Intrekking circulaire Strafrechtelijke Immuniteiten

Datum: 8 december 2016

Kenmerk: 2023023

Aard circulaire: informatief

De circulaire Strafrechtelijke Immuniteiten van 17 mei 2006, kenmerk 5369667/05 (Staatscourant 2006, nr. 101) wordt ingetrokken.

Toelichting:

In de Kamerbrief van 23 april 2014 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2013–2014, 33 750 V, nr. 70) heeft de Minister van Buitenlandse Zaken een nieuwe aanpak aangekondigd van personen en organisaties die strafrechtelijke immuniteit genieten. Onderdeel van deze nieuwe aanpak is dat vaker wordt gevraagd om opheffing van de immuniteit indien deze personen of organisaties betrokken zijn bij een strafbaar feit. In dat kader zijn afspraken gemaakt over de werkwijze in het geval een betrokkene een beroep doet op immuniteit van strafrechtelijke jurisdictie. Om zo snel en effectief mogelijk te kunnen optreden vraagt het Openbaar Ministerie rechtstreeks aan de Minister van Buitenlandse Zaken of de betrokkene daadwerkelijk immuniteit geniet. Als de betrokkene inderdaad immuniteit geniet en het om een ernstig strafbaar feit gaat, vraagt de Minister van Buitenlandse Zaken in beginsel aan de internationale organisatie of de zendstaat van de betrokkene om de immuniteit op te heffen ten behoeve van het onderzoek naar en de vervolging van het strafbare feit.

De circulaire Strafrechtelijke Immuniteiten wordt ingetrokken omdat de hierin beschreven werkwijze, met tussenkomst van de Minister van Veiligheid en Justitie, inmiddels is verouderd.

’s-Gravenhage, 8 december 2016

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

Naar boven