Besluit van de Minister voor Wonen en Rijksdienst, van 16 februari 2016, nummer 2016-0000057269, houdende wijziging van het Mandaatbesluit RVO Regelingen Wonen en Bouwen in verband met de Regeling energieprestatie gebouwen en de Tijdelijke regeling stimulering huisvesting vergunninghouders

De Minister voor Wonen en Rijksdienst,

Gezien de schriftelijke instemming van de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland,

Besluit:

ARTIKEL I

Onder vervanging van de punt aan het slot van het laatste onderdeel door een puntkomma, wordt aan de opsomming in bijlage 1 bij het Mandaatbesluit RVO Regelingen Wonen en Bouwen een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • Regeling energieprestatie gebouwen, paragraaf 2 energielabel en paragraaf 2a bewijs van vakbekwaamheid erkende energielabeldeskundige woningbouw.

ARTIKEL II

Onder vervanging van de punt aan het slot van het laatste onderdeel door een puntkomma, wordt aan de opsomming in bijlage 1 bij het Mandaatbesluit RVO Regelingen Wonen en Bouwen een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • Tijdelijke regeling stimulering huisvesting vergunninghouders.

ARTIKEL III

  • 1. Artikel I van dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 januari 2015.

  • 2. Artikel II van dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 februari 2016.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

‘s-Gravenhage, 16 februari 2016

De Minister van Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok

TOELICHTING

Regeling energieprestatie gebouwen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) oefent namens de Minister bevoegdheden uit aangaande de uitvoering van de Regeling energieprestatie gebouwen. Dit betreft, aanvullend op paragraaf 3 Keuring airconditioningsystemen, ten eerste het registreren van energielabels, inclusief het beheer van deze registratie. De gegevens in de registratie worden ten hoogste twintig jaar bewaard, gerekend vanaf de datum van afgifte van een energielabel. Daarnaast gaat het om het verstrekken van het energielabel voor een woning, nadat de energielabelplichtige hiertoe een verzoek heeft ingediend met gecertificeerde gegevens. Wanneer er voor een woning een energie-index wordt geregistreerd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, zal ook hierbij een energielabel worden geregistreerd en afgegeven.

RVO wijst daarnaast exameninstellingen aan, kan de aanwijzing intrekken en kan voorschriften verbinden aan de aanwijzing. Tevens kan RVO de exameninstelling verzoeken inlichtingen te verstrekken. De inhoud van het examen energielabeldeskundige wordt vastgesteld op basis van een voorstel van de exameninstelling. Na informatie te hebben ontvangen van de exameninstelling over welke deelnemers het examen met goed gevolg hebben afgelegd, geeft RVO het bewijs van vakbekwaamheid erkende energielabeldeskundige woningbouw af. RVO registreert welke personen erkende energielabeldeskundigen zijn en beheert deze registratie.

Op eventuele bezwaren die worden gemaakt tegen besluiten die voortvloeien uit de uitoefening van de hiervoor bedoelde bevoegdheden, wordt namens de minister door de Rijksdienst beslist. De Rijksdienst voert ook namens de minister in voorkomend geval de gerechtelijke procedures.

Tijdelijke regeling stimulering huisvesting vergunninghouders

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) oefent namens de Minister vanaf 1 februari 2016 bevoegdheden uit aangaande de uitvoering van de Tijdelijke regeling stimulering huisvesting vergunninghouders.

De regeling beoogt de bouw van huisvestingsvoorzieningen voor 14.000 personen (vergunninghouders) te stimuleren door middel van een financiële bijdrage aan natuurlijke personen en rechtspersonen voor de realisatie en het gedurende vijf jaar in stand houden van nieuwe woonvoorzieningen. Eenmalig wordt een (meerjarige) subsidie verleend voor de verhuur van na 31 december 2015 te realiseren woonunits (geschikt voor bewoning door minimaal 4 personen) aan vergunninghouders.

Het betreft de volgende werkzaamheden:

Controle op de realisatie van een nieuwe woonvoorziening en de verhuur van de woonvoorziening aan minimaal vier vergunninghouders. Daarnaast oefent RVO controle uit op de in stand houding van de woonvoorziening na vijf jaar vanaf de datum waarop de subsidieaanvraag is ingediend. Verdere werkzaamheden ter uitvoering van de tijdelijke regeling stimulering huisvesting vergunninghouders zijn de vaststelling en de uitbetaling van de aangevraagde subsidie aan de aanvrager en het terugvorderen van de subsidie wanneer de woning binnen de termijn van vijf jaar aan het woningbestand is onttrokken.

Op eventuele bezwaren die worden gemaakt tegen besluiten die voortvloeien uit de uitoefening van de hiervoor bedoelde bevoegdheden, wordt namens de minister door de Rijksdienst beslist. De Rijksdienst voert ook namens de minister in voorkomend geval de gerechtelijke procedures.

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok.

Naar boven