Ter inzage: mededelingsnotitie milieueffectrapportage PALLAS-reactor

Logo Schagen

Vanaf 12 februari tot en met 24 maart 2016 ligt de mededelingsnotitie milieueffectrapportage (m.e.r.) voor een nieuwe nucleaire reactor, genaamd PALLAS-reactor, ter inzage. Gedurende deze periode van terinzagelegging kan een ieder zienswijzen over de mededelingsnotitie indienen.

Plan-MER

Op 18 januari 2016 heeft de gemeente Schagen van de Stichting Voorbereiding PALLAS-reactor (verder: PALLAS) een ‘Mededelingsnotitie milieueffectrapportage’ ontvangen. De mededelingsnotitie m.e.r. hangt samen met het voornemen van PALLAS om een nieuwe nucleaire reactor te bouwen op het OLP-terrein in Petten. De nieuwe reactor is bedoeld voor de productie van medische radio-isotopen en voor technologisch en wetenschappelijk onderzoek en zal de bestaande Hoge Flux Reactor vervangen.

Voor de nieuwe reactor moet onder meer het geldende bestemmingsplan worden aangepast. Voor de besluitvorming over het bestemmingsplan moet ook een milieueffectrapport (MER) worden gemaakt. Een MER is een rapport waarin alle milieugevolgen van de onderzoeksreactor en een aantal alternatieven daarvoor systematisch en objectief worden beschreven. Het doel van een MER is om ervoor te zorgen dat het milieu een volwaardige plaats krijgt in de besluitvorming.

Het plangebied voor de PALLAS-reactor grenst aan de Natura 2000-gebieden Noordzeekustzone en Zwanenwater & Pettemerduinen, waarop het beschermingsregime van de Natuurbeschermingswet van toepassing is. Er kunnen effecten optreden op deze gebieden bijvoorbeeld vanwege stikstofdepositie of geluid tijdens de bouwfase. Omdat het bestemmingsplan kan conflicteren met de instandhoudingsdoelen van Natura 2000-gebieden, wordt er op grond van de Natuurbeschermingswet een zogenaamde Passende Beoordeling opgesteld. Deze wordt opgenomen in het MER.

PALLAS stelt ten behoeve van haar vergunningentraject twee Milieueffectrapportages op, te weten een plan-MER en een besluit-MER. Deze Milieueffectrapportages zijn gekoppeld aan respectievelijk de bestemmingsplanprocedure en de vergunningprocedure voor de Kernenergiewet. Het gaat hier dus nadrukkelijk alleen om het plan-MER in het kader van het bestemmingsplan.

Procedure

De m.e.r.-procedure start met deze kennisgeving van de mededelingsnotitie m.e.r. en kent in totaal vijf stappen:

  • 1.

    PALLAS dient een mededelingsnotitie m.e.r. in voor een nieuwe reactor.

  • 2.

    Iedereen kan zijn of haar mening geven over de mededelingsnotitie m.e.r.

  • 3.

    De Commissie voor de m.e.r. geeft advies aan de gemeente Schagen over de ‘reikwijdte’ en het ‘detailniveau’ voor het op te stellen milieueffectrapport (MER). In dit advies worden ook de reacties op de mededelingsnotitie m.e.r. meegenomen.

  • 4.

    De gemeente stelt een ‘Advies reikwijdte en detailniveau’ op.

  • 5.

    PALLAS stelt op basis van het Advies reikwijdte en detailniveau een MER op.

Tijdens de m.e.r.-procedure worden geen besluiten genomen over het bestemmingsplan. Dat gebeurt pas nadat PALLAS het MER heeft afgerond en een bestemmingsplan heeft ingediend. In het besluit over het bestemmingsplan wordt beslist of de gemeente de bestemming wil veranderen ten behoeve van een nieuwe reactor. Ook in het kader van de bestemmingsplanprocedure is het voor een ieder mogelijk om in te spreken.

Op dit moment bevinden we ons bij stap 2 van de m.e.r.-procedure: U kunt uw mening geven over de mededelingsnotitie.

Waar kunt u de mededelingsnotitie inzien?

De kennisgeving en mededelingsnotitie liggen vanaf 12 februari tot en met 24 maart 2016 op werkdagen ter inzage op de volgende plaats:

Gemeente Schagen, Laan 19 te Schagen. Geopend voor inzage maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur.

De kennisgeving en mededelingsnotitie zijn ook beschikbaar via www.schagen.nl.

Hoe kunt u op de mededelingsnotitie m.e.r . inspreken?

Een ieder kan tot en met 24 maart 2016 zienswijzen met betrekking tot de mededelingsnotitie m.e.r. indienen.

Schriftelijk:

Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij:

gemeente Schagen

College van burgemeester en wethouders

o.v.v. Zienswijze Pallas mededelingsnotitie Plan-MER

Postbus 8, 1740 AA Schagen

Per e-mail:

Per e-mail kunnen zienswijzen worden ingediend via ruimtelijkeplannen@schagen.nl gericht aan het college van B&W en onder vermelding van Zienswijze Pallas mededelingsnotitie Plan-MER.

Wat gebeurt er met de inspraakreacties?

Alle zienswijzen worden door de Commissie voor de m.e.r. betrokken bij het opstellen van hun advies over de reikwijdte en het detailniveau van het door PALLAS op te stellen MER. Dit advies zal naar de reacties verwijzen indien deze nieuwe inzichten aan de orde stellen over specifieke lokale milieuomstandigheden. Het advies wordt op de gemeentelijke website geplaatst.

Nadat de gemeente het advies voor de reikwijdte en het detailniveau van de Commissie voor de m.e.r. heeft ontvangen, stelt zij het Advies reikwijdte en detailniveau vast waaraan het MER moet voldoen. De gemeente betrekt hierbij de ingekomen reacties en het advies van de Commissie voor de m.e.r.

Na vaststelling van het Advies reikwijdte en detailniveau ontvangen de individuele insprekers:

  • -

    een notitie met de hoofdlijnen van alle reacties;

  • -

    het advies van de Commissie voor de m.e.r.;

  • -

    het vastgestelde Advies reikwijdte en detailniveau.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze kennisgeving, de mededelingsnotitie zelf of een bezoek aan de website www.schagen.nl nog vragen over de stukken of de procedure? Dan kun u bellen met de afdeling Ruimte van de gemeente, telefoonnummer 0224 - 210 400. Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan ruimtelijkeplannen@schagen.nl onder vermelding van mededelingsnotitie m.e.r. PALLAS-reactor.

Naar boven