Besluit tot wijziging van het besluit verlening mandaat, volmacht en machtiging personele aangelegenheden Kadaster 2014

Het bestuur van de Dienst voor het kadaster en de openbare registers,

Gelet op artikel 7 van de Organisatiewet Kadaster en de artikelen 10:3 en 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

Het besluit verlening mandaat, volmacht en machtiging personele aangelegenheden Kadaster 2014 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel e komt te luiden:

e. ARK:

Arbeidsvoorwaarden en Rechtspositie Kadaster.

2. Onderdeel f vervalt.

B

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid wordt als volgt gewijzigd:

a. In de aanhef wordt ‘van Akarn of KANS’ vervangen door: van ARK;

b. In onderdeel a wordt ‘artikel 3:5 Akarn’ vervangen door: artikel 5:3 ARK;

c. De onderdelen b tot en met j worden vervangen door:

  • b. de bevoegdheden tot het nemen van beslissingen, bedoeld in de artikelen 10 en 17 van de Regeling voorschriften bij ziekte en aanspraken bij overlijden, die als bijlage M aan ARK is toegevoegd;

  • c. de bevoegdheden tot het nemen van beslissingen, bedoeld in artikel 4:3 ARK;

  • d. de bevoegdheid tot het nemen van beslissingen inzake de disciplinaire straf van ontslag als bedoeld artikel 2:13 ARK;

  • e. de bevoegdheden tot het nemen van beslissingen inzake ontslag op gronden als bedoeld in de artikelen 2:10, eerste lid, onderdeel a en 2:14 ARK;

  • f. de bevoegdheid tot het nemen van beslissingen, bedoeld in artikel 11:1 ARK, voor zover het niet gaat om beslissingen inzake het aanstellen, benoemen, verplaatsen in dan wel naar een hogere dan formele schaal;

  • g. de bevoegdheden tot het nemen van beslissingen op grond van:

    • de Regeling bovenwettelijke WW;

    • de Regeling BHV vergoedingen;

    • de Regeling tegemoetkoming zorgverzekering.

2. In het tweede lid vervalt de ‘:’ na: te verrichten, alsmede onderdeel a, sub 1º tot en met sub 9º, en de aanduiding ‘b’.

3. Het derde lid vervalt.

4. Onder vernummering van het vierde tot en met zesde lid tot derde tot en met vijfde lid, wordt het vierde lid (nieuw) als volgt gewijzigd:

a. In de aanhef van onderdeel a wordt ‘Akarn en KANS’ vervangen door: ARK;

b. In onderdeel a, sub 1º wordt ‘artikelen 6:5, 6:14 en 6:18’ vervangen door: artikel 10 van de Regeling voorschriften bij ziekte en aanspraken bij overlijden, die als bijlage M aan ARK is toegevoegd;

c. Onderdeel a, sub 2º wordt vervangen door:

  • 2°. De bevoegdheden tot het nemen van beslissingen ten aanzien van gewezen ambtenaren van de Dienst, bedoeld in artikel 10:4 en de artikelen 8, 11 en 14 van de Regeling voorschriften bij ziekte en aanspraken bij overlijden, die als bijlage M aan ARK is toegevoegd;

d. In onderdeel a, sub 3º wordt ‘de artikelen 10:14 en 10:16’ vervangen door: artikel 17 van de Regeling voorschriften bij ziekte en aanspraken bij overlijden, die als bijlage M aan ARK is toegevoegd.

e. In onderdeel b wordt ‘Regeling bovenwettelijk uitkering bij werkloosheid’ vervangen door: Regeling bovenwettelijke WW.

f. Onderdeel c vervalt.

5. In het vijfde lid (nieuw) wordt in onderdeel b ‘Tabel BHV toelagen Kadaster per 1 januari 2004’ vervangen door: Regeling BHV vergoedingen, vervalt onderdeel c, en wordt onderdeel d vernummerd tot onderdeel c.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Dit besluit zal met de toelichting worden bekendgemaakt in de Staatscourant.

Apeldoorn, 13 december 2016

Raad van Bestuur, Th.A.J. Burmanje

F.L.V.P.L. Tierolff

Bezwaarclausule

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken binnen zes weken na de dag van dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, een bezwaarschrift indienen bij de Raad van Bestuur van het Kadaster postbus 9046, 7300 GH Apeldoorn. Het bezwaarschrift moet van een datum en van uw naam en adres zijn voorzien. U moet duidelijk aangeven waarom en tegen welk besluit u bezwaar maakt en zo mogelijk een kopie van het besluit meezenden. Op het bezwaar zal een besluit worden genomen door de Raad van Bestuur van het Kadaster.

TOELICHTING

Algemeen

De arbeidsvoorwaarden en rechtspositionele regelingen van de ambtenaren van de Dienst worden per 1 januari 2017 gewijzigd. In de nieuwe regeling Arbeidsvoorwaarden en Rechtspositie Kadaster (afgekort tot: ARK) zijn de voorwaarden opgenomen, die voorheen in de het Algemeen Kadaster Ambtenarenreglement Nieuw (Akarn), inclusief de zg. Overige rechtspositieregelingen Kadaster en andere regelingen met betrekking tot rechtspositie en andere individuele personele aangelegenheden van ambtenaren van het Kadaster en gewezen ambtenaren van het Kadaster, waren opgenomen. Daarnaast gold naast het Akarn ook sinds 22 december 2009 de Kadaster Arbeidsvoorwaarden Nieuwe Stijl (KANS). KANS is ingevoerd met de bedoeling om de arbeidsvoorwaarden te moderniseren en toegankelijker te maken. Bij invoering van KANS ging het om een proefperiode waarbij op de achtergrond het Akarn en de Overige rechtspositionele regelingen bleven bestaan ter voorkoming dat wezenlijke veranderingen in arbeidsvoorwaarden of rechtspositie zouden kunnen ontstaan. De proefperiode voor KANS is diverse malen verlengd in afwachting van de definitieve nieuwe regeling die het hele pakket aan voorwaarden in zowel Akarn als KANS én de overige rechtspositionele regelingen, zou inhouden. Per 1 januari 2017 treedt derhalve de regeling ARK in werking en vervallen alle arbeidsvoorwaarden en rechtspositionele regelingen die voorheen onder Akarn en KANS vielen.

Een van de consequenties van het invoeren van ARK is dat het onderhavige Besluit verlening mandaat, volmacht en machtiging personele aangelegenheden Kadaster 2014 moet worden aangepast aangezien in dit besluit bevoegdheden aan de directeuren van de Dienst worden toegekend die gebaseerd zijn op het Akarn en/of KANS. De wijziging van het onderhavige besluit houdt derhalve enkel de omzetting in van de bevoegdheden van de directeuren die zij op basis van de oude regelingen inzake de arbeidsvoorwaarden en rechtspositionele regelingen hadden en die zij op basis van de nieuwe regeling zullen hebben.

Artikelsgewijs

Artikel 2

In het eerste lid van artikel 2 wordt een algemeen mandaat, volmacht en machtiging verleend aan alle directeuren van de Dienst met betrekking tot de individuele rechtspositie en andere individuele personele aangelegenheden. Deze toekenning van algemene bevoegdheden wordt voor een aantal beslissingen uitgezonderd. Deze uitzonderingen zijn genoemd in de onderdelen a tot en met g. Dit zijn bevoegdheden die enkel toekomen aan het bestuur van de Dienst. Deze structuur blijft bij invoering van ARK ongewijzigd.

Het tweede lid van artikel 2 is flink ingekort. De regelingen die in dit lid genoemd werden, zijn met invoering van ARK integraal onderdeel geworden van ARK, hetgeen op basis van Akarn en KANS niet zo was. Aangezien in het eerste lid in beginsel een algemeen mandaat, volmacht en machtiging wordt verleend aan alle directeuren met betrekking tot de individuele rechtspositie en andere individuele personele aangelegenheden van personeelsleden van de Dienst op grond van ARK, is de verwijzing naar al die separate regelingen zoals deze voorheen golden naast Akarn en KANS, niet meer nodig.

In het nieuwe vierde lid van artikel 2 is uitsluitend mandaat, volmacht en machtiging verleend aan de directeur Organisatie en HRM om besluiten te nemen en privaatrechtelijke en andere (rechts)handelingen te verrichten ten aanzien van de individuele rechtspositie van de gewezen ambtenaren van de Dienst. Deze specifieke regeling ten aanzien van gewezen ambtenaren blijft voor de directeur Organisatie en HRM in het onderhavige besluit gehandhaafd. Tevens blijven de bevoegdheden die aan de directeur Organisatie en HRM zijn toegekend voor ambtenaren van de Dienst op grond van de in het vijfde lid (nieuw) genoemde regelingen gehandhaafd. De in dit lid genoemde regeling zijn gewijzigd en betreffen thans: de Regeling chauffeurs leden Raad van Bestuur, de Regeling BHV vergoedingen en de Regeling tegemoetkoming zorgverzekering.

Raad van Bestuur, Th.A.J. Burmanje

F.L.V.P.L. Tierolff

Naar boven