Verkeersbesluit N615

Logo Noord-Brabant

[Optioneel: Eigen Kenmerk]

Provincie Noord-Brabant

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Bij e-mail van 25 november 2016 is door mevrouw Heij- van Oyen van de provincie Noord-Brabant een verzoek ingediend om de proef, waarbij het verkeer dat vanuit Beek en Donk over de brug komt niet meer linksaf de Bosscheweg op te laten rijden, maar rechtdoor richting de N279 hun weg te laten vervolgen, te verlengen. Het betreft een proef die onderdeel uitmaakt van de planstudie ter voorbereiding van groot onderhoud aan de provinciale weg N615. De proef dient met een periode van drie maanden verlengt te worden om de meetgegevens verder te analyseren en met betrokken wegbeheerders en gemeenten te bespreken. Voorts willen we de weggebruiker niet confronteren met een steeds veranderende situatie, zeker niet omdat de ervaringen in de eerste proef positief lijken.

De provinciale weg N615 loopt vanaf Nuenen tot aan de provinciale weg N279- ten oosten van Beek en Donk. De Beekse brug (brug over Zuid-Willemsvaart ter hoogte van de Brugstraat in Beek en Donk) en de kruising Gemertseweg/Bosscheweg zorgen al jarenlang voor veel verkeersoverlast, vooral in de ochtend- en avondspits. De smalle brug, de verkeerslichten op de kruising Gemertseweg/Bosscheweg én de brugopeningen zorgen voor lange files op de provinciale weg N615 in beide richtingen.

Voor de provinciale weg N615 staat groot onderhoud gepland, waar ook de kruising Gemertseweg/Bosscheweg onderdeel van uitmaakt. Het groot onderhoud wordt naar verwachting in de loop van het jaar 2017 uitgevoerd. Ter voorbereiding op het groot onderhoud aan de provinciale weg N615 is er in 2014 een planstudie uitgevoerd waarin diverse varianten zijn afgewogen. Ook de verschillende mogelijkheden voor de problematiek rondom dit kruispunt zijn beoordeeld. Het advies van Provincie Noord-Brabant dat daaruit is voortgekomen, is om de verkeersregelinstallatie op de kruising Gemertseweg/Bosscheweg aan te passen zodat het verkeer dat vanuit Beek en Donk komt en over de brug gaat niet meer linksaf mag rijden de Bosscheweg op, maar rechtdoor richting de provinciale weg N279, vanwaar het in noordelijke richting haar weg verder kan vervolgen.

Door middel van een proef wil de Provincie Noord-Brabant de effecten van het opheffen van die linksaf-mogelijkheid meten. Gedurende de verlengde proefperiode van drie maanden wordt de linksaf beweging vanaf N615 (Gemertseweg) richting Bosscheweg tijdelijk opgeheven. Daartoe wordt (tijdelijke) bebording langs de weg geplaatst, en wordt ook een fysieke barrière op de kruising aangebracht. De verkeerstromen op de verschillende omliggende wegen zullen worden geteld, zodat geanalyseerd kan worden hoe het verkeer zich zal gedragen bij en eventuele permanente opheffing van de linksaf mogelijkheid.

De proef wordt uitgevoerd gedurende de maanden december, januari en februari. Op de weg wordt een tijdelijke fysieke afscheiding geplaatst, om het links afslaan onmogelijk te maken. Het verbod op linksaf zal ter plaatse door bebording kenbaar gemaakt worden aan automobilisten, evenals de omleiding die zij als alternatief kunnen volgen. Het verbod voor links afslaan geldt op dit moment al voor vrachtauto’s en wordt uitgebreid voor al het gemotoriseerd verkeer.

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

Motivering van het besluit

Uit het oogpunt van

het verzekeren van de veiligheid op de weg;

het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

is het gewenst om voor de periode van drie maanden de linksaf beweging vanaf N615 (Gemertseweg) richting Bosscheweg tijdelijk af te sluiten voor al het verkeer. 

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de korpschef van het regionaal politiekorps Brabant Zuid-Oost.

Overeenkomstig artikel 25 van het BABW is voorts overleg gepleegd met gemeente Gemert-Bakel. 

Besluit

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant;

Tot het tijdelijk plaatsen van de borden:

D06, gebod tot het volgen van één van de rijrichtingen die op het bord zijn aangegeven;

Tot het tijdelijk verwijderen van de borden:

C07, gesloten voor vrachtauto’s;

D02, gebod voor alle bestuurders het bord voorbij te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft.

En het aanbrengen van een doorgetrokken streep en vlakmarkering, in overeenstemming met de bij dit besluit behorende tekening met nummer: 15V16194-101-A 

Inwerkingtreding

Een verkeersbesluit is van kracht en treedt in principe in werking op moment van publicatie.

Wij vertrouwen erop dat wij u hiermee voldoende hebben geïnformeerd.  

Bezwaar

Bezwaren tegen dit besluit kunnen binnen zes weken na de bekendmaking van dit besluit worden ingediend bij: Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-BrabantSecretariaat van de hoor- en adviescommissiePostbus 901515200 MC 's-Hertogenbosch Wij verzoeken u om op de linkerbovenhoek van de envelop het woord "bezwaarschrift" te vermelden. Het bezwaarschrift moet zijn voorzien van een handtekening, de naam en adres van de indiener, de dagtekening en ons kenmerk van het besluit, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar gericht is en de gronden van het bezwaar.Daarnaast vragen wij u vriendelijk om uw telefoonnummer te vermelden. Zo kan de provincie, indien aan de orde, u bellen om samen de beste aanpak van behandeling van uw bezwaarschrift te bespreken. Voor meer informatie over de behandeling van bezwaarschriften verwijzen wij u naar www.brabant.nl/rechtsmiddelen. Het secretariaat van de Hoor- en adviescommissie is bereikbaar op telefoonnummer (073) 680 83 04, faxnummer (073) 680 76 16 en e‑mailadres bezwaar@brabant.nl. Wij wijzen u erop, dat het op dit moment nog niet mogelijk is om bezwaarschriften per e‑mail in te dienen, omdat dan de wettelijk voorgeschreven handtekening op het bezwaarschrift ontbreekt.  

Voorlopige voorziening

Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Het is daarom mogelijk om gelijktijdig met of na het indienen van een bezwaarschrift een zogenaamde “voorlopige voorziening” te vragen bij: de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 70584, 5201 CZ 's‑Hertogenbosch. Een voorlopige voorziening is in feite het nemen van een tijdelijke maatregel, bijvoorbeeld het schorsen van het besluit gedurende de tijd die nodig is om de bezwaren te behandelen en daarop een besluit te nemen. Voorwaarde om zo’n voorlopige voorziening te vragen is, dat er sprake is van spoedeisend belang. Voor het vragen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Naar boven