Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 4 februari 2016, nr. WJZ/16000958, houdende wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten in verband met de uitvoering van Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/2417

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/2417 van de Commissie van 17 december 2015 tot wijziging van Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/789 betreffende maatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Unie van Xylella fastidiosa (Wells et al.) te voorkomen (PbEU 2015, L 333) en artikel 2, eerste lid, van de Plantenziektenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 12r van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, onderdelen a en b, komen te luiden:

  • a. schadelijk organisme: elke ondersoort van Xylella fastidiosa (Wells et al.);

  • b. gevoelige planten: waardplanten en alle voor opplant bestemde planten, met uitzondering van zaden, van de in bijlage I van uitvoeringsbesluit nr. 2015/789/EU opgenomen geslachten of soorten;.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van het eerste lid, onderdeel d, door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. waardplanten: alle voor opplant bestemde planten, met uitzondering van zaden, van de geslachten en soorten die zijn opgenomen in de databank van de Commissie van voor Xylella fastidiosa vatbare waardplanten waarvan is vastgesteld dat zij op het grondgebied van de Europese Unie vatbaar zijn voor het schadelijk organisme of van de ondersoorten waarvoor een lidstaat een afgebakend gebied heeft vastgesteld.

3. In het derde lid wordt ‘artikel 5’ vervangen door: artikel 4.

4. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 9. Waardplanten die niet in een afgebakend gebied als bedoeld in artikel 4 van uitvoeringsbesluit nr. 2015/789/EU zijn geteeld mogen worden vervoerd, mits wordt voldaan aan de voorwaarden van artikel 9, achtste lid, van uitvoeringsbesluit nr. 2015/789/EU.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 4 februari 2016

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Deze wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten geeft uitvoering aan Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/2417 van de Europese Commissie van 17 december 2015 tot wijziging van Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/789 betreffende maatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Unie van Xylella fastidiosa (Wells et al.) te voorkomen (PbEU 2015, L 333).

In de zomer van 2015 heeft Frankrijk uitbraken van de bacterieziekte Xylella fastidiosa (hierna: Xylella) op zijn grondgebied gemeld. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het hier om een andere ondersoort van Xylella gaat dan in Italië het geval is. Tevens is gebleken dat verscheidene waardplanten slechts voor één ondersoort van Xylella vatbaar zijn.

Om deze reden dienen de tot nu toe gehanteerde definities in de regelgeving te worden aangepast.

De lijst van waardplanten wordt in het vervolg bekend gemaakt in een algemeen toegankelijke databank van de Commissie.

Vanwege de vatbaarheid van de waardplanten voor besmetting met Xylella heeft de Commissie bepaald dat ook waardplanten die niet geteeld zijn binnen afgebakende gebieden voorzien moeten zijn van een plantenpaspoort wanneer zij binnen de Unie worden vervoerd. Deze bepaling geldt alleen voor professionele ondernemers.

De in het Uitvoeringsbesluit genoemde maatregelen met betrekking tot het opstellen van noodplannen en voorlichtingscampagnes zijn niet in deze regelingswijziging opgenomen, omdat deze nu reeds behoren tot de taken van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

2. Regeldruk

Door de uitbreiding van de maatregelen voor Xylella zal voor alle professionele ondernemers die waardplanten in het verkeer brengen een plantenpaspoortplicht gaan gelden.

Naar schatting gaat het om ongeveer 200 nieuwe bedrijven die vanwege deze maatregel plantenpaspoort plichtig zullen worden. Voor bedrijven met een areaal tot 1 ha bedragen de kosten voor de plantenpaspoortplicht circa € 500,– en voor bedrijven tot 2 ha rond de € 700,–. Deze bedragen zijn opgebouwd uit de volgende elementen: basistarief € 275,–, kosten voor keuring € 91,80 per uur, starttarief € 52,50 en areaal waardplanten € 46,–.

De totale kosten voor de sector bedragen jaarlijks circa € 120.000,–.

Daarnaast maken de keurende en toezichthoudende instanties kosten voor bijvoorbeeld voorlichting aan bedrijven. Dit vergt inzet van specialistische medewerkers en van de afdeling voorlichting als onderdeel van de reguliere werkzaamheden van de NVWA en keuringsdiensten. De geschatte inzet bedraagt circa 40 uur (€ 1.800,–).

De keurende instantie voert de keuringen voor het plantenpaspoort kostendekkend uit. De kosten worden, zoals hierboven aangegeven, in rekening gebracht bij de ondernemers.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt gepubliceerd. Voor de uitvoering in regelgeving van de hier aan de orde zijnde Europese besluiten wordt niet aangesloten bij een vast verandermoment, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Het kabinetsbeleid biedt de mogelijkheid af te wijken van vaste verandermomenten indien nodig voor uitvoering of implementatie van Europese regelgeving.

Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/2417

Bepalingen ter uitvoering van het uitvoeringsbesluit

Artikel 1 (artikel 1)

Artikel I (artikel 12r, lid 1, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten)

Artikel 1 (artikel 3bis, artikel 4, lid 1)

Behoeven naar hun aard geen uitvoering in regelgeving

Artikel 1 (artikel 5, artikel 9, lid 4bis)

Behoeven naar hun aard geen uitvoering in Nederlandse regelgeving

Artikel 1 (artikel 9, lid 8)

Artikel I (artikel 12r, lid 9, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten)

Artikel 1 (artikel 13bis)

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

Artikel 2

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven