Ontwerpbestemmingsplan Vinkeveld en welstandscriteria voor Vinkeveld

Logo De Ronde Venen

Burgemeester en wethouders van De Ronde Venen maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat met ingang van 19 februari 2016 het ontwerpbestemmingsplan Vinkeveld (met planidentificatienummer NL.IMRO.0736.BP017vinkeveld-ow01 en postcode 3645) gedurende zes weken voor eenieder ter inzage liggen. Ook maken zij op grond van artikel 4 van de Inspraakverordening bekend dat de welstandscriteria voor Vinkeveld gedurende dezelfde periode ter inzage liggen.

Het ontwerpbestemmingsplan en de welstandscriteria zijn op de volgende manieren te raadplegen:

  • De papieren versie ligt ter inzage bij de balie Omgevingszaken; op de begane grond, in de centrale hal van het gemeentehuis, Croonstadtlaan 111 in Mijdrecht. Deze balie is open op afspraak, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 11.30 uur. U kunt een afspraak maken door te mailen naar E. omgevingszaken@derondevenen.nl of te bellen met T. 0297 29 16 16.

  • Het digitale ontwerpbestemmingsplan is interactief te raadplegen via http://www.ruimtelijkeplannen.nl of http://0736.ropubliceer.nl. De welstandscriteria voor Vinkeveld zijn interactief te raadplegen via http://0736.ropubliceer.nl.

  • De authentieke planbestanden kunt u downloaden van de volgende bestandslocatie: http://ro-online.robeheer.nl/0736/manifest.html.

Hoofdzaak ontwerpbestemmingsplan en welstandscriteria

Op 8 september 2015 heeft het college van burgemeester en wethouders het uitwerkingsplan “Westerheul IV (Vinkeveld)” vastgesteld. Op 6 november 2015 is het uitwerkingsplan in werking getreden en onherroepelijk geworden. Hiermee was het mogelijk de verkoop te starten voor een groot deel van het project Vinkeveld (“fase 1”). Nu, in 2016, moet ook de rest van het gebied een passende juridisch-planologische regeling krijgen. Het project gaat een nieuwe fase in. Er wordt hierbij geopteerd voor een nieuw bestemmingsplan als juridisch-planologisch instrument.

Tegelijkertijd moeten er nog welstandscriteria worden vastgesteld voor Vinkeveld, als aanvulling op de welstandsnota van De Ronde Venen d.d. april 2006 (waar gedeeltelijk de welstandsnota Breukelen, Loenen en Abcoude, d.d. oktober 2003, bij hoort, en ook het document “Loketcriteria welstandsnota gemeente De Ronde Venen” d.d. december 2012). In hoofdstuk 7 van de welstandsnota, “Welstandscriteria bij (her)ontwikkelingsprojecten”, staat duidelijk aangegeven dat waar het gaat om grotere projecten, de welstandsnota aanvulling behoeft met op het project toegesneden – op concrete stedenbouwkundige planvorming geënte – welstandscriteria: “De welstandsnota bevat geen welstandscriteria voor grotere (her)ontwikkelingsprojecten die de bestaande ruimtelijke structuur en karakteristiek doorbreken. Dergelijke welstandscriteria kunnen namelijk niet worden opgesteld zonder dat er een concreet stedenbouwkundig plan aan ten grondslag ligt.”

Het plangebied van "Vinkeveld" ligt ten zuiden van de kern Vinkeveen, tussen - noordelijk - de huidige bebouwingsgrens van Westerheul III (de Mijdrechtse Dwarsweg markeert deze bebouwingsgrens) en - zuidelijk - het bedrijventerrein Voorbancken. De westelijke grens van het plangebied wordt gevormd door de weg de Voorbancken, de oostelijke grens door de Spoordijk.

Zienswijzen

Gedurende de termijn van terinzagelegging, van 19 februari tot en met 31 maart 2016, kan eenieder op het ontwerpbestemmingsplan een zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad van De Ronde Venen. Deze zienswijze kan naar keuze mondeling of schriftelijk kenbaar worden gemaakt. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan de Raad van de gemeente De Ronde Venen, postbus 250, 3640 AG in Mijdrecht. Voor mondelinge zienswijzen kunt u een telefonisch afspraak maken met Hans van Berkel van de Afdeling Ruimte via T. 0297 29 16 69. Ingezeten en belanghebbenden kunnen gedurende dezelfde termijn en op dezelfde manier hun zienswijze over de welstandscriteria kenbaar maken bij de gemeenteraad. Indiening van zienswijzen per e-mail is niet toegestaan.

Vaststelling en vervolg

De gemeenteraad weegt de inhoud van de ontvangen zienswijzen mee in het besluit dat zij uiteindelijk nemen over de vaststelling van het bestemmingsplan en van de welstandscriteria. Daarna worden belanghebbenden die eerder een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan hebben ingediend, of die niet in de gelegenheid waren die te doen, in de gelegenheid gesteld bij de Afdeling Beroepsrechtspraak van de Raad van State beroep aan te tekenen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan. Daarentegen staan tegen de vaststelling van de welstandscriteria geen rechtswegen meer open.

Crisis- en herstelwet van toepassing op het bestemmingsplan

Op het besluit ter vaststelling van het bestemmingsplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende die (te zijner tijd) een beroepschrift wil indienen, daarin moet aangeven welke beroepsgronden hij of zij aanvoert tegen het besluit. Ook betekent het dat na afloop van de zes weken beroepstermijn geen nieuwe beroepsgronden meer kunnen worden aangevoerd. Ten slotte moet in dat beroepschrift worden vermeld dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Naar boven