Bedrijventerrein Trade Port Noord te Venlo:tervisielegging vastgesteld bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4, besluit tot 6e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord, besluit tot niet-vaststellen van een exploitatieplan voor een gedeelte van Klaver 4 en omgevingsvergunning activiteiten bouwen, handelsreclame en inritten logistiek e-commerce bedrijf in Klaver 4.

Logo Venlo

Burgemeester en wethouders van Venlo maken bekend dat door de gemeenteraad van Venlo bij besluit van 30 november 2016 voor het bedrijventerrein Trade Port Noord zijn vastgesteld:

  • 1.

    het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4 (identificatienummer: NL.IMRO.0983.BP201603KLAVR4HERZ-VA01), inclusief plan-MER;

  • 2.

    het exploitatieplan Trade Port Noord, 6e herziening (identificatienummer: NL.IMRO.0983.EPL20160002TPN-VA01);

  • 3.

    het besluit tot het niet-vaststellen van een exploitatieplan voor het gedeelte van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4, voor zover dat niet is begrepen in het exploitatieplan Trade Port Noord.

Voorts maken burgemeester en wethouders van Venlo bekend dat door burgemeester en wethouders op 6 december 2016 is besloten tot het verlenen van:

1.omgevingsvergunning voor de activiteiten bouwen, aanleg inrit en voeren van handelsreclame ten behoeve van de realisatie van een logistiek e-commerce-bedrijf in Klaver 4 (935285).

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan en van het besluit tot 6e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord zijn ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan en ontwerpbesluit enkele wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigingen zijn opgenomen in de bij het raadsbesluit behorende Nota van wijzigingen.

Het betreft de bekendmaking op grond artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening (bestemmingsplan), artikel 6.14 Wet ruimtelijke ordening (besluit tot herziening exploitatieplan), artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening (besluit tot niet-vaststellen exploitatieplan) en artikel 6.1 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (omgevingsvergunning).

Procedure

De gemeenteraad van Venlo heeft op 20 april 2016 besloten om de gemeentelijke coördinatieregeling op grond van paragraaf 3.6.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) van toepassing te verklaren op de besluiten 1 (bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4) en 4 (besluit tot verlening van de omgevingsvergunning voor de activiteiten bouwen, aanleg inrit en voeren van handelsreclame ten behoeve van de realisatie van een logistiek e-commercebedrijf in Klaver 4). Hierdoor worden procedures voor de realisatie van het project gestroomlijnd en worden de benodigde besluiten gelijktijdig bekendgemaakt.

Voor een gedeelte van het gebied van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4 is het exploitatieplan Trade Port Noord van toepassing. Dit exploitatieplan is vastgesteld bij raadsbesluit van 31 oktober 2012. Het vaststellen van een exploitatieplan is verplicht, indien ten tijde van de vaststelling van het bestemmingsplan Trade Port Noord het verhaal van kosten niet anderszins is verzekerd en/of er een noodzaak is tot het stellen van eisen en regels over onder meer het bouwrijp maken, de fasering etc. Deze beide situaties deden zich voor. Het exploitatieplan Trade Port Noord is inmiddels vijfmaal herzien.

De vaststelling van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4 heeft tot gevolg dat het exploitatieplan Trade Port Noord eveneens diende te worden aangepast. Tevens is het exploitatieplan integraal herzien als gevolg van de stand van zaken van de uitvoering van de grondexploitatie. Een en ander is vastgelegd in het besluit tot 6e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord.

Voor het besluit tot 6e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord geldt dat daarop niet de gemeentelijke coördinatieregeling van toepassing is. De terinzagelegging van het besluit tot 6e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord vindt plaats op basis van artikel 6.14 juncto 6.15 Wro.

Voor het gedeelte van het gebied van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4 waar het exploitatieplan Trade Port Noord niet van toepassing is, is door de gemeenteraad besloten geen exploitatieplan vast te stellen. Ingevolge artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening kan door de gemeenteraad worden besloten geen exploitatieplan vast te stellen indien het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in dit gedeelte van het bestemmingsplan begrepen gronden anderszins is verzekerd en er geen noodzaak is tot het stellen van regels over locatie-eisen, zoals een tijdvak, fasering etc. Met BV Wom K4, als beherend vennoot van de commanditaire vennootschap CV TPN, is een overeenkomst over de grondexploitatie gesloten, waardoor aan de wettelijke uitzonderingsgronden is voldaan. Voor het besluit tot het niet-vaststellen van een exploitatieplan geldt dat daarop niet de gemeentelijke coördinatieregeling van toepassing is.

Voor het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4 is de milieueffectrapportage Trade Port Noord Klaver 4 (MER) opgesteld. Deze MER is bedoeld om het milieubelang volwaardig en vroegtijdig in de plan- en besluitvormingsprocedure een plaats te geven. De MER-procedure is doorlopen vanwege het feit dat in het vigerende bestemmingsplan Trade Port Noord nu bedrijven met stikstofemissie zijn uitgesloten.

Op 2 februari 2016 is door zowel ons college als het college van burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas ingestemd met de Integrale Omgevingsbeoordeling Railterminal met spoorse aanpassingen, Klaver 4 en windturbineproject Greenport Venlo 2016 (hierna: IOB). Ter uitwerking van de IOB is in samenwerking met de gemeente Horst aan de Maas de intergemeentelijke Nota Industrielawaai Trade Port Noord en Trade Port West (niet gezoneerd deel) en de intergemeentelijke Nota Omgevingsveiligheid Klaver 4, Railterminal en Spoorse Aanpassingen opgesteld. De Nota Industrielawaai borgt de uitgangspunten zoals opgenomen in de IOB en bewaakt de geluidsbelasting van nieuwe bedrijven in Greenport Venlo op bestaande woningen. De Nota Omgevingsveiligheid verwoordt het intergemeentelijke beleid ten aanzien van externe veiligheid in Greenport Venlo.

De beide nota’s zijn door de gemeenteraad van Horst aan de Maas op 22 november 2016 en door de gemeenteraad van Venlo op 30 november 2016 vastgesteld. Beroep tegen beide beleidsnota’s is niet mogelijk. Beide nota’s maken onderdeel uit van het vastgestelde bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4 en liggen gelijktijdig met dit bestemmingsplan ter inzage.

Besluit 1: vaststelling bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4 (inclusief plan-MER)

Het bestemmingsplan Trade Port Noord is op 31 oktober 2012 vastgesteld om ruimte te bieden aan grootschalige bedrijven in de logistiek, agrofood en maakindustrie. Het bedrijventerrein Trade Port Noord ligt in het noordwesten van Venlo, ten noorden van de A67 en ten westen van de A73.

Het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4 vormt een herziening van de bestemmingsregeling voor het gedeelte dat betrekking heeft op Klaver 4 van het bestemmingsplan Trade Port Noord. Het gebied van de bestemmingsplanherziening wordt aan de zuidzijde begrensd door de spoorlijn, aan de noordzijde door de Greenportlane en aan de oostzijde door Klaver 2.

Op grond van het geldende planologische regime kent Klaver 4 een indeling naar drie zogenaamde klaverbladen. Voorts is ingevolge de geldende planologische regeling een gedeelte van Klaver 4 bestemd voor zogeheten recyclebedrijven en ‘grote lawaaimakers’. Deze planologische regeling is destijds opgenomen om een verplaatsing van recyclebedrijven vanuit Trade Port West mogelijk te maken in het kader van het project Sunrise Campus. Omdat de behoefte aan deze verplaatsingslocatie inmiddels is komen te vervallen en omdat er vanuit de logistieke marktontwikkeling behoefte is aan grootschalige kavels, is gekomen tot de onderhavige bestemmingsplanherziening. Op grond van de bestemmingsplanherziening wordt voorgesteld de hoge milieucategorie te behouden voor de westelijke klaver om zo bedrijven uit de Agri & Foodsector (maakindustrie) te kunnen vestigen en de oostelijke klaverbladen samen te voegen, waardoor één grote kavel ontstaat voor een logistieke ontwikkeling. De vestiging van de eerdergenoemde ‘grote lawaaimakers’ wordt niet meer mogelijk gemaakt met deze bestemmingsplanherziening. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om stikstof uitstotende bedrijven te vestigen.

Voor het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4 is de milieueffectrapportage Trade Port Noord Klaver 4 opgesteld. De MER-procedure is doorlopen vanwege het feit dat in het vigerende bestemmingsplan Trade Port Noord nu bedrijven met stikstofemissie zijn uitgesloten. Door het niet langer uitsluiten van stikstof uitstotende bedrijven in Klaver 4 zijn significante effecten op Natura 2000-gebieden niet uit te sluiten.

In het bestemmingsplan is voor de daarvoor in aanmerking komende gronden aangegeven, dat verwezenlijking van de bestemming in de nabije toekomst nodig wordt geacht (artikel 3.4 Wro).

Besluit 2: besluit tot 6e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord

De vaststelling van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4 heeft tot gevolg dat het exploitatieplan Trade Port Noord, dat voor een gedeelte van het bestemmingsplangebied van toepassing is, eveneens diende te worden aangepast. Voorts is het exploitatieplan integraal (dat wil zeggen ten aanzien van de regels, de exploitatieopzet en de toelichting) geactualiseerd als gevolg van de stand van zaken van de uitvoering van de grondexploitatie.

Besluit 3: besluit tot het niet-vaststellen van een exploitatieplan voor het gedeelte van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4, voor zover dat niet is begrepen in het exploitatieplan Trade Port Noord

De vaststelling van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4 heeft tot gevolg dat voor het deelgebied dat niet is begrepen in het exploitatieplan Trade Port Noord een besluit tot het niet-vaststellen van een exploitatieplan is vastgesteld. De gronden binnen dit deelgebied zijn deels in eigendom van BV Wom K4, als beherend vennoot van CV TPN, en deels in eigendom van de gemeente Venlo. Als gevolg van de met BV Wom K4 gesloten overeenkomst over grondexploitatie is voor de betreffende gronden het kostenverhaal anderszins verzekerd en is er geen noodzaak tot het stellen van regels over onderwerpen van locatie-eisen (fasering etc.).

Besluit 4 : besluit tot verlening van een omgevingsvergunning voor de activiteiten bouwen, aanleg inrit en voeren van handelsreclame ten behoeve van de realisatie van een logistiek e-commercebedrijf in Klaver 4

Voor een gedeelte van het oostelijke deel in Klaver 4 is een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning voor de realisatie van een logistiek e-commercebedrijf. De aanvraag ziet op de activiteiten bouwen, aanleg inrit en het voeren van handelsreclame.

Met de aanvrager van de vergunning is door B.V. WOM K4, als beherend vennoot van C.V. Trade Port Noord, een overeenkomst tot grondaankoop gesloten voor een kavel ter grootte van circa 14,5 ha. De procedure tot vergunningverlening is in de gemeentelijke coördinatieregeling betrokken vanwege het door de aanvrager gestelde doel om zo snel mogelijk na de vaststelling van het bestemmingsplan en de herziening van het exploitatieplan over de vergunning te kunnen beschikken.

Op 6 december 2016 heeft het college van burgemeester en wethouder besloten om, met toepassing van de coördinatieregeling, de gevraagde omgevingsvergunning te verlenen. De vergunningverlening heeft plaatsgevonden met doorbreking van de aanhoudingsplicht in relatie tot het onherroepelijk worden van het besluit tot 6e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord (artikel 3.5 lid 3 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht).

Terinzagelegging

De bovengenoemde besluiten 1 t/m 4 liggen met de vastgestelde plannen en vergunning, met de daarbij behorende stukken, met ingang van 15 december 2016 gedurende de beroepstermijn van zes weken (dus tot en met 26 januari 2017) analoog en digitaal ter inzage in het Stadskantoor Venlo, Hanzeplaats 1 te Venlo. U kunt zich melden bij de receptie. Het Stadskantoor is op werkdagen geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur en op donderdagavond van 17.00 uur tot 20.00 uur.

Het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4 en het besluit tot 6e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord met inbegrip van bijbehorende stukken, zijn ook in te zien langs elektronische weg, via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl, identificatienummer NL.IMRO.0983.BP201603KLAVR4HERZ-VA01 (bestemmingsplan) en identificatienummer NL.IMRO.0983.EPL20160002TPN-VA01 (besluit tot 6e herziening van het exploitatieplan). Via de gemeentelijke website www.venlo.nl is tevens een link naar ruimtelijke plannen beschikbaar.

Daarnaast kan de verleende omgevingsvergunning voor de realisatie van een logistiek e-commerce bedrijf, alsmede het besluit tot het niet vaststellen van een exploitatieplan, langs elektronische weg worden ingezien via de gemeentelijke website www.venlo.nl (organisatie en bestuur – publicaties en verslagen – plannen ter inzage).

Beroep.

Op grond van artikel 8.3 eerste lid Wet ruimtelijke ordening worden de besluiten 1 (bestemmingsplan) en 4 (omgevingsvergunning) voor de mogelijkheid van beroep als één besluit gezien. Op grond van artikel 8.3 derde lid Wet ruimtelijke ordening worden de besluiten 1 (bestemmingsplan) enerzijds en de besluiten 2 (besluit tot 6e herziening van het exploitatieplan) en 3 (besluit tot niet vaststellen van een exploitatieplan) anderzijds voor de mogelijkheid van beroep als één besluit gezien.

Belanghebbenden die:

  • met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4 tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad hebben ingediend en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan geen dan wel niet tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht, kunnen binnen de beroepstermijn van 6 weken (met ingang van 16 december 2016 tot en met 26 januari 2017) schriftelijk beroep instellen;

  • met betrekking tot het ontwerpbesluit exploitatieplan Trade Port Noord 6e herziening tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad hebben ingediend en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij met betrekking tot het ontwerpbesluit exploitatieplan Trade Port Noord 6e herziening geen dan wel niet tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht, kunnen binnen de beroepstermijn van 6 weken (met ingang van 16 december 2016 tot en met 26 januari 2017) schriftelijk beroep instellen;

  • met betrekking tot het ontwerpbesluit tot verlening van de omgevingsvergunning voor de activiteiten bouwen, aanleg inrit en voeren handelsreclame ten behoeve van de realisatie van een logistiek e-commercebedrijf in Klaver 4 tijdig hun zienswijzen bij burgemeester en wethouders hebben ingediend en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij met betrekking tot het ontwerpbesluit tot verlening van de voornoemde omgevingsvergunning geen dan wel niet tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht, kunnen binnen de beroepstermijn van 6 weken (met ingang van 16 december 2016 tot en met 26 januari 2017) schriftelijk beroep instellen.

Voorts kan binnen de beroepstermijn van 6 weken (met ingang van 16 december 2016 tot en met 26 januari 2017) beroep worden ingesteld door belanghebbenden:

  • voor zover dit beroep betrekking heeft op de wijzigingen die door de gemeenteraad bij de vaststelling van het bestemmingsplan respectievelijk het besluit tot 6e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan respectievelijk ontwerpbesluit tot 6e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord zijn aangebracht.

  • met betrekking tot het besluit tot het niet-vaststellen van een exploitatieplan voor het gedeelte van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4, voor zover dat niet is begrepen in het exploitatieplan Trade Port Noord.

Beroep dient te worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Burgers kunnen ook digitaal via DigiD beroep instellen. Advocatuur, bedrijven en (overheids)organisaties kunnen nog niet digitaal procederen.

Kijk op https://digitaalloket.raadvanstate.nl voor de voorwaarden. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Aan het instellen van beroep zijn kosten verbonden.

Het instellen van beroep schort de werking van een besluit niet op.

In werking treding.

  • -

    Ingevolge artikel 3.8 lid 5 Wro treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4 in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening inzake het bestemmingsplan is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

  • -

    Ingevolge artikel 3:40 Algemene wet bestuursrecht (Awb) treedt het besluit tot vaststelling van het exploitatieplan 6e herziening in werking met ingang van de dag volgende op die van deze bekendmaking. Indien beroep is ingesteld, kan tevens een verzoek om een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak op het voornoemde adres.

  • -

    Ingevolge artikel 3:40 Awb treedt het besluit tot het niet-vaststellen van een exploitatieplan voor het gedeelte van het bestemmingsplan Trade Port Noord Herziening Klaver 4, voor zover dat niet is begrepen in het exploitatieplan Trade Port Noord, in werking met ingang van de dag volgende op die van deze bekendmaking. Indien beroep is ingesteld, kan tevens een verzoek om een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak op het voornoemde adres.

  • -

    Ingevolge artikel 6.1 lid 2 en 3 Wabo treedt de omgevingsvergunning in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt de omgevingsvergunning niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

Op de vaststelling van het bestemmingsplan en het exploitatieplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent onder meer dat, in geval van beroep:

  • beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

  • het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend;

  • beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet kunnen worden aangevuld.

Venlo, 14 december 2016

Naar boven