Regeling van de Minister van Economische Zaken van 4 februari 2016, nr. WJZ/15181870, houdende wijziging van de Regeling garanties van oorsprong voor energie uit hernieuwbare energiebronnen en HR-WKK-elektriciteit ten behoeve van het vaststellen van tarieven voor 2016

De Minister van Economische Zaken;

Gelet op de artikelen 77 van de Elektriciteitswet 1998, 66l, eerste lid, van de Gaswet en 29 van de Warmtewet;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 29 van de Regeling garanties van oorsprong voor energie uit hernieuwbare energiebronnen en HR-WKK-elektriciteit wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede tot en met het vierde lid wordt ‘2015’ vervangen door: 2016.

2. In het tweede lid, onderdeel a, wordt ‘€ 0,018’ vervangen door: € 0,021.

3. In het tweede lid, onderdeel b, wordt ‘€ 0,041’ vervangen door: € 0,048.

4. In het tweede lid, onderdeel c, wordt ‘€ 0,018’ vervangen door: € 0,021.

5. In het tweede lid, onderdeel d, wordt ‘€ 0,018’ vervangen door: € 0,008.

6. In het tweede lid, onderdeel e, wordt ‘€ 0,018’ vervangen door: € 0,021.

7. In het derde lid, onderdeel a, wordt ‘€ 0,041’ vervangen door: € 0,048.

8. In het derde lid, onderdeel b, wordt ‘€ 0,018’ vervangen door: € 0,021.

9. In het derde lid, onderdeel c, wordt ‘€ 0,018’ vervangen door: € 0,008.

10. In het derde lid, onderdeel d, wordt ‘€ 0,018’ vervangen door: € 0,021.

11. In het vierde lid, onderdeel a, wordt ‘€ 0,25’ vervangen door: € 0,21.

12. In het vierde lid, onderdeel a, wordt ‘€ 0,15’ vervangen door: € 0,13.

13. In het vierde lid, onderdeel c, wordt ‘overboeken, per garantie van oorsprong: € 0,03’ vervangen door: overboeken, met uitzondering van het overboeken naar de rekening van de Nederlandse Emissieautoriteit, per garantie van oorsprong: € 0,027.

14. In het vierde lid, onderdelen d en e, wordt ‘€ 510,00’ telkens vervangen door: € 520,00.

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2016.

  • 2. In afwijking van het eerste lid werkt artikel I, vijfde en negende lid, terug tot en met 1 januari 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 4 februari 2016

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

1. Inleiding

Deze regeling strekt tot wijziging van de Regeling garanties van oorsprong voor energie uit hernieuwbare energiebronnen en HR-WKK-elektriciteit om de tarieven voor garanties van oorsprong (hierna: gvo´s) alsmede voor het lidmaatschap voor 2016 vast te stellen.

2. Tarieven GVO’s

CertiQ en Vertogas, die namens mij garanties van oorsprong aanmaken, afboeken en overboeken, hebben een tariefvoorstellen ingediend voor 2016. Deze voorstellen heb ik overgenomen. De tarieven voor garanties van oorsprong voor duurzame elektriciteit stijgen voor de aanmaken, afboeken en importeren van gvo’s. Deze stijging is voornamelijk het gevolg van tegenvallende realisatie in 2015 en daarmee samenhangend naar beneden bijgestelde vooruitzichten (minder import, export en aanmaak). De lidmaatschapskosten blijven gelijk. De tarieven voor garanties van oorsprong voor warmte uit hernieuwbare energiebronnen en voor gas uit hernieuwbare energiebronnen worden iets naar beneden bijgesteld als het gevolg van lagere kosten. De lidmaatschapskosten stijgen licht.

Voor het overboeken van een gvo aan de Nederlandse Emissieautoriteit (hierna: NEa) geldt geen tarief. Dit wordt tot uitdrukking gebracht door te bepalen dat het tarief voor overboeken een gvo voor gas niet van toepassing is op het overboeken op de rekening van de NEa. NEa ontvangt gvo’s die vervolgens worden afgeboekt en produceert of verhandelt geen gas. Derhalve is de NEa geen producent of handelaar in de zin van de Gaswet en geldt voor haar ook geen tarief voor lidmaatschap.

3. Regeldruk

Deze regeling heeft geen effecten op de regeldruk. De wijzigingen zorgen enkel voor een wijziging van het verschillende tarieven voor garanties van oorsprong.

4. Inwerkingtreding en terugwerkende kracht

Het voornemen was om de tarieven voor garanties van oorsprong voor het jaar 2016 op te nemen in de ministeriële regeling onder het wetsvoorstel Elektriciteits- en gaswet. De Eerste Kamer heeft dit wetsvoorstel verworpen waardoor het noodzakelijk is de tarieven voor 2016 alsnog op te nemen in de Regeling garanties van oorsprong voor energie uit hernieuwbare energiebronnen en HR-WKK-elektriciteit. Deze wijziging kon niet eerder dan begin 2016 in de Staatscourant worden gepubliceerd. Omdat de tarieven per jaar worden vastgesteld wordt aan de wijziging terugwerkende kracht verbonden. Voor de praktijk heeft dit geen gevolgen. De in deze regeling opgenomen tarieven worden reeds in rekening gebracht en betaald.

Voorts is gebleken dat het tarief voor het overboeken van een garantie van oorsprong voor elektriciteit en warmte voor 2015 per abuis is vastgesteld op € 0,018, terwijl dit € 0,008 had moeten zijn. Wel is de beoogde € 0,008 in rekening gebracht en betaald. Het tarief dat daadwerkelijk in rekening is gebracht is derhalve niet hoger dan het beoogde bedrag. Doordat wijzigingen in artikel I, vijfde en negende lid, terug werken tot en met 1 januari 2015 wordt de beoogde en geëffectueerde situatie in de regeling vastgelegd.

Hiermee wordt afgeweken van het uitgangspunt van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten. Omdat sprake is van reparatieregelgeving biedt het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten daar ruimte voor.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven