Vastgesteld bestemmingsplan 'Theodorushaven - Noordland

Logo Bergen op Zoom

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom maakt bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 28 januari 2016 het bestemmingsplan ‘Theodorushaven - Noordland’, met plannummer NL.IMRO.0748.BP0209-0301 gewijzigd heeft vastgesteld.

 

Plangebied

Het plangebied omvat de twee industrieterreinen Theodorushaven inclusief De Spie en Noordland, grote delen van het Zoommeer, delen van de Princesseplaat, de zogenaamde Kleine Molenplaat en de woningen en lichte bedrijvigheid ten noorden van de Ringersweg. De begrenzing van het gebied wordt aan de oostkant gevormd door de Randweg West. In het zuiden wordt het plangebied begrensd door de Van Gorkumweg, de Noordlandseweg en de Molenplaat. Het plangebied grenst aan de westzijde aan de Auvergnepolder en Princesseplaat. De noordelijke grens wordt globaal bepaald door de Nieuw Beijermoerseweg, de Ringersweg en Nieuw Beijmoerpolder.

 

Doel

Het plan is opgesteld in verband met de actualisatieverplichting en voorziet het plangebied van een actuele planologische regeling. Het accent ligt daarbij op het bevestigen en regelen van het huidige gebruik, het zo nodig vastleggen van ruimtelijke kenmerken van de bebouwde en onbebouwde ruimte en het actualiseren van de bestemmingsregeling. Het bestaande (toegestane) gebruik en de mogelijkheden uit het nu geldende bestemmingsplan zijn als basis genomen voor de opgestelde regeling, waarbij wel is aangesloten bij de actuele wijze van bestemmen.

 

Wijzigingen

Het plan is op onderdelen gewijzigd vastgesteld. De door de gemeenteraad bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerp hebben betrekking op:

  • 1.

    Op de percelen Witteveenweg 1 t/m 21 (oneven) is de aanduiding ‘specifieke vorm van bedrijf – autohandel en reparatiebedrijf’ gelegd;

  • 2.

    Voor het gebied ‘De Spie’ is de bouwregeling in overstemming gebracht met het voorheen geldende bestemmingsplan. Dit betekent dat een maximale bouwhoogte is opgenomen van 40 meter en een maximaal bebouwingspercentage van 100 %;

  • 3.

    De ligging en lengte van diverse leidingen binnen het plangebied is aangepast aan de digitale gegevens van de risicokaart en de digitale gegevens van de leidingbeheerder;

  • 4.

    Enkele interne verwijzingen binnen de planregels zijn aangepast;

  • 5.

    Door een wijziging in de wetgeving is het verplicht geworden om de parkeernormering in het bestemmingsplan te regelen. Het is hierbij toegestaan om vanuit bestemmingsplannen te verwijzen naar een vastgestelde nota parkeernormering. De regels in het bestemmingsplan zijn ten opzichte van het ontwerp aangepast door de verwijzing en koppeling te maken naar de onlangs vastgestelde Nota Parkeernormering Bergen op Zoom.

  • 6.

    De ligging en lengte van de (toekomstige) rioolleidingen binnen het plangebied hebbenen de bij aanleiding gegeven tot het aanpassen van de leidingen op de verbeelding;

  • 7.

    Geconstateerd is dat in de regels met betrekking tot de diverse leidingen binnen het plangebied het woord ‘onevenredig’ is opgenomen. Op basis van actuele jurisprudentie is deze beschrijving niet toegestaan omdat in de betreffende bestemmingsplanregel geen beoordelingsvrijheid wordt geboden. Het woord ‘onevenredig’ is uit de volgende bestemmingsregels verwijderd: 12.5.3. 13.4.3; 14.4.3; 15.5.3; 16.5.3; 17.5.3; 18.5.3; 19.5.3.

 

Inzage

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en de bijbehorende stukken ligt met ingang van 22 februari 2016 gedurende 6 weken voor een ieder tijdens kantooruren ter inzage in de leeshoek van het stadskantoor. Het bestemmingsplan is tevens digitaal beschikbaar via onze gemeentelijke website http://www.bergenopzoom.nl onder “Actueel/Bekendmakingen Ruimtelijke Ordening”. Het bestemmingsplan is ook beschikbaar via de landelijke voorziening http://www.ruimtelijkeplannen.nl (NL.IMRO.0748.BP0209-0301).

 

Beroep

Gedurende de genoemde periode van zes weken kan tegen het besluit van de gemeenteraad schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500EA ‘s -Gravenhage. Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad hebben ingediend, dan wel door belanghebbenden aan wie niet verweten kan worden dat zij niet tijdig een zienswijze ingediend hebben. Daarnaast kan eenieder beroep instellen tegen de planonderdelen die gewijzigd zijn vastgesteld.

 

Inwerkingtreding

Het besluit treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn naast het beroepschrift tevens een verzoek is ingediend om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit van de gemeenteraad niet in werking voordat op een dergelijk verzoek is beslist.

Bergen op Zoom, 19 februari 2016

Het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom

de burgemeester, dhr. dr. F.A. Petter

de secreataris, mevr. mr. A.C. Spindler

Naar boven