Bekendmaking: Hernieuwde vaststelling bestemmingsplan Wilhelminapark, Buiten-Wittevrouwen

Logo Utrecht

Burgemeester en wethouders van Utrecht maken, ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 lid 4 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat met ingang van 25 februari 2016 gedurende zes weken ter inzage ligt het op 4 februari 2016 opnieuw vastgestelde bestemmingsplan Wilhelminapark, Buiten-Wittevrouwen, dat is vastgelegd in het digitale bestand NL.IMRO.0344.BP-BPWILHELMINABWITTE-VA02.gml met ondergrond NL.IMRO.0344.BPWILHELMINABWITTE-VA02.dgn, en het daarbij behorende vaststellingsbesluit.

 

Bij de vaststelling op 4 februari 2016 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan gewijzigd ten opzicht van het op 18 december 2014 vastgestelde bestemmingsplan. Dit is een gevolg van de tussenuitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 7 oktober 2015 (201501762/1/R2) waarbij de gemeente is opgedragen de door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State geconstateerde gebreken te herstellen.

 

Plangebied en doelstelling

Het plangebied is gelegen ten oosten van de binnenstad van Utrecht. Het plangebied wordt globaal begrensd door de Biltstraat in het noorden, de Waterlinieweg in het oosten en de Adriaen van Ostadelaan, de Burgemeester Reigerstraat, de Nachtegaalstraat en de Wittevrouwensingel in het (zuid)westen.

Het bestemmingsplan heeft als doel de totstandkoming van een samenhangende juridisch-planologische regeling voor het plangebied. Het bestemmingsplan richt zich voornamelijk op beheer van de bestaande situatie en het vastleggen van de functionele en ruimtelijke structuur. Het bestemmingsplan bevat tevens een beschermende regeling voor het beschermde stadsgezicht Utrecht-oost. Daarnaast is het bestemmingsplan gericht op ontwikkeling door op beperkte schaal functiemenging mogelijk te maken. In het plan zijn de wijzigingen in de wet- en regelgeving en het beleid van de verschillende overheden op het gebied van de ruimtelijke ordening, die zich in de loop van de tijd hebben voorgedaan, verwerkt.

 

Wijzigingen

De Raad van State heeft in de tussenuitspraak gesteld dat de gehanteerde regeling voor een aan-huis-verbonden beroep of bedrijf op onderdelen onvoldoende rechtszekerheid biedt en gebrekkig is, aangezien:

1. bij de regels voor de woonbestemmingen de zinsnede "De uitoefening van een aan-huis verbonden beroep of bedrijf in samenhang met wonen is uitsluitend toegestaan indien:" ontbreekt. Deze moet worden toegevoegd;

2. de regels met betrekking tot een aan-huis-verbonden beroep of bedrijf (onder c), zo kunnen worden gelezen dat het zowel bedrijfsactiviteiten betreft in maximaal categorie A of B1 áls bedrijfsactiviteiten betreft waarvoor geen omgevingsvergunning voor de activiteit milieu is vereist. Dit is niet wat de raad heeft bedoeld, namelijk dat in de regeling van aan-huis verbonden bedrijven uitsluitend bedrijfsactiviteiten in maximaal categorie A en B1 van de bij de planregels behorende Lijst van bedrijven

'functiemenging', en mits daarvoor ook geen omgevingsvergunning voor de activiteit milieu is vereist zijn toegestaan. Dit moet worden aangepast.

 

Dit heeft geleid tot de volgende aanpassingen:

 

De aanhef van het ‘aan-huis-verbonden beroep en bedrijf’ is toegevoegd aan de bestemmingen waar deze aanhef ontbrak: Wonen – 1 (artikel 23) en Wonen – 2 (artikel 24).

 

De wijziging aan lid c is doorgevoerd bij de bestemmingen waarbinnen een ‘aan-huis-verbonden beroep of bedrijf’ mogelijk is: Cultuur en ontspanning (artikel 5), Gemengd – 1 (artikel 7) , Gemengd – 2 (artikel 8), Gemengd – 3 (artikel 9), Gemengd – 4 (artikel 10). Gemengd – 5 (artikel 11), Kantoor (artikel 14) en Wonen – 1 (artikel 23) en Wonen – 2 (artikel 24).

 

Inzien

Het gewijzigde bestemmingsplan en het vaststellingsbesluit liggen van donderdag

25 februari 2016 tot en met woensdag 6 april 2016 ter inzage in het Stadskantoor, Stadsplateau 1, 5e verdieping, Utrecht.

 

Het bestemmingsplan is ook digitaal raadpleegbaar:

- via de landelijke site www.ruimtelijkeplannen.nl (deze versie is authentiek en rechtsgeldig boven alle andere versies)

- via de gemeentelijke website www.utrecht.nl/bestemmingsplannen

 

Beroepsmogelijkheid

Gedurende de bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan beroep worden ingesteld door belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de wijzigingen die de raad bij de hernieuwde vaststelling heeft aangebracht.

 

Het beroep kan worden ingesteld bij:

 

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Zo mogelijk dient een kopie van het bestreden besluit bijgevoegd te worden.

 

Mogelijkheid verzoek om voorlopige voorziening

Het enkel indienen van een beroepschrift schort de werking van het besluit niet op. Als een spoedeisend belang aanwezig is, kan door de indiener van een beroepschrift een afzonderlijk verzoek om ’voorlopige voorziening’ ingediend worden bij de Voorzitter van de voornoemde Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Voor het instellen van beroep of een voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd. Het is niet mogelijk om per e-mail of anderszins digitaal beroep in te stellen.

 

Naar boven