Aanzegging ex artikel 3a, tweede lid van de Gerechtsdeurwaarderswet, Ministerie van Veiligheid en Justitie

17 februari 2016

Beslag- en executiespecialist M. Sick, gevestigd Prinses Alexialaan 8 te ’s-Gravenhage, heeft mij namens gerechtsdeurwaarder J.G.W. van Straalen te ’s-Gravenhage op 3 februari 2016 in kennis gesteld van een door hem uitgevoerde opdracht tot het leggen van executoriaal beslag op een woning met adres Groen van Prinstererlaan 12 te Wassenaar. Het executoriaal beslag is gelegd op grond van een verlof tot tenuitvoerlegging afgegeven door de rechtbank Den Haag op 6 mei 2014 – zoals hernieuwd op 1 februari 2015 – van een op 11 april 2014 onder de auspiciën van het Permanent Hof van Arbitrage gewezen arbitraal vonnis ten nadele van Ghana.

Volgens de administratie van de directie Protocol van het Ministerie van Buitenlandse Zaken betreft het registergoed Groen van Prinstererlaan 12 te Wassenaar de residentie van de ambassadeur van Ghana in Nederland. Ik acht deze ambtsbehandeling in strijd met de immuniteit die is toegekend aan de ambtswoning van de ambassadeur van Ghana op basis van artikel 22, derde lid juncto artikel 1 onder (i) van het Verdrag van Wenen inzake Diplomatiek Verkeer (Wenen, Trb. 1962, 101) ten opzichte van strafrechtelijke, civielrechtelijke en administratieve rechtsmacht. Het leggen van beslag op de ambtswoning van de ambassadeur van Ghana in Nederland betreft een civielrechtelijke dwangmaatregel en is derhalve in strijd met de volkenrechtelijke verplichtingen van de Nederlandse Staat.

Op grond van artikel 3a, tweede lid, van de Gerechtsdeurwaarderswet zeg ik om die reden bovengenoemde gerechtsdeurwaarder aan dat deze ambtshandeling strijdig is met de volkenrechtelijke verplichtingen van de Nederlandse Staat en dat dit beslag onmiddellijk ongedaan gemaakt dient te worden.

Deze aanzegging is met onmiddellijke ingang van kracht en zal worden gepubliceerd in de Staatscourant.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

Naar boven