VERKEERSBESLUIT ten behoeve van het instellen van een maximum snelheid van 30 km/h op een gedeelte van de Tilburgseweg en de Bergstraat te Goirle.

Logo Goirle

Nummer 2016-009056

Formeel kader

De bevoegdheid om op gemeentelijke wegen verkeersbesluiten te kunnen nemen, is geregeld in de Wegenverkeerswet 1994 (art 18, lid 1d) en daarin opgedragen aan het college van Burgemeester en Wethouders die deze bevoegdheid hebben gemandateerd aan het hoofd van de afdeling Realisatie en Beheer van de gemeente Goirle.

Bij het nemen van een verkeersbesluit wordt rekening gehouden met de bepalingen van:

  • -

    Wegenwet;

  • -

    Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

  • -

    het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • -

    het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

  • -

    Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens.

Advisering

Op grond van artikel 24 van het BABW worden verkeersbesluiten genomen na overleg met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps. Dit is Politie Zeeland - West Brabant, Team Verkeer. Hiervoor is overleg gevoerd met Brigadier H.G.M. Tuerlings, Senior Gebiedsgebonden Politie, verkeersadviseur Eenheden Hart van Brabant en de Baronie. Hierop is positief geadviseerd.

Doel

De gemeenteraad heeft op 10 december 2013 het beleidsdocument van het Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan vastgesteld (GVVP). In dit GVVP is de wegcategorisering van de Tilburgsewe3g en een gedeelte van de Bergstraat gewijzigd van gebiedsontsluitingsweg naar erftoegangsweg. Hierbij hoort een ander snelheidsregime van 30km/h. De maatregel wordt ingesteld tot het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van de weggebruikers en passagiers.

Afweging

Verlaging maximum snelheid

In het door de gemeenteraad vastgestelde GVVP is een heroverweging gemaakt van de wegcategorisering in de gemeente. Hierbij is op basis van bereikbaarheid, functionaliteit en veiligheid van de wegen vastgelegd dat de gemeente zich conformeert aan de minimale inrichtingseisen voor wegen die vanuit het CROW zijn opgenomen.

De heroverweging op basis van de functie en de beschikbare ruimte voor het wegprofiel heeft binnen het GVVP en de daarin opgenomen wegcategorisering geleidt tot een afwaardering van gebiedsontsluiting (50 km/u) naar erftoegangsweg (30 km/u). Waarmee deze weg de zelfde status heeft gekregen als de andere wegen die het centrum ontsluiten. Zoals de Tilburgseweg, Muldersweg en Kalverstraat (voor overzicht 30 km-gebied Centrum zie bijlage 3).

De verlaging van de snelheid past beter bij de functie van weg, waar langzaam verkeer zich mengt met snel gemotoriseerd verkeer. Er zijn fietsers, een voetgangersoversteekplaats, parkeervakken, uitritten en toegangen tot parkeerplaatsen. Hierdoor ontstaat veel remmend verkeer. Dit belemmert de doorstroming maar is inherent aan een druk dorpscentrum. Door de snelheid te verlagen is het verschil in snelheid lager en is het verkeer meer homogeen. Hierdoor ontstaan er minder conflicten. Dit heeft een positieve uitwerking op de verkeersveiligheid.

Uitbreiding zone

De uitbreiding van de zone zal ook plaatsvinden op particulier terrein. Zowel Thebe, eigenaar van het terrein van woonzorgcomplex Elizabeth aan de Bergstraat, als de eigenaar van de weg tussen Bergstraat 28 en het woonzorgcomplex, zijn akkoord met het betrekken van deze wegvakken binnen de 30km/h zone. De wegen die dit betreffen maken deel uit van een parkeerterrein gelegen achter het woonzorgcomplex. Het nieuwe snelheidsregime past beter bij dit type wegen.

Doorstroming verkeer

Het traject is een belangrijk onderdeel voor de bereikbaarheid van het centrum. Het is onwenselijk om doorgaand verkeer te weren. Doorgaand verkeer is nog steeds mogelijk, maar het verkeer moet zich aanpassen aan de verschillende functies en het gebruik van de weg.

Conclusie

Het verlagen van de maximum snelheid leidt niet tot benadeling van de belangen van anderen.

Besluit

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Goirle neemt een verkeersbesluit met betrekking tot de te nemen verkeersmaatregelen ten gevolge van het uitbreiden van de 30km/h zone aan de Tilburgseweg en Muldersweg richting een gedeelte van de Bergstraat, gelegen binnen de gemeente Goirle.

  • 1.

    Alle bestaande verkeersborden A1 (30zone), worden verwijderd aan de Tilburgseweg, Muldersweg, Kerkstraat, Kerklaantje en Dr. Schaepmansstraat.

  • 2.

    Er wordt een maximum snelheid van 30km/h ingesteld op De Tilburgseweg en een gedeelte van de Bergstraat te Goirle. Hiervoor wordt verkeersbord A1 (30) geplaatst, volgens bijlage 1 van het RVV 1990 zoals aangegeven op de tekening behorende bij dit verkeersbesluit.

Goirle, 10 november 2016

namens het college van burgemeester en wethouders,

Simon van der Putten

afdelingshoofd Realisatie en Beheer

Openbare bekendmaking

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van dit besluit bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van de gemeente Goirle, postbus 17, 5050 AA Goirle. Het bezwaarschrift moet de naam en het adres vermelden van degene die bezwaar maakt, zijn ondertekend en de datum vermelden waarop het is opgesteld. In het bezwaarschrift moet ook worden aangegeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en waarom bezwaar wordt gemaakt.

Naar boven