Tweede wijziging Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten zorgkantoren AWBZ 2014

De Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland,

gelet op artikel 91, eerste lid, van de Wet financiering sociale verzekeringen, artikel 4.4 en 4.5, eerste en tweede lid van het Besluit Wfsv alsmede de Aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten AWBZ 2014, de Nadere aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten AWBZ 2014 en de Tweede nadere aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten AWBZ;

heeft in zijn vergadering van 18 januari 2016 besloten:

ARTIKEL I

De Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten zorgkantoren AWBZ 2014 worden als volgt gewijzigd:

A

Artikel 6b wordt als volgt gewijzigd:

In de aanhef wordt ’28,800`vervangen door: 28,400.

B

De artikelen 6d, 6e en 6f komen te vervallen.

C

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Uiterlijk in 2018 stelt Zorginstituut Nederland op basis van de Nadere vaststelling beheerskostenbudget AWBZ 2014 en met inachtneming van de artikelen 7a tot en met 7d het beheerskostenbudget over het jaar 2014 definitief vast met inachtneming van de beoordeling en correcties van de Nederlandse Zorgautoriteit.

2. Het derde en vierde lid komen te vervallen.

D

Na artikel 7 worden de volgende artikelen ingevoegd:

Artikel 7a

Zorginstituut Nederland stelt het bedrag van 28,400 miljoen euro beschikbaar met inachtneming van de artikelen 7b tot en met 7d.

Artikel 7b

  • 1. Zorginstituut Nederland vergoedt de kosten die de zorgkantoren op grond van een sociaal plan maken voor medewerkers van wie als gevolg van de invoering van de Wet langdurige zorg (Wlz) het vaste dienstverband uiterlijk per 31 december 2016 wordt beëindigd.

  • 2. Zorginstituut Nederland vergoedt de in het eerste lid genoemde kosten indien de zorgkantoren uiterlijk 31 december 2017 een door een accountant gecontroleerde en goedgekeurde opgave van de kosten van het sociaal plan bij Zorginstituut Nederland hebben ingediend.

  • 3. Zorginstituut Nederland vergoedt de in het eerste lid genoemde kosten naar werkelijke kosten met inachtneming van de correcties van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Artikel 7c

  • 1. Zorginstituut Nederland vergoedt de in 2015 door de zorgkantoren gemaakte kosten voor de afwikkeling van de AWBZ.

  • 2. De zorgkantoren dienen uiterlijk 31 december 2017 een door een accountant gecontroleerde en goedgekeurde opgave van de kosten voor de afwikkeling van de AWBZ hebben ingediend bij Zorginstituut Nederland.

  • 3. Zorginstituut Nederland vergoedt de in het eerste lid genoemde kosten naar werkelijke kosten en na goedkeuring door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Artikel 7d

  • 1. Indien de in totaal door de zorgkantoren op grond van artikel 7b, eerste lid bedoelde kosten lager zijn dan 14,000 miljoen euro, en de in totaal door hen ingediende kosten op basis artikel 7c, eerste lid hoger zijn dan 14,400 miljoen euro, dan wordt het verschil aan het op grond van het eerste lid van artikel 7c beschikbaar gestelde bedrag toegevoegd.

  • 2. Indien de som van de ingediende kosten, bedoeld in artikel 7b, eerste lid en artikel 7c, eerste lid, in totaal hoger is dan 28,400 miljoen euro, vergoedt Zorginstituut Nederland het verschil tussen die som en 28,400 miljoen euro door het totaal van de overschrijdingen van het in artikel 4.6, vierde lid, van het Besluit Wfsv gestelde maximum voor reserve uitvoering AWBZ 2014 geheel of gedeeltelijk aan te wenden voor de nog niet vergoede kosten.

  • 3. Indien de ingediende kosten, bedoeld in artikel 7b, eerste lid en artikel 7c, eerste lid, na toepassing van het vorige lid niet volledig kunnen worden vergoed, zullen de nog niet vergoede kosten naar evenredigheid van de in aanmerking komende en goedgekeurde kosten aan de zorgkantoren worden vergoed.

Artikel 7e

  • 1. De resultaten van de berekeningen volgens de artikelen 6a en 6b herberekent Zorginstituut Nederland per regio.

  • 2. Ter verkrijging van het definitieve beheerskostenbudget AWBZ 2014 per zorgkantoor sommeert Zorginstituut Nederland het herberekende bedrag per regio voor de regio’s waarvoor het zorgkantoor is aangewezen, vermeerderd met de vergoedingen na toepassing van de artikelen 7a tot en met 7d.

  • 3. Zorginstituut Nederland rondt het definitief vastgestelde beheerskostenbudget af op hele euro’s, waarbij bedragen van een halve euro en hoger naar boven worden afgerond en overige bedragen naar beneden.

Artikel 8

  • 1. De vaststelling van het beheerskostenbudget, bedoeld in artikel 7e, geschiedt met inachtneming van de Nadere aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten AWBZ 2014 en de Tweede nadere aanwijzing besteedbare middelen beheerkosten AWBZ 2014.

  • 2. Zorginstituut Nederland betaalt het verschil tussen het bedrag van het definitief vastgestelde beheerskostenbudget en het nader vastgestelde beheerskostenbudget ingeval van een positief saldo voor het zorgkantoor uit. Indien het verschil tot een negatief saldo voor het zorgkantoor leidt, vordert Zorginstituut Nederland het verschil in.

ARTIKEL II

Dit besluit wordt aangehaald als: Tweede wijziging Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten zorgkantoren AWBZ 2014.

Dit besluit wordt in de Staatscourant geplaatst. Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Voorzitter Raad van Bestuur A. Moerkamp

Goedgekeurd door de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij brief van 8 februari 2016, kenmerk 915907-147069-Z.

TOELICHTING

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft bij Tweede nadere aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten AWBZ 2014 (kenmerk 840692-141563-Z, datum 17 november 2015) rekening gehouden met de uitloop van de duur van het sociaal plan voor medewerkers van wie, als gevolg van de invoering van de Wlz, het dienstverband pas in de loop van 2015 of in 2016 wordt beëindigd. Dit betekent dat kosten als gevolg van het sociaal plan voor alle werknemers die als gevolg van de invoering van de Wlz uiterlijk op 31 december 2016 ontslag krijgen aangezegd, nog kunnen worden meegenomen in de opgave voor de kosten van het sociaal plan.

Elk zorgkantoor dient uiterlijk 31 december 2017 een door een accountant gecontroleerde en goedgekeurde opgave van de kosten van het sociaal plan in te dienen bij Zorginstituut Nederland (het Zorginstituut). Deze opgaven zullen vervolgens worden gecontroleerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Bovendien heeft de staatssecretaris van VWS de mogelijkheid gecreëerd dat wanneer de kosten van het sociaal plan voor alle zorgkantoren gezamenlijk lager uitvallen dan het deelbudget van 14,000 miljoen euro, het resterende budget wordt overgeheveld naar het deelbudget voor de afwikkeling van de AWBZ.

Ten slotte heeft de staatsecretaris van VWS de mogelijkheid geboden de afromingen van de eventuele overschrijdingen van de wettelijke reserve AWBZ 2014 in te zetten voor de vergoeding van de bovenbudgettaire kosten van het sociaal plan en de afwikkeling van de AWBZ. Mochten deze afromingen niet voldoende zijn om deze overschrijding geheel te vergoeden, dan zal het Zorginstituut deze kosten naar evenredigheid vergoeden.

Voorzitter Raad van Bestuur A. Moerkamp

Naar boven