Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 7 december 2016, nr. WJZ/16184036, tot wijziging van de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984 in verband met het mogelijk maken van aanwijzing gebied waarin de meidoorn een landschappelijk bepalende rol speelt

De Staatssecretaris van Economische Zaken;

Gelet op artikel 3 van het Besluit bestrijding bacterievuur 1983;

Besluit:

ARTIKEL I

De Beschikking bestrijding bacterievuur 1984 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. Het verbod geldt niet voor de in het eerste lid genoemde Crataegus-soorten:

    • a. voor zover de bedoelde handelingen plaatsvinden in het kader van de bedrijfsmatige teelt van boomkwekerijgewassen;

    • b. voor zover de bedoelde handelingen plaatsvinden in een door de Minister van Economische Zaken bij deze regeling aangewezen gebied waarin de meidoorn een landschappelijk bepalende rol speelt.

B

Artikel 5 vervalt.

C

Het opschrift van de bijlage komt te luiden:

Bijlage bij de artikelen 3, tweede lid, onderdeel b, en 4 van de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984.

ARTIKEL II

De regels van de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984 zoals die luidden voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze regeling, blijven van toepassing op de Crataegus-soorten die zijn geplant voor inwerkingtreding van deze regeling in gebieden van bijzondere landschappelijke waarde als bedoeld in artikel 1 van het Besluit bestrijding bacterievuur 1984 zoals dat luidde voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze regeling.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 7 december 2016

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

De Beschikking bestrijding bacterievuur 1984 geeft uitvoering aan het Besluit bestrijding bacterievuur 1983. Dat besluit bevat onder meer de mogelijkheid voor de minister om het opplanten, bewaren en vervoeren van voor bacterievuur gevoelige planten te verbieden in door hem aangewezen gebieden. Een uitzonderingsmogelijkheid op dat verbod bestond voor zogenaamde gebieden van bijzondere landschappelijke waarde. Met de recente wijziging van het Besluit bestrijding bacterievuur 1983 wordt de begripsbepaling van een gebied van bijzondere landschappelijke waarde vervangen door een door de Minister van Economische Zaken bij ministeriële regeling aangewezen gebied waarin de meidoorn een landschappelijk bepalende rol speelt. Met deze regeling wordt de Beschikking bestrijding bacterievuur 1984 in lijn gebracht met die wijziging van het Besluit bestrijding bacterievuur 1983 en worden gebieden aangewezen waarin de meidoorn een landschappelijk bepalende rol speelt.

2. Overgangsrecht

Artikel II voorziet in overgangsrecht. Het uitgangspunt van het overgangsrecht is dat op Crataegus-soorten die zijn geplant voor inwerkingtreding van deze regeling in gebieden van bijzondere landschappelijke waarde als bedoeld in artikel 1 van het Besluit bestrijding bacterievuur 1983 zoals dat luidde voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze regeling, het recht van toepassing zal zijn zoals dat onmiddellijk voor dit tijdstip gold. Crataegus-soorten die na inwerkingtreding van deze regeling worden geplant, vallen onder het nieuwe regime.

Met artikel II wordt bewerkstelligd dat in alle gebieden van bijzondere landschappelijke waarde onder de oude regeling al geplante meidoorns mogen blijven staan, ook al zijn ze niet landschappelijk bepalend. Als deze meidoorns om welke reden dan ook verdwijnen mogen ze niet opnieuw aangeplant worden, tenzij dit in een door de Minister van Economische Zaken aangewezen gebied is waarin de meidoorn een landschappelijk bepalende rol speelt.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling zal gelijktijdig met de wijziging van het Besluit bestrijding bacterievuur 1983 inwerkingtreden. Ingevolge artikel III zal dat met ingang van 1 januari 2017 gebeuren. Hiermee wordt afgeweken van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten. Dit is gerechtvaardigd omdat het hier een verduidelijking van de regelgeving betreft.

4. Regeldrukeffecten

Deze Beschikking leidt niet tot een wijziging van de regeldruk omdat het slechts gaat om een aanpassing van woorden en zinsdelen als gevolg van een wijziging van het Besluit bestrijding bacterievuur 1983.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven