Besluit van de Minister van Financiën van 16 februari 2016, 2016/0000006220, directie Financiële Markten, tot wijziging van de Regeling ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES in verband met de aanpassing van het aangifteformulier voor grensoverschrijdende geldtransporten en tot wijziging van het Besluit van de Minister van Financiën, mede namens de Minister van Veiligheid en Justitie, van 21 december 2012 tot aanwijzing van toezichtautoriteiten in de zin van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES en bekendmaking van de mandaatverlening inzake handhaving en sanctionering van die wet (Stcrt. 2013, 223) in verband met mandaatverlening aan de directeur en daartoe aangewezen medewerkers van de Belastingdienst/Caribisch Nederland (Wijziging aangifteformulier grensoverschrijdende geldtransporten BES en wijziging mandaatbesluit Wwft BES)

De Minister van Financiën,

Gelet op artikel 4.2, tweede lid, van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES en artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Regeling ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 9 wordt ‘aangiftebiljet’ vervangen door ‘aangifteformulier’ en wordt na ‘bijlage K’ ingevoegd: , waarbij naar keuze gebruik kan worden gemaakt van de Nederlandstalige, de Engelstalige, de Papiamentstalige of de Spaanstalige versie van het formulier.

B

Bijlage K wordt vervangen door de bijlage bij dit besluit.

ARTIKEL II

Artikel 3 van het Besluit van de Minister van Financiën, mede namens de Minister van Veiligheid en Justitie, van 21 december 2012 tot aanwijzing van toezichtautoriteiten in de zin van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES en bekendmaking van de mandaatverlening inzake handhaving en sanctionering van die wet (Stcrt. 2013, 223), wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt voor ‘met uitzondering van het beslissen op bezwaarschriften’ ingevoegd: met uitzondering van besluiten die betrekking hebben op overtreding van de artikelen 4.2 en 4.3 van die wet, en.

2. Er worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 3. De door de directeur van de Belastingdienst/Caribisch Nederland daartoe aangewezen medewerkers van de Belastingdienst/Caribisch Nederland zijn bevoegd om namens de Minister van Financiën besluiten te nemen ter uitvoering van de artikelen 5.10, 5.11 en 5.12 van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES, voor zover deze besluiten betrekking hebben op overtreding van de artikelen 4.2 en 4.3 van die wet, en met uitzondering van het beslissen op bezwaarschriften.

  • 4. De directeur van de Belastingdienst/Caribisch Nederland is belast met het beslissen op bezwaarschriften tegen besluiten van de Minister van Financiën die ingevolge het derde lid in mandaat zijn genomen.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 april 2016.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

BIJLAGE K. MODEL AANGIFTEFORMULIER VOOR GRENSOVERSCHRIJDENDE GELDTRANSPORTEN

(Bijlage als bedoeld in artikel 9)

1. Aangifteformulier (Nederlandstalig)

2. Aangifteformulier (Engelstalig)

3. Aangifteformulier (Papiamento)

4. Aangifteformulier (Spaanstalig)

TOELICHTING

Artikel I

Het model voor het aangifteformulier voor de aanmelding van een grensoverschrijdend geldtransport, bedoeld in artikel 4.2, tweede lid, van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES (Wwft BES) dat is opgenomen in bijlage K bij de Regeling ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES, wordt het vervangen door een nieuw model.

Het nieuwe model voor het aangifteformulier lijkt qua vormgeving en gebruikersvriendelijkheid op het model dat in de meeste lidstaten van de Europese Unie, waaronder ook Nederland, wordt gehanteerd (zie bijlage IX bij de Algemene douaneregeling). De door de aanmelder in te vullen velden op het formulier sluiten inhoudelijk beter aan bij de vereisten in de artikelen 4.2 en 4.3 van de Wwft BES.

De ervaring heeft geleerd dat de personen met een aanmeldingsplicht die de openbare lichamen van de BES binnenkomen en uitgaan, zeer diverse nationaliteiten hebben. Om deze personen zoveel mogelijk tegemoet te komen, kent bijlage K versies van het model in de Nederlandse, Spaanse en Engelse taal, alsmede in het Papiamento.

Artikel II

In de Wijzigingswet financiële markten 2016 is een wijziging van de Wwft BES opgenomen welke inhoudt in dat aan de opsomming in de artikelen 5.10, eerste lid, en 5.11, eerste lid, zijn toegevoegd de artikelen 4.2 en 4.3 van de Wwft BES. Dat betekent dat na inwerkingtreding van deze wijzigingswet op 1 april 2016, een toezichtautoriteit in de zin van artikel 1.1, eerste lid, onderdeel p, van de Wwft BES, een last onder dwangsom kan opleggen of een bestuurlijke boete kan opleggen bij overtreding van de artikelen 4.2 en 4.3 van de Wwft BES.

Deze wijziging van de Wwft BES is bedoeld om douaneambtenaren de bevoegdheid te geven om bij overtreding van de artikelen 4.2 en 4.3 van de Wwft BES een last onder dwangsom of een bestuurlijke boete op te leggen. Om dit mogelijk te maken wordt in een nieuw artikel 3, derde lid, van het Besluit aanwijzing toezichtautoriteiten ex de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES en mandaatverlening inzake handhaving en sanctionering van die wet (het besluit), de bevoegdheid tot het opleggen van een last onder dwangsom of een bestuurlijke boete bij overtreding van de artikelen 4.2 en 4.3 van de Wwft BES, gemandateerd aan deze ambtenaren. De bevoegdheid om te beslissen op bezwaar tegen de besluiten van de douaneambtenaren wordt in een nieuw artikel 3, vierde lid, van het besluit, gemandateerd aan de directeur van de Belastingdienst/Caribisch Nederland.

Om duidelijk te maken dat de personen, bedoeld in artikel 3, eerste lid, niet bevoegd zijn om bij overtreding van de artikelen 4.2 en 4.3 van de Wwft BES een last onder dwangsom of een bestuurlijke boete op te leggen, is in het eerste lid een uitzondering opgenomen voor besluiten die betrekking hebben op overtreding van de artikelen 4.2 en 4.3 van de Wwft BES.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Naar boven