Verkeersbesluit, instellen voorrangsregeling bij wegversmalling Kerkweg, Ter Aar

Logo Nieuwkoop

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij, gemeente Nieuwkoop, bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Het aanbrengen van een nieuwe wegversmalling op de Kerkweg in Ter Aar ter hoogte van de bebouwde komgrens en het toepassen van een voorrangsregeling bij deze wegversmalling is een maatregel die voortvloeit uit de notitie ‘Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop’. In deze notitie zijn fietsknelpunten geïnventariseerd en is er bekeken welke maatregelen er mogelijk zijn op deze knelpunten. De Kerkweg was hierin als knelpunt aangewezen vanwege de hoge snelheid van het verkeer samen met het feit dat fietsers op de rijbaan rijden. In februari 2016 konden inwoners tijdens drie inloopbijeenkomsten of via de website hun reactie gegeven op deze notitie. Het definitieve maatregelenpakket is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders.

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

Uit het oogpunt van:

het verzekeren van de veiligheid op de weg

het beschermen van de weggebruikers en passagiers

het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden

zoals bedoeld in art. 2 van de Wegenverkeerswet, is het gewenst om een voorrangsregeling in te stellen bij de nieuwe wegversmalling op de Kerkweg in Ter Aar ter hoogte van de entree van de bebouwde kom.

Met dit verkeersbesluit wordt beoogd dat de snelheid van het verkeer op de Kerkweg geremd wordt en geen onduidelijkheid ontstaat over welke weggebruiker voorrang heeft bij het passeren van de wegversmalling. Het verkeer dat de bebouwde kom in rijdt moet voorrang verlenen aan het verkeer dat de bebouwde kom uit rijdt.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de door de korpschef van de nationale politie daartoe gemachtigde verkeersadviseur. Deze heeft positief geadviseerd.

BESLUITEN

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

 

1.Door het plaatsen van borden F5 en F6 uit bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens in te stellen dat er ter hoogte van de nieuwe wegversmalling

een verbod voor bestuurders door te gaan bij nadering van verkeer uit tegengestelde richting respectievelijk de regel bestuurders uit tegengestelde richting moeten verkeer dat van deze richting nadert voor laten gaan geldt.

2.Bovengenoemde maatregel uit te voeren overeenkomstig bijgevoegde situatieschets.

3.Dit verkeersbesluit uit te voeren ten tijde van de realisatie van de wegversmalling op de Kerkweg in Ter Aar ter hoogte van de bebouwde komgrens.

 

Namens burgemeester en wethouders van Nieuwkoop,

   

Sjoerd Dijkstra

Afdelingsmanager Beheer Openbare Ruimte

 

Bezwaar

 

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit binnen zes weken na de dag van verzending of uitreiking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders.

Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet.

 

Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u wel de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voorwaarde is wel dat u ook bezwaar hebt gemaakt.

 

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten;

  • 1.

    de naam en het adres van de indiener,

  • 1.

    de dagtekening,

  • 1.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en

  • 1.

    de gronden van het bezwaar.

 

 

Het besluit ligt gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij het klantcontactcentrum, Teylersplein 1 te Nieuwveen.

 

 

Situatieschets

Naar boven