Projectplan Waterwet Griend, Rijkswaterstaat

KENNISGEVING

De Minister van Infrastructuur en Milieu geeft, ingevolge artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht, kennis van het voornemen om een projectplan op grond van artikel 5.4 van de Waterwet vast te stellen.

Het ontwerpprojectplan is geregistreerd onder nummer RWS-2016/5903 en betreft het nemen van maatregelen om het vogeleiland Griend dynamisch te beschermen.

In het projectplan wordt aangegeven waarom deze maatregelen nodig zijn.

De Stichting Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat zijn overeengekomen dat de werkzaamheden ten behoeve van de bescherming van Griend worden uitgevoerd door Rijkswaterstaat. Volgens planning zullen de werkzaamheden worden uitgevoerd in de periode augustus tot en met november 2016. Wanneer door omstandigheden deze planning niet wordt gehaald, dan zal worden uitgeweken naar dezelfde periode in 2017.

Werkzaamheden

Dynamisch beschermen en ecologische kwaliteit ­bevorderen

Het door Natuurmonumenten voorgestelde project bestaat uit twee componenten die er gezamenlijk voor moeten zorgen dat Griend zijn ecologische functie in de Wadden langer en beter kan vervullen. Het betreft:

  • De aanleg van een nieuwe dynamische bescherming in de vorm van een zandmotor aan de westzijde van Griend. Die moet ervoor zorgen dat het eiland weer langdurig tegen golven en stroming bestand is, en ­tevens dat de broed-, werp- en zooggelegenheid voor bijzondere soorten wordt veiliggesteld en vergroot. Deze beschermingsmaatregel is geoptimaliseerd met de kennis en ervaring van deze tijd. Dit betekent niet alleen het herstel van de beschermende zandhaak uit 1988, maar een vrij breed oplopend zandlichaam dat direct tegen de in 1973 aanlegde Huisdijk komt aan te liggen. Deze vorm past beter bij het karakter van ‘stormvloedschoorwal’eiland dat Griend is. Griend krijgt aan de westkant meer massa (die in de loop der tijd zal eroderen) en mag weer gaan wandelen met ­sedimentatie en aangroei aan de oostkant.

Monitoring en onderzoek moeten uitwijzen of dit een gebalanceerd proces gaat worden.

  • Kwaliteitsverbeterende maatregelen op het eiland zelf. Hier wordt een aantal ingrepen uitgevoerd die de ­dynamiek tussen de Waddenzee en het eiland verbe­teren, alsmede de ecologische kwaliteit. Dit moet de broedgelegenheid voor bijzondere vogels op Griend zoals de grote stern verbeteren, de verruiging van het eiland tegengaan en de dynamiek op het eiland vergroten.

Terinzagelegging

Het projectplan ligt ter inzage van 15 februari tot en met 28 maart 2016 tijdens kantooruren op het volgende adres:

Rijkswaterstaat Noord-Nederland, Zuidersingel 3, Leeuwarden

De tekst van het projectplan wordt u op verzoek (digitaal) toegezonden. U kunt hierover contact opnemen met de heer P. Noordstra, telefoon 06 – 54 60 43 42, e-mail pieter.noordstra@rws.nl.

Zienswijze(n)

Eenieder kan mondeling of schriftelijk zienswijzen inbrengen gedurende de periode van de terinzagelegging. Schriftelijk en/of mondeling aan Rijkswaterstaat Noord-Nederland, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht, telefonisch bereikbaar via 06 – 54 60 43 42.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, namens deze, het hoofd van de afdeling Samenwerking Landelijke Uitvoering, Rijkswaterstaat Noord-Nederland, I.M.D. Hendriks

Naar boven