Besluit CAK ondermandaat broninhouding inzake de bijdrage voor verdragsgerechtigden

De voorzitter van het CAK,

gelet op artikel 18 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging CAK,

heeft op 1 januari 2017 besloten:

Artikel 1

  • 1. Aan de in artikel 69, zevende lid, onderdeel a, van de Zorgverzekeringswet bedoelde inhoudingsorganen wordt ondermandaat verleend en voor zover nodig de bevoegdheid tot het verlenen van ondermandaat om namens het CAK bij beschikking het bedrag van de bijdrage, bedoeld in artikel 69, tweede lid, van de Zorgverzekeringswet vast te stellen dat zij op door hen verschuldigd pensioen of rente inhouden.

  • 2. Het inhoudingsorgaan, bedoeld in het eerste lid, voert het mandaat uit met inachtneming van Hoofdstuk 6, paragraaf 3, van de Regeling zorgverzekering.

Artikel 2

Dit besluit kan worden aangehaald als Besluit CAK ondermandaat broninhouding bijdrage voor verdragsgerechtigden

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Den Haag, 1 januari 2017

CAK, E. van den Brink Voorzitter van het CAK

TOELICHTING

Met de Wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met de rechtsgang bij inhouding van de bijdrage van verdragsgerechtigden (TK 2007-2008, 31 377) is artikel 69 van de Zorgverzekeringswet aangepast. Deze aanpassing maakt duidelijk dat (inmiddels) het CAK het bevoegde orgaan is voor wat betreft de vaststelling van de inning van de bijdrage bij verdragsgerechtigden.

De inning van de bijdrage geschiedt voor het belangrijkste deel via inhoudingen op pensioenen of renten. Het CAK zelf kan de inhoudingen echter niet berekenen, omdat het CAK voorafgaand aan een jaar of gedurende het jaar niet over de benodigde inkomensgegevens van de verdragsgerechtigde beschikt. De Memorie van Toelichting op het wetsvoorstel gaat daar ook op in. De broninhouders (te weten de SVB, het UWV en de pensioenfondsen) kennen het inkomen van de verdragsgerechtigden vanzelfsprekend wel. Het CAK geeft de broninhouders daarom opdracht om de voorbereidende uitvoerende werkzaamheden te verrichten voor de inhouding. Ook geeft het CAK opdracht om de bijdrage op het pensioen of de rente van de verdragsgerechtigde in te houden.

Dit ondermandaatbesluit strekt er toe de bevoegdheid van het CAK om beschikkingen over de inhouding van de bijdrage bij de broninhouders neer te leggen. Dit ondermandaat vormt daarmee het bestuursrechtelijk sluitstuk om de rechtsgang via een beschikking van het CAK te realiseren.

Naar boven