Verkeersbesluit instellen voorrangsweg Hegedyk tussen Easterwierrum en Weidum

Logo Littenseradiel

Onderwerp:

Instellen van de Hegedyk als voorrangsweg op het deel van de Hegedyk tussen Easterwierrum en Weidum.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Littenseradiel,

Overwegende dat:

De Hegedyk tussen Easterwierrum en Weidum in het Gemeentelijke Verkeer en Vervoerplan (GVVP) is aangewezen als een gebiedsontsluitingsweg. Op deze weg geldt een snelheidsregime van 80 km/uur.

De gemeentelijke wegen die aansluiten op de Hegedyk in het GVVP zijn gecategoriseerd als erftoegangswegen. Op 11 maart 2014 heeft het college van burgemeester en wethouders een verkeersbesluit genomen om op deze wegen de bij een erftoegangsweg behorende maximumsnelheid van 60 km/uur in te stellen.

Volgens de principes van Duurzaam Veilig verkeer moet een kruispunt van een gebiedsontsluitingsweg met een erftoegangsweg ingericht worden als een voorrangskruising. Een gebiedsontsluitingsweg is een weg van een hogere categorie dan een erftoegangsweg. Het verkeer op een gebiedsontsluitingsweg dient voorrang te hebben op het verkeer van de zijwegen. Op dit moment is er op de Hegedyk sprake van gelijkwaardige kruispunten waarbij het verkeer van rechts voorrang heeft. Dit moet worden aangepast naar de landelijke geldende richtlijnen. Wanneer een doorgaande weg meerdere kruispunten passeert en deze weg duidelijk van groter belang is dan de kruisende zijwegen, dan kan deze weg worden aangeduid als voorrangsweg.

Voor het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van de weggebruikers en de passagiers is een éénduidige en consistente inrichting van wegen van belang. De voorrangsregel tussen gebiedsontsluitingswegen en erftoegangswegen dient dan ook te worden toegepast conform de landelijke richtlijnen.

Momenteel heeft het verkeer op de erftoegangswegen (60 km/uur) Tsjerkebuorren, It Bosk, Mantgumerhúske, Hoxwier en Arsumerdyk voorrang van rechts op de gebiedsontsluitingsweg (80 km/uur) Hegedyk. Om de voorrangsituatie bij deze kruispunten te wijzigen dient de belijning bij de kruispunten te worden aangepast om het verschil van een gebiedsontsluitingsweg (80 km/uur) en een erftoegangsweg (60 km/uur) duidelijker te maken en beter in overeenstemming te brengen met de landelijke richtlijnen.

De voorrangsweg Hegedyk begint vanaf de 60 km/uur poort op de Tsjerkebuorren bij Easterwierrum en eindigt bij de 60 km/uur poort op de Hegedyk bij Weidum. De aansluitende zijwegen met wegcategorie erftoegangsweg krijgen een poortconstructie in de vorm van bebording en belijning. De weggebruiker merkt hierdoor op dat hij/zij in een ander gebied komt.

Op basis van Artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is er overleg gevoerd met de politie over de wenselijkheid, het instellen en de handhaving van deze maatregel. De politie gaat akkoord met dit besluit. Handhaving zal alleen plaatsvinden in geval van klachten met betrekking tot snelheid en excessen.

Gelet op:

  • -

    artikel 18 eerste lid onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994), ingevolge verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap;

  • -

    de bepalingen van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (hierna: RVV 1990);

  • -

    de bepalingen van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW);

Besluiten:

1: de Hegedyk tussen Easterwierrum en Weidum aan te duiden als voorrangsweg en deze verkeersmaatregel kenbaar te maken door plaatsing van de borden B1en B6 van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

2: aanvullende ondersteunende markeringen (waaronder haaientanden) aan te brengen op het wegdek ter ondersteuning van de bovengenoemde voorrangsmaatregelen.

 

Wommels 16 februari 2016

burgemeester en wethouders van Littenseradiel,

, burgemeester.

, secretaris.

 

Een kopie van dit besluit wordt gezonden aan: Politie Noord Nederland Fryslân, district A5 Sneek, Bureau Bolsward, postbus 107 9400 AC te Assen.

Procedure:

Bijlage bezwaarmogelijkheid voor een besluit van burgemeester en wethouders.

Wanneer u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen zes weken na dagtekening schriftelijk bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Littenseradiel, Postbus 1, 8730 AA te Wommels. In artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht staat dat het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en in ieder geval het volgende moet bevatten:

  • a.

    de naam en het adres van de belanghebbende;

  • b.

    de dagtekening;

  • c.

    een omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt;

  • d.

    de gronden van het bezwaar.

U wordt verzocht in de linkerbovenhoek van de envelop te vermelden: "bezwaar". De ontvangst van een bezwaarschrift wordt schriftelijk bevestigd. Daarbij wordt ook de verdere procedure van de behandeling van het bezwaarschrift aangegeven.

Als er sprake is van een spoedeisend belang, kunt u tegelijk met het indienen van het bezwaarschrift om een voorlopige voorziening verzoeken bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland, afdeling bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD Groningen. Hiervoor is een griffierecht verschuldigd. Informatie over de hoogte van het griffierecht en de wijze van betalen krijgt u van de griffie van de rechtbank, telefoonnummer 088 3611338.

U kunt het verzoekschrift ook digitaal indienen bij de rechtbank Noord-Nederland via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht . Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

In bijzondere gevallen is het mogelijk dat de bezwaarschriftenprocedure wordt overgeslagen. In het bezwaarschrift moet u daarvoor een verzoek doen. Informatie over deze mogelijkheid van rechtstreeks beroep kunt u vinden op onze website www.littenseradiel.nl. U kunt hierover ook contact opnemen met de secretaris van de bezwarencommissie, telefoonnummer 0515 334433.

Naar boven