Kennisgeving kavelbesluiten I en II windenergiegebied Hollandse Kust (zuid), Ministerie van Economische Zaken

Van vrijdag 16 december 2016 tot en met vrijdag 27 januari 2017 liggen de kavelbesluiten ter inzage voor de kavels I en II in het windenergiegebied Hollandse Kust (zuid) op meer dan 22,2 kilometer uit de kust. Belang­hebben­den die een zienswijze hebben ingediend op de ontwerpkavelbesluiten kunnen beroep instellen.

In het Energieakkoord voor duurzame groei dat op 6 september 2013 is gesloten tussen werkgevers, werknemers, natuur-en milieuorganisaties, energiebedrijven, decentrale overheden, het Rijk en vele andere organisaties, is afgesproken dat het Rijk via een gefaseerd tenderproces subsidie beschikbaar stelt voor in totaal 3.450 MW windenergie op zee in de periode 2015 – 2019.

Op grond van de Wet windenergie op zee kan de Minister van Economische Zaken in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Milieu voor elk windpark een kavelbesluit nemen. In een kavel-besluit wordt bepaald waar en onder welke voorwaarden een windpark gebouwd en geëxploiteerd mag worden.

Om deze projecten mogelijk te maken moeten kavelbesluiten worden genomen.

Het gaat om de volgende besluiten:

  • kavelbesluit I windenergiegebied Hollandse Kust (zuid);

  • kavelbesluit II windenergiegebied Hollandse Kust (zuid).

De betreffende kavels liggen meer dan 22,2 kilometer uit de kust. Voor elk van de kavel-besluiten is een milieueffectrapport (MER) opgesteld om de gevolgen voor het milieu in beeld te brengen.

De ontwerpkavelbesluiten I en II windenergiegebied Hollandse Kust (zuid) hebben van vrijdag 19 augustus 2016 tot en met donderdag 29 september 2016 ter inzage gelegen.

Naar aanleiding van de terinzagelegging zijn 94 zienswijzen (waarvan 76 uniek) en 6 reacties van overheden ontvangen. Onlangs zijn, rekening houdend met deze zienswijzen en reacties, de kavelbesluiten I en II genomen.

De kavelbesluiten worden bekendgemaakt door middel van (deze) publicatie in de Staatscourant en zullen tevens met de toelichting op 16 december 2016 in de Staatscourant worden geplaatst.

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op één van de ontwerpkavelbesluiten kunnen nu beroep instellen tegen de kavelbesluiten.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van vrijdag 16 december 2016 tot en met vrijdag 27 januari 2017 de kavelbesluiten, de MER-en en de andere onderliggende stukken inzien op www.bureau-energieprojecten.nl.

Op papier kunt u deze stukken tijdens reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • Gemeente Rotterdam, Stadswinkel Hoek van Holland, Prins Hendrikstraat 161, 3151 AE Hoek van Holland, T 14010

  • Gemeente Westland, Stokdijkkade 2, 2671 GW Naaldwijk, T 14017

  • Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag, T (070) 379 8911

  • Gemeente Wassenaar, Johan de Wittstraat 45, 2242 LV Wassenaar, T 14070

  • Gemeente Katwijk, Koningin Julianalaan 3, 2224 EW Katwijk ZH, T (071) 406 50 00

  • Gemeente Noordwijk, Voorstraat 42, 2201 HW Noordwijk, T (071) 36 60 000

  • Gemeente Zandvoort, Swaluëstraat 2, 2042 KB Zandvoort, T 14 023 of 023 5740100

  • Gemeente Bloemendaal, Bloemendaalseweg 158, 2051 GJ Overveen, T 14023

  • Gemeente Velsen, Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden, T 140225

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op de ontwerpkavelbesluiten kunnen tegen deze besluiten beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na die waarop de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 17 december 2016 tot en met vrijdag 27 januari 2017. Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan ook beroep instellen.

Op de kavelbesluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2, van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen een of meer van deze besluiten. Zonder beroepsgronden wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Het wordt aanbevolen in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

U wordt vriendelijk verzocht om, indien u beroep instelt, een kopie van uw beroepschrift te zenden aan het Ministerie van Economische Zaken ter attentie van de directie WJZ

(D passage 2), Postbus 20401, 2500 EK ’s-Gravenhage. Let op! Het origineel van uw beroepschrift dient u te zenden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit;

  • de redenen waarom men het niet eens is met het besluit.

Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Over de hoogte daarvan, de manier waarop en binnen welke termijn u dit moet betalen, krijgt u, na indiening van het beroep, bericht van de griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Wat gebeurt er nog meer?

Door toevoeging van twee stroken aan al eerder aangewezen windenergiegebieden op 22,2 km uit de kust, wordt mogelijk gemaakt dat op een later tijdstip ook windparken op minimaal 18,5 km uit de kust worden gerealiseerd. Het aanwijzen van deze stroken verloopt via de Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee Aanvulling gebied Hollandse Kust.

Deze rijksstructuurvisie is op 7 december 2016 vastgesteld en vervolgens aan de Tweede en Eerste Kamer verzonden.

Rond het moment van deze terinzagelegging worden ook de voorbereidingsbesluiten voor de kavels III en IV Hollandse Kust (zuid) genomen en een concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau ter inzage gelegd. Hiervoor wordt een aparte kennisgeving gepubliceerd.

Waar vindt u meer informatie?

De kavelbesluiten zullen met de toelichting op 16 december 2016 in de Staatscourant worden geplaatst. Alle stukken zijn ook beschikbaar via www.bureau-energieprojecten.nl, T (070) 379 89 79.

Naar boven