bent u het niet eens met dit besluit, of is het besluit onduidelijk? Neem altijd eerst contact op met de gemeente. Dit kan voorkomen dat u een bezwaarschrift hoeft te schrijven. Medewerkers van de gemeente nemen samen met u het besluit door. Komt u er samen niet uit, dan kunt u alsnog digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij de gemeente Lansingerland. Let u er wel op, dat u het bezwaar indient binnen de wettelijke termijn. Het adres voor het indienen van schriftelijk bezwaar is:

College van burgemeester en wethouders van de gemeente Lansingerland

Postbus 1

2650 AA Berkel en Rodenrijs

Of voor het indienen van digitaal bezwaar: zie www.lansingerland.nl onder het kopje ‘formulieren’.

Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen de wettelijke termijn, zijnde zes weken na publicatiedatum. Schrijf in uw bezwaarschrift ten minste:

  • uw naam en adres;

  • de datum van uw bezwaarschrift;

  • het nummer van dit besluit, of stuur een kopie van dit besluit mee met uw bezwaarschrift (artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht);

  • een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

  • waarom u het niet eens bent met ons besluit;

  • uw handtekening.

Het besluit geldt ook tijdens de bezwaarprocedure. U kunt tijdens deze procedure een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Rotterdam. Er moet dan wel sprake zijn van een spoedeisend belang. Het adres is:

Rechtbank Rotterdam

Sector bestuursrecht

Postbus 50951

3007 BM Rotterdam

Voor de behandeling van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank. Daarvoor moet u wel een elektronische handtekening (DigiD) hebben. Zie http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

Naar boven