Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 5 november 2016, nr. MBO/1069630, houdende wijziging van de Regeling versterking van salarismix leraren middelbaar beroepsonderwijs in de Randstadregio’s in verband met het verstrekken van aanvullende bekostiging in 2017

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken;

Gelet op artikel 2.2.3, eerste en tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling versterking van salarismix leraren middelbaar beroepsonderwijs in de Randstadregio’s wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘2009 tot en met 2016’ vervangen door: 2009 tot en met 2017.

2. In het tweede lid, onderdeel b, wordt telkens ‘bedoeld in artikel 4b’ vervangen door: bedoeld in artikel 4c.

B

Na artikel 4b wordt een nieuw artikel ingevoegd:

Artikel 4c. Bedragen 2017

  • 1. Voor de instellingen die voldoen aan het vereiste in artikel 3 is in het kalenderjaar 2017 een totaalbedrag van € 44.562.000,– voor aanvullende bekostiging beschikbaar.

  • 2. In afwijking van het eerste lid, is voor de vbo-groen afdelingen in AOC’s in het kalenderjaar 2017 een bedrag van € 2.057.000,– voor aanvullende bekostiging beschikbaar.

  • 3. De verstrekking van de aanvullende bekostiging, bedoeld in het eerste en tweede lid vindt plaats per kalenderjaar.

  • 4. Artikel 5 is van overeenkomstige toepassing.

C

In artikel 10, tweede lid, wordt ‘1 januari 2017’ vervangen door: 1 januari 2018.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

TOELICHTING

Algemeen

Op grond van de Regeling versterking van salarismix leraren middelbaar beroepsonderwijs in de Randstadregio’s vanaf 2009 tot en met 2016 aanvullende bekostiging verstrekt aan bevoegde gezagen van mbo-instellingen voor twee aspecten:

  • ter versterking van de salarismix binnen de Randstadregio’s door het aandeel docenten in voltijdequivalenten in bezoldigingsschaal LC en/of LD en/of LE te verhogen; en

  • ter verlichting van de werkdruk in de Randstadregio’s door extra functies voor instructeurs en/of docenten te realiseren.

Met deze wijzigingsregeling wordt geregeld dat mbo-instellingen ook in 2017 de middelen ontvangen onder dezelfde condities als in 2016. De aanvullende bekostiging wordt ook in 2017 ambtshalve verstrekt aan mbo-instellingen.

Uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets

Deze wijzigingsregeling is voor een uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets voorgelegd aan Dienst Uitvoering Onderwijs en aan Inspectie van het Onderwijs. De regeling is door hen uitvoerbaar en handhaafbaar verklaard.

Administratieve lasten

Er is met de wijzigingen in de regeling geen sprake van verhoging of verlaging van de administratieve lasten.

Vaste verandermomenten

Er wordt in de wijzigingsregeling afgeweken van de vaste verandermomenten en de minimale invoeringstermijn van twee maanden. Reden hiervoor is dat het onderwijsveld gebaat is bij een snelle inwerkingtreding.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A

In onderdeel A is artikel 2 op twee punten gewijzigd. Artikel 2, eerste lid is gewijzigd, zodat de Minister ook in 2017 aanvullende bekostiging verstrekt voor de twee aspecten genoemd in voornoemd lid.

In artikel 2, tweede lid, onderdeel b, is de verwijzing naar artikel 4b gewijzigd naar artikel 4c. Hierdoor is het mogelijk dat in 2016 75% van de aanvullende bekostiging voor het kalenderjaar 2017 ingezet zal worden voor de verhoging van het aandeel van docenten in voltijdequivalenten in hogere bezoldigingsschalen, conform de doelomschrijving in artikel 2, eerste lid, onder a. De resterende 25% van de aanvullende bekostiging in 2016 zal worden ingezet voor extra functies voor instructeurs en/of docenten, conform de doelomschrijving in artikel 2, eerste lid, onder b.

Onderdeel B

Na artikel 4b is artikel 4c opgenomen met de bedragen voor 2017. Het totaal beschikbaar budget in 2017 bedraagt € 44.562.000,–. Het bedrag voor de vbo-groen afdelingen in AOC’s is gewijzigd en bedraagt voor 2017 € 2.057.000,–.

Onderdeel C

In onderdeel C is artikel 10, tweede lid, gewijzigd. De vervaldatum van de regeling is met één jaar verlengd naar 1 januari 2018.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Naar boven