Kennisgeving vastgestelde Centrumvisie

Logo Hilversum

Burgemeester en wethouders van Hilversum maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van woensdag 18 november 2015 de ‘Centrumvisie’ heeft vastgesteld. In de visie is de ambitie voor het centrum van Hilversum verwoord en zijn de projecten en activiteiten benoemd die van het centrum een aantrekkelijke plek maken. Aantrekkelijk om te bezoeken, om te ondernemen en om te wonen.

 

Het plan

De Centrumvisie is een integrale visie op het centrum van Hilversum en heeft betrekking op alle aspecten van het gemeentelijk beleid in het centrum. De Centrumvisie is het strategisch beleidsdocument over de ruimtelijke en functionele ontwikkelingen in het centrum op korte termijn tot 2018. Het gaat over de ambities van de gemeente op het gebied van identiteit, pleinen brinken en straten, gebouwen, winkelen markt en uitgaan, cultuur en evenementen, mediatoepassingen en –festivals, wonen, ov fiets en auto en organisatie in het centrum. De Centrumvisie bevat plannen, waarover het college het gesprek met de stad wil aangaan. Het geeft wel aan welke richting de gemeente op wil, gezien door de bril van vandaag en de verwachtingen voor de toekomst. De kaarten in de visie zijn indicatief en niet gedetailleerd tot op het niveau van afzonderlijke gebouwen of straten.

 

Het plangebied

Het plangebied van de Centrumvisie wordt globaal begrensd door het Centraal Station, het spoor, de Koninginneweg (tot en met De Vorstin), de Honingstraat, de Diepeweg, het Melkpad, de ’s-Gravelandseweg, de Oude Torenstraat, de Brinkweg, de Langestraat, de Emmastraat, de St. Vitusstraat, het Achterom en de Beatrixtunnel.

 

Gevolgen Centrumvisie voor toekomstig bestemmingsplan

Bij de vaststelling van de Centrumvisie heeft de raad besloten dat karakteristieke, beeld/sfeerbepalende (niet-monumentale) oude panden en ensembles in het centrum zo veel mogelijk beschermd dienen te worden tegen plotselinge sloop. In een nieuw op te stellen bestemmingsplan voor het centrumgebied zullen hiertoe regels worden opgenomen.

Daarnaast dienen in het centrum bij nieuwbouwplannen de bouwhoogtes en karakteristieken zo veel mogelijk dienen aan te sluiten op de bestaande bouwhoogtes en waardevolle karakteristieken. In een nieuw op te stellen bestemmingsplan voor het centrumgebied zullen met het oog daarop de bouwhoogtes, zoals die nu in het geldende bestemmingsplan zijn bepaald, van de (nog aan te wijzen) monumentale, waardevolle en karakteristieke panden en ensembles worden beperkt en teruggebracht tot de huidige (feitelijke) hoogten daarvan.

 

Inzien

De Centrumvisie ligt nu ter inzage bij Balie 14 in het Stadskantoor, Oude Enghweg 23. Het Stadskantoor is iedere werkdag geopend tussen 08.30 – 17.00 uur en op donderdagavond tussen 17.00 – 19.30 uur. Tegen betaling van leges kan een afschrift verstrekt worden van de Centrumvisie. De visie is digitaal in te zien via www.centrumhilversum.nl en via http://0402.roview.net/ of op de website http://www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website kan het besluit worden gevonden via het invullen van het planid-nummer NL.IMRO.0402.19sv01centrumvisie-va01.

 

Hilversum, 18 februari 2016

Burgemeester en wethouders gemeente Hilversum

Naar boven