Terinzagelegging milieueffectrapportages voor het voornemen voor kavelbesluiten III en IV voor windparken op zee in het aangewezen windenergiegebied Hollandse Kust (zuid), Ministerie van Economische Zaken

KENNISGEVING

Van vrijdag 23 december 2016 tot en met donderdag 2 februari 2017 liggen stukken ter inzage voor de milieueffectrapportages voor het voornemen voor kavelbesluiten III en IV voor windparken op zee in het aangewezen windenergiegebied Hollandse Kust (zuid) op meer dan 18,5 kilometer uit de kust. Iedereen kan hierop reageren met een zienswijze.

Waarom dit voornemen?

In het SER energieakkoord dat op 6 september 2013 is gesloten tussen werkgevers, werknemers, natuur- en milieuorganisaties, energiebedrijven, decentrale overheden, het Rijk en vele andere organisaties, is afgesproken dat er windparken op zee voor in totaal 3.450 MW worden aangelegd en het Rijk hier via een gefaseerd tenderproces subsidie beschikbaar voor stelt in de periode 2015 – 2019. De Wet windenergie op zee maakt het mogelijk dat de Minister van Economische Zaken in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Milieu voor elk windpark een kavelbesluit neemt. In een kavelbesluit wordt bepaald waar en onder welke voorwaarden een windpark gebouwd en geëxploiteerd mag worden. De kavels III en IV liggen meer dan 18,5 kilometer uit de kust, in de nabijheid van het daar gerealiseerde windpark Luchterduinen. In een onlangs door het kabinet vastgestelde Rijksstructuurvisie zijn twee extra stroken aangewezen op 10 tot 12 nautische mijl (circa 18,5 tot 22 kilometer) uit de kust, aansluitend aan de al eerder aangewezen windenergiegebieden.

Met deze kennisgeving informeert de Minister van Economische Zaken u over het voornemen tot deze MER-beoordelingsplichtige projecten. Daarbij wordt een concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau ter inzage gelegd waarin is aangegeven op welke wijze het milieuonderzoek zal worden uitgevoerd en hoe dit in de MER’en moet worden opgenomen.

Besluitvorming

De kavelbesluiten III en IV windenergiegebied Hollandse Kust (zuid) worden vastgesteld door de Minister van Economische Zaken in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Milieu.

Milieueffectrapportage

Met milieueffectrapporten (MER’en) worden (mogelijke) milieueffecten, bijvoorbeeld op leefomgevingskwaliteit (mens), gezondheid, landschap, natuur, bodem en water in beeld gebracht zodat deze effecten een volwaardige rol kunnen spelen bij de besluitvorming. De MER’en zullen ook een passende beoordeling bevatten om mogelijke gevolgen voor Natura 2000-gebieden in kaart te brengen.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau van vrijdag 23 december 2016 tot en met donderdag 2 februari 2017 inzien op www.bureau-energieprojecten.nl en tijdens reguliere openingstijden (op papier) op de volgende locaties:

  • Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag, T (070) 379 89 11;

  • gemeente Rotterdam, Stadswinkel Hoek van Holland, Prins Hendrikstraat 161, 3151 AE Hoek van Holland, T 14 010;

  • Gemeente Wassenaar, Johan de Wittstraat 45, 2242 LV Wassenaar, T 14 070;

  • Gemeente Katwijk, Koningin Julianalaan 3, 2224 EW Katwijk ZH, T (071) 406 50 00;

  • Gemeente Noordwijk, Voorstraat 42, 2201 HW Noordwijk, T (071) 366 00 00;

  • Gemeente Zandvoort, Swaluëstraat 2, 2042 KB Zandvoort, T 14 023 of (023) 574 01 00;

  • Gemeente Bloemendaal, Bloemendaalseweg 158, 2051 GJ Overveen, T 14 023;

  • Gemeente Velsen, Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden, T 14 0255.

Informatiemarkt

De ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu organiseren inloopavonden. U bent van harte welkom om daar vragen te stellen en informatie te krijgen over het project en de procedure. Deze inloopavonden worden gehouden op:

  • maandag 23 januari 2017 van 19.00 uur tot 21.00 uur bij Hotel NH Atlantic Den Haag, Deltaplein 200, 2554 EJ Den Haag;

  • dinsdag 24 januari 2017 van 19.00 uur tot 21.00 uur bij De Muze, Wantveld 2, 2202 NS Noordwijk.

Van 19.00 uur tot 21.00 uur is de zaal open en heeft u de mogelijkheid om de informatiemarkt te bezoeken en vragen te stellen aan de aanwezige medewerkers van de overheid.

U kunt vrij in- en uitlopen en op ieder moment met de diverse medewerkers spreken. U hoeft zich niet van tevoren aan te melden.

U kunt uw mening geven

In uw zienswijze kunt u ingaan op het voornemen, met inbegrip van alle onderdelen van de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau. U kunt hierbij denken aan:

  • Ontbreken er zaken in het voorgestelde milieuonderzoek? Zo ja, welke?

  • Is de voorgestelde onderzoeksaanpak van het milieuonderzoek juist? Zo nee, wat zou er anders moeten en waarom?

Hoe kunt u reageren?

U kunt vanaf vrijdag 23 december 2016 tot en met donderdag 2 februari 2017 reageren. Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal. Dat kan via www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘kavelbesluiten III en IV Hollandse Kust (zuid)’. U kunt niet reageren via e-mail.

U kunt per post reageren: Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt kavelbesluiten III en IV Hollandse Kust (zuid), Postbus 248, 2250 AE Voorschoten.

Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres noemen? Dan kunnen wij in een later stadium contact met u opnemen. Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dat kan tijdens een inloop­avond of via Bureau Energieprojecten, op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur, T (070) 379 89 79.

Wat gebeurt er nog meer?

Met het oog op de kavelbesluiten III en IV heeft de Minister van Economische Zaken onlangs voorbereidingsbesluiten genomen. Op 16 december 2016 zijn ook de definitieve kavelbesluiten I en II Hollandse Kust (zuid) ter inzage gelegd. Hiervoor is een aparte kennisgeving gepubliceerd.

Wat gebeurt hierna?

De concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau wordt ook voorgelegd aan de adviseurs met een wettelijke taak. De Commissie voor de milieueffectrapportage zal in de gelegenheid worden gesteld advies uit te brengen. Alle zienswijzen, reacties en adviezen worden bekeken door de Minister en betrokken in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Mede op basis van deze notitie worden de MER’en opgesteld.

Als de MER’en zijn afgerond, worden mede op basis daarvan de toegestane windparken voorbereid en ontwerpkavelbesluiten III en IV opgesteld. De MER’en zullen samen met de ontwerpkavelbesluiten III en IV ter inzage worden gelegd. Hierop kan iedereen dan reageren. Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Naar boven