Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 27 november 2016, nr. IENM/BSK-2016/253025, houdende de aanwijzing van Rijkswaterstaat als de instantie voor de melding van de afgifte van bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen als bedoeld in de artikelen 10.38, derde lid, en 10.40, eerste lid, van de Wet milieubeheer en intrekking van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Stichting Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (Aanwijzing instantie melden afgifte afvalstoffen 2017)

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 10:8, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 10.38, derde lid, en 10.40, eerste lid, van de Wet milieubeheer;

BESLUIT:

Artikel 1

Als instantie voor de melding van de afgifte van bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen als bedoeld in de artikelen 10.38, derde lid, en 10.40, eerste lid, van de Wet milieubeheer wordt aangewezen het Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Artikel 2

Het besluit van de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 3 december 2004, nr. MJZ2004125791, houdende de aanwijzing van de instantie voor de melding van de afgifte van bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen als bedoeld in de artikelen 10.38, derde lid, en 10.40, eerste lid, van de Wet milieubeheer (aanwijzing instantie melden afgifte afvalstoffen) (Stcrt. 2004, 242) wordt ingetrokken.

Artikel 3

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Stichting Landelijk Meldpunt Afvalstoffen wordt ingetrokken.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Artikel 5

Dit besluit kan worden aangehaald als: Aanwijzing instantie melden afgifte afvalstoffen 2017.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

Mededeling

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit binnen zes weken na de dag, waarop dit is bekendgemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Infrastructuur en Milieu, ter attentie van de Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, sector Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, Postbus 20906, 2500 EX Den Haag.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. vermelding van de datum en het nummer of het kenmerk van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt;

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen.

TOELICHTING

Artikel 1 en 2

Op grond van de artikelen 10.38, derde lid, en 10.40, eerste lid, van de Wet milieubeheer vindt de melding van de ontvangst en de afgifte van bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen plaats aan een door de Minister van Infrastructuur en Milieu aan te wijzen instantie. Dit besluit voorziet erin dat Rijkswaterstaat vanaf 1 januari 2017 als meldingsinstantie wordt aangewezen.

Tot 1 januari 2017 geldt de Stichting Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (het LMA) als meldingsinstantie. Het LMA wordt momenteel zowel door de Minister van Infrastructuur en Milieu als door de provincies en gemeenten belast met het beheer van de gegevens die via meldingen binnenkomen. Door middel van een opdracht van het LMA aan Rijkswaterstaat wordt vervolgens uitvoering gegeven aan deze taak.

Door de decentralisatie van provinciale taken naar de gemeenten, die in 2014 zijn beslag kreeg, zijn veel afvalinrichtingen onder het bevoegd gezag van de gemeenten komen te vallen. Dit heeft tot gevolg gehad dat de financiering van meldingsinstantie behalve via de 12 provincies, ook via de (circa 400) gemeenten zou gaan lopen. Dit wordt niet efficiënt geacht.

Daarom hebben de Minister van Infrastructuur en Milieu, provincies en gemeenten afspraken gemaakt over een nieuw bestuursmodel en een nieuwe financieringsstructuur van de meldingsinstantie. Deze afspraken zijn opgenomen in het “Convenant melden bedrijfs- en gevaarlijke afvalstoffen 2017” dat dit jaar door genoemde partijen ondertekend zal worden.

Partijen spreken onder andere af dat de middelen die in gemeente- en provinciefonds beschikbaar zijn voor uitvoeringorganisatie van de meldingsinstantie overgeheveld zullen worden naar de begroting van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Tevens wordt in het convenant afgesproken dat Rijkswaterstaat als meldingsinstantie aangewezen wordt. Onderhavig aanwijzingsbesluit voorziet in dit laatste in artikel 1. Daarom wordt het besluit waarin het LMA als meldingsinstantie is aangewezen in artikel 2 ingetrokken.

Artikel 3

Vanwege bovenstaande wordt ook het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Stichting Landelijk Meldpunt Afvalstoffen ingetrokken. Aangezien er geen sprake is van een gemandateerde bevoegdheid van het LMA aan Rijkswaterstaat, maar van een direct aan Rijkswaterstaat geattribueerde bevoegdheid, is het niet nodig om een soortgelijk mandaatbesluit voor Rijkswaterstaat te nemen.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

Naar boven