Regeling van de Minister van Economische Zaken van 12 februari 2016, nr. WJZ/15182740, houdende regels omtrent de vergoeding voor de kosten van de bemoeiingen met betrekking tot de in artikel 7, vijfde lid, Wet telecommunicatievoorzieningen BES genoemde kosten verbonden aan de verlening van de concessie van de bij of krachtens de Wet telecommunicatievoorzieningen BES gegeven regels, voorschriften en beperkingen alsmede aan de uitoefening van bevoegdheden inzake de telecommunicatie door een openbaar lichaam (Regeling vergoedingen telecommunicatieconcessies Agentschap Telecom BES 2015)

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 7, vijfde lid, Wet telecommunicatievoorzieningen BES;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. De vergoeding bedoeld in artikel 7, vijfde lid, van de Wet telecommunicatievoorzieningen BES bedraagt voor de houder van een concessie, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van die wet USD 11 per aansluitpunt per jaar.

  • 2. Voor het aantal aansluitingen wordt uitgegaan van het aantal actieve en inactieve aansluitpunten op 1 oktober van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor de vergoeding geldt.

  • 3. Het in het eerste en tweede lid bedoelde tarief heeft geen betrekking op roamers en data-only aansluitingen voor zover het aansluitingen betreft die elke maand maximaal 50 MB aan data verbruiken.

Artikel 2

Voor het, op basis van een concessie, gebruik van vaste verbindingen is een vergoeding opgenomen in de bij deze regeling behorende bijlage I.

Artikel 3

Bij onregelmatigheid of overwerk kan de vergoeding, bedoeld in het eerste lid, worden verhoogd met een toeslag van 30% voor onregelmatigheid en 50% voor overwerk.

Artikel 4

De Regeling vergoedingen telecommunicatieconcessies BES wordt ingetrokken.

Artikel 5

Op werkzaamheden of diensten die zijn verricht vóór het kalenderjaar 2015 blijft het recht van toepassing zoals dat ten tijde van verrichting van die werkzaamheden of diensten gold.

Artikel 6

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2015.

Artikel 7

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vergoedingen telecommunicatieconcessies Agentschap Telecom BES 2015.

Deze regeling zal in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 12 februari 2016

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

BIJLAGE I, BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2 VAN DE REGELING VERGOEDINGEN TELECOMMUNICATIECONCESSIES AGENTSCHAP TELECOM BES 2015

Jaartarieven digitale lokale radioverbindingen, digitale inter-eilandelijke en digitale internationale radio-, straal- en satellietverbindingen. Voor het toezicht op deze vaste verbindingen gelden per bandbreedte en frequentieband de volgende bedragen:

 

Frequentieband

Bandbreedte

<12 GHz

12 – 24,5 GHz

24,5 – 39,5 GHz

> 39,5 GHz

< 1 MHz

USD 255,00

USD 210,00

USD 170,00

USD 130,00

1 – 10MHz

USD 460,00

USD 340,00

USD 240,00

USD 150,00

10 - 25 MHz

USD 830,00

USD 545,00

USD 340,00

USD 170,00

25 – 50 MHz

USD 1.490,00

USD 870,00

USD 470,00

USD 185,00

50 – 150 MHz

USD 2.680,00

USD 1.390,00

USD 660,00

USD 195,00

>150 MHz

N/A

USD 2.230,00

USD 920,00

USD 200,00

TOELICHTING

I. ALGEMEEN

In de Regeling vergoedingen telecommunicatieconcessies Agentschap Telecom BES 2015 worden de vergoedingen vastgesteld die de Minister van Economische Zaken bij degenen voor wie door het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken (hierna: het agentschap) werkzaamheden of diensten worden verricht in rekening brengt. Deze vergoedingen vinden hun wettelijke basis in artikel 7, vijfde lid, van de Wet op de telecommunicatievoorzieningen BES (hierna: wet) en gelden voor het Caribisch Nederland.

De onderhavige regeling vervangt de Regeling vergoedingen telecommunicatieconcessie BES. Ten opzichte van deze regeling is een aantal zaken gewijzigd. Deze worden in de artikelsgewijze toelichting besproken.

Het kabinetsbeleid over vaste verandermomenten voorziet in vier vaste data waarop ministeriële regelingen in werking kunnen treden. De inwerkingtreding van deze regeling wijkt af van dit kabinetsbeleid en maakt daarbij gebruik van een uitzonderingsgrond. Consessiehouders in Caribisch Nederland zijn bij snelle inwerkingtreding gebaat, omdat zij financieel en administratief voordeel genieten.

Er is sprake van een afname van de regeldruk. De concessievergoeding voor aansluitpunten, voor zover het roaming betreft is geschrapt evenals de concessievergoeding voor aansluitpunten voor zover dit data-only aansluitingen betreft met lage dataverkeerslast (minder dan 50 MB per elke maand), de zogenaamde M2M-communicatie (Machine to Machine). Als gevolg hiervan is het dus niet meer nodig om de daarvoor benodigde data maandelijks te verstrekken aan het agentschap. Caribisch Nederland telt ongeveer 23000 inwoners en daarom is de kwantificering in de afname van regeldrukeffecten gewoonlijk verwaarloosbaar. Om die reden zijn de effecten niet gekwantificeerd.

II. ARTIKELEN

Artikel 1

De concessievergoeding voor aansluitpunten, voor zover het betreft roaming, is komen te vervallen. Deze vergoeding was gebaseerd op een maandelijkse opgave van aansluitpunten. Bij het op zich nemen van taken op het vlak van telecommunicatie in Caribisch Nederland, is de afspraak gemaakt om op termijn, waar mogelijk, te komen tot een lastenverlichting voor de telecomsector aldaar. Met dit artikel wordt aan deze afspraak invulling gegeven. De afschaffing van deze maandelijkse vergoeding brengt dus naast een financiële lastenverlichting, ook een administratieve lastenverlichting met zich. Zowel de overheid als marktpartijen profiteren hiervan. Daarnaast past dit bij de Nederlandse en Europese situatie, waarbij wordt gestreefd naar lagere roamingtarieven voor gebruikers. De afschaffing van deze vergoeding kan leiden tot lagere roamingtarieven voor toeristen in Caribisch Nederland.

De concessievergoeding per aansluitpunt blijft gehandhaafd, met dien verstande dat de vergoeding voor aansluitpunten voor data-only- aansluitingen met lage dataverkeerslast (minder dan 50 MB per elke maand), de M2M-communicatie, is komen te vervallen. Deze aanpassing zorgt ervoor dat deze regeling overeenstemt met de huidige feitelijke situatie, zoals die per brief in juli 2015 aan de mobiele concessiehouders is verstuurd.

Artikel 2

De vergoedingen voor vaste verbindingen, opgenomen in bijlage I zijn verlaagd, en de grondslag waarop deze vergoedingen zijn gebaseerd is gewijzigd. De grondslag voor deze vergoedingen was de capaciteit van de verbinding. Met de aanmerkelijke toename van het dataverkeer op (mobiele) netwerken zijn dienstaanbieders ook genoodzaakt om de capaciteit van hun straalverbindingen, als onderdeel van deze netwerken, te vergroten. Aangezien de toename in de vraag naar vaste straalverbindingen niet evenredig is met de kosten die voor deze verbindingen door het agentschap worden gemaakt, is een verlaging aan de orde.

Voorts is in het kader van vereenvoudiging de differentiatie van de vergoedingen teruggebracht tot een enkele tabel waar per gebruikte frequentieband en bandbreedte de vergoeding is weergegeven. Voor lagere frequentiebanden geldt een hogere vergoeding, omdat juist deze verbindingen geschikt zijn voor de langere afstand. Het relatieve frequentiebeslag, en daarmee de bemoeiingen van het agentschap (controles e.d.) is daarmee groter.

Artikel 4

De Regeling vergoedingen telecommunicatieconcessie BES wordt ingetrokken, maar de bepalingen van die regeling blijven van toepassing op de werkzaamheden of diensten die vóór 1 januari 2015 door het agentschap zijn verricht. Hiermee wordt bereikt dat voor alle werkzaamheden of diensten die vóór 2015 door het agentschap zijn verricht de vergoedingen gelden zoals neergelegd in de Regeling, ook indien facturering of afhandeling van de factuur heeft plaatsgevonden na 31 december 2014.

Artikel 5

Deze regeling treedt met terugwerkende kracht in werking met ingang van 1 januari 2015. Hiermee wordt verzekerd dat de lagere vergoedingen al per 1 januari 2015 ingaan. Die verlaging ziet op vaste verbindingen en het afschaffen van de vergoedingen voor het gebruik van het frequentiespectrum (roamers en aangesloten SIM) en komt ten goede aan partijen. Daarmee worden partijen in een voordelige positie gebracht. De vaststelling met terugwerkende kracht is dus aanvaardbaar.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven