Vastgesteld bestemmingsplan Marktsteeg 10

Logo Leiden

Op 11 februari 2016 heeft de gemeenteraad van leiden het bestemmingsplan ‘Marktsteeg 10’ (NL.IMRO.0546.BP00124-0301) gewijzigd ten opzichte van het ontwerp vastgesteld.

 

Toelichting

Met dit bestemmingsplan wordt op het perceel Marktsteeg 10 geen zware horeca meer toegestaan, maar alleen nog ondersteunende horeca. Alle overige toegestane functies uit het voorgaande bestemmingsplan ‘De Nobel’ worden één-op-één overgenomen, waardoor de planologische wijziging beperkt is.

Met de huidige horeca-aanduiding uit bestemmingsplan ‘De Nobel’ zouden onder andere danceclubs, café's en restaurants gevestigd kunnen worden in het pand. Dergelijke horeca zou het woon- en leefklimaat in en rond de Marktsteeg nadelig kunnen beïnvloeden, aangezien daar al twee grote horecagelegenheden aanwezig zijn (Scheltema en de Nobel) en de druk op het gebied dan mogelijk te groot wordt. Om dit te voorkomen wordt in het nieuwe bestemmingsplan de aanduiding die zware horeca mogelijk maakt verwijderd en vervangen door een omschrijving binnen de bestemming Gemengd waarbinnen alleen ondersteunende horeca is toegestaan.

 

Wijziging ten opzichte van ontwerp bestemmingsplan

Het bestemmingsplan ‘Marktsteeg 10’ is ten opzichte van het ontwerp gewijzigd. De wijzigingen betreffen uitsluitend het parkeren in het gebied. Wettelijk is bepaald dat de grondslag voor het opnemen van stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening komt te vervallen. Alle stedenbouwkundige bepalingen uit de bouwverordening, waaronder de parkeerregeling, moeten tegenwoordig worden opgenomen in bestemmingsplannen. Dit houdt in dat voor bestemmingsplannen die nu worden vastgesteld, artikel 2.5.30 van de Leidse bouwverordening vervalt en de parkeerregeling in het bestemmingsplan moet worden opgenomen.

Om de Leidse parkeerregeling in het bestemmingsplan te verwerken zijn de toelichting en de regels uit het bestemmingsplan al gewijzigd.

 

Terinzagelegging

Het vastgestelde bestemmingsplan en de daarbij behorende stukken liggen vanaf vrijdag 19 februari 2016 ter inzage in het atrium van het stadhuis (Stadhuisplein 1) en bij Bouwen en Wonen (Stadsbouwhuis, Langegracht 72) op maandag t/m vrijdag van 8:30-17:00 uur en in het stadhuis ook op donderdag van 17:00-20.00 uur en zaterdag van 09:00-13:00 uur. De digitale versie van het bestemmingsplan is beschikbaar op de website van de gemeente Leiden: www.leiden.nl/ruimtelijkeordening en op www.ruimtelijkeplannen.nl. De beroepstermijn loopt van zaterdag 20 februari 2016 tot en met vrijdag 1 april 2016.

 

Beroep instellen

Tijdens de hiervoor genoemde beroepstermijn kunnen de volgende belanghebbenden beroep instellen bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

belanghebbenden die tijdig een zienswijze op het ontwerp bestemmingsplan naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad van Leiden;

elanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze kenbaar te maken;

elanghebbenden die beroep instellen tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij vaststelling heeft aangebracht.

Het beroep dient te worden gericht aan de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

 

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking de dag na afloop van de genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Degenen die beroep hebben ingesteld kunnen tevens verzoeken om een voorlopige voorziening. Indien binnen de inzagetermijn naast het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat er op het verzoek is beslist.

 

Informatie

Nadere informatie met betrekking tot het bestemmingsplan kunt u inwinnen bij Bouwen en Wonen (Stadsbouwhuis), Langegracht 72, tel. 14 071 of via www.leiden.nl/contact.

Naar boven