Wijziging van het Reglement NWO 2002

Reglement NWO 2002

Tekst en toelichting van het reglement zoals vastgesteld d.d. 26 oktober 1988 (goedgekeurd door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen d.d. 30 december 1988), nadien gewijzigd d.d. 8 mei 1989 (goedgekeurd door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen d.d.3 augustus 1989), nadien gewijzigd d.d. 30 januari 1990 (goedgekeurd door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen d.d.14 maart 1990), nadien gewijzigd d.d. 9 februari 1994 (goedgekeurd door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen d.d. 15 april 1994), nadien gewijzigd d.d.1 april 1998 (goedgekeurd door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen d.d. 28 mei 1998), gepubliceerd in de Staatscourant nummer 100 d.d. 2 juni 1998, in werking getreden d.d. 3 juni 1998, nadien gewijzigd d.d. 31 oktober 2001 (goedgekeurd door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen d.d. 21 december 2001), nadien gewijzigd d.d. 25 september 2002 (goedgekeurd door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen d.d. 8 oktober 2002), nadien gewijzigd d.d. 21 mei 2003 (goedgekeurd door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen d.d. 12 augustus 2003), laatstelijk gewijzigd d.d. 23 november 2016 (goedgekeurd door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap d.d. 12 december 2016).

Het Reglement NWO 2002 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. In artikel 1.2 wordt vóór ‘de adviesraden’ geschrapt: ‘de Technologiestichting STW’.

  • 2. Artikel 3.1, eerste lid, wordt vervangen door:

    ‘Er zijn gebiedsbesturen voor:

    • a. Exacte en Natuurwetenschappen – ENW (voor de wetenschapsgebieden: Aard- en Levenswetenschappen, Chemische Wetenschappen, Exacte Wetenschappen en Natuurkunde);

    • b. Sociale en Geesteswetenschappen – SGW (voor de wetenschapsgebieden: Geesteswetenschappen en Maatschappij- en Gedragswetenschappen);

    • c. Toegepaste en Technische Wetenschappen – TTW (voor het wetenschapsgebied: Technische Wetenschappen);

    • d. Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen – ZonMw (voor het wetenschapsgebied: Medische Wetenschappen).’

  • 3. In artikel 3.1, derde lid, wordt ‘technische wetenschappen’ vervangen door: ‘Toegepaste en Technische Wetenschappen’.

  • 4. Aan artikel 3.4 wordt achter het tweede lid, een nieuw derde lid toegevoegd, onder vernummering van het daarop volgende artikellid, met de volgende inhoud:

    • ‘3. Een lid van het algemeen bestuur woont een vergadering van een gebiedsbestuur, als genoemd in artikel 2 van dit wijzigingsreglement, als toehoorder bij en heeft tijdens de vergadering van een gebiedsbestuur een adviserende danwel raadgevende stem.’

  • 5. Artikel 5.2, artikel 5.3, derde lid, alsmede artikel 5.4 uit de paragraaf ‘De technologiestichting STW’ komen te vervallen.

  • 6. In artikel 12.4, eerste lid, onder a, wordt ‘de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) vervangen door: ‘de Stichting Nederlandse Wetenschappelijke Onderzoek Instituten (NWO-I)’.

  • 7. Artikel 12.4, eerste lid, onder g, alsmede het tweede lid, komen te vervallen.

  • 8. De wijziging treedt in werking op 1 januari 2017.

23 november 2016

Algemeen Bestuur NWO

TOELICHTING OP DE VOORGESTELDE WIJZIGING VAN HET REGLEMENT NWO 2002

De transitie van NWO naar een nieuw model van organisatie en governance is gebaseerd op de contouren en aanbevelingen van het plan, dat is ontwikkeld door een werkgroep onder voorzitterschap van prof. Breimer, en in april 2015 door het Algemeen Bestuur alsmede de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is geaccordeerd. De aanbevelingen uit het plan hebben geleid tot het voornemen de NWO-organisatie te vernieuwen om tot een flexibeler, krachtiger en meer coherent NWO te komen. Per 1 januari 2017 zullen de inrichting van de hoofdstructuur van NWO en de wijze waarop NWO bestuurd wordt daadwerkelijk veranderen. Basis voor deze veranderingen vormt het integraal plan NWO zoals dat op 29 maart 2016 is vastgesteld.

Op het moment van voorstel tot wijziging van het Reglement NWO 2002 is nog niet met zekerheid te zeggen of de Wijzigingswet NWO op 1 januari 2017 in werking zal treden. Om niettemin op bestuurlijke en organisatorische wijze alvast invulling te kunnen geven aan de beoogde bestuurssituatie, wordt met dit wijzigingsreglement de organisatie aan de hand van de huidige wetenschapsgebieden alsmede op basis van de geldende NWO-wet ingericht naar vier gebiedsbesturen, inhoudende dat de huidige wetenschapsgebieden en stichtingen worden geclusterd tot vier gebieden (vooruitlopend op de toekomstige vier domeinen): Bètawetenschappen (gebied ENW), Technische en toegepaste wetenschappen (gebied TTW), Sociale en Geesteswetenschappen (gebied SGW), en Zorgonderzoek en Medische wetenschappen (gebied ZonMw).

Omdat ingevolge artikel 6, vierde lid, van de geldende NWO-wet het lidmaatschap van het Algemeen Bestuur onverenigbaar is met dat van een gebiedsbestuur, is in dit wijzigingsreglement bepaald dat een lid van het Algemeen Bestuur per 1 januari 2017 de vergaderingen van een gebiedsbestuur bijwoont en als toehoorder een raadgevende danwel adviserende stem heeft.

Naar boven