Regeling van de Minister van Economische Zaken van 8 december 2016, nr. WJZ / 16175443, tot wijziging van de Regeling vergoedingen Kamer van Koophandel 2015 in verband met verband met de actualisatie van de aangeboden producten en de daarvoor in rekening gebrachte vergoedingen

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 34, eerste lid, van de Wet op de Kamer van Koophandel;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling vergoedingen Kamer van Koophandel 2015 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. De onderdelen c en d, komen te luiden:

c. FO & BO:

de afdeling Frontoffice en Backoffice van de Kamer van Koophandel;

d. P&R:

de afdeling Projecten en Resources;.

2. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

e. SC/KIA:

de afdeling Service Center en de afdeling KvK Informatie en Advies van de Kamer van Koophandel.

B

Artikel 2, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. De onderdelen a en b komen te luiden:

  • a. een bijeenkomst voor starters: maximaal € 50,– per deelnemer;

  • b. overige bijeenkomsten: maximaal € 50,– per deelnemer;.

2. Onderdeel n komt te luiden:

  • n. een locatiescan: € 10,– per factsheet.

3. De onderdelen o, p en q vervallen.

C

De bijlage behorend bij artikel 2, tweede lid, komt te luiden:

Uurtarieven begroting 2017

FO&BO

P&R, SC/KIA

DOP

ICT

Loonschaal 4

80

     

Loonschaal 5

83

   

87

Loonschaal 6

86

86

 

91

Loonschaal 7

90

90

 

96

Loonschaal 8

95

95

 

102

Loonschaal 9

   

117

110

Loonschaal 10

 

109

125

117

Loonschaal 11

 

118

137

127

Loonschaal 12

 

128

 

139

Loonschaal 13

 

140

 

152

Loonschaal 14

 

150

   

Loonschaal 15

   

192

 

Loonschaal 16

       

Loonschaal 17

       

Loonschaal 18

       

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 8 december 2016

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

I. Algemeen

1. Aanleiding en doel

Deze regeling wijzigt de Regeling vergoedingen Kamer van Koophandel 2015. Met die regeling worden vergoedingen vastgesteld die ondernemingen of rechtspersonen op uniforme wijze verschuldigd zijn voor het afnemen van producten die geleverd worden door de Kamer van Koophandel. Artikel 34, eerste lid, van de Wet op de Kamer van Koophandel geeft hier een wettelijke basis voor.

De producten en de daarbij behorende vergoedingen worden vastgesteld in artikel 2 van die regeling. Het gaat hier nadrukkelijk om producten die geen verband houden met het raadplegen van het handelsregister. Met deze wijziging wordt een aantal producten uit artikel 2, eerste lid, toegevoegd, gewijzigd of geschrapt, en worden de uurtarieven opnieuw vastgesteld.

2. Regeldruk

Tarieven vallen niet onder de definitie van regeldruk. Derhalve is hier geen sprake van administratieve lasten voor bedrijven of burgers en evenmin van inhoudelijke nalevingskosten.

3. Notificatie

De regeling is conform de richtlijn nr. 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt (de Dienstenrichtlijn, PbEU 2006, L 376/36) voorgelegd aan de Europese Commissie. Het gaat om de kennisgeving van het vaststellen van vaste minimum- en maximumtarieven in de zin van artikel 15, tweede lid, onder g, van de Dienstenrichtlijn. Voor die kennisgeving geldt dat de notificatie uiterlijk na de vaststelling van de regeling dient te geschieden.

II. Artikelen

Artikel I, onderdeel A

Door een organisatieaanpassing binnen de Kamer van Koophandel is een aantal afdelingen veranderd. Doel van deze organisatieaanpassing is het bevorderen van de ontwikkeling naar een kennis en content gedreven expertorganisatie. De Afdeling Klant Contact Centrum is grotendeels overgegaan naar de Afdeling Frontoffice en Backoffice en de Afdeling Ondernemersondersteuning naar de Afdeling Projecten en Resources. De callcenters van beide afdelingen zijn overgegaan in de Afdeling Service Center KvK Informatie en Advies van de Kamer van Koophandel.

Artikel I, onderdeel B

Met onderdeel B wordt een aantal wijzigingen doorgevoerd in artikel 2, eerste lid.

In artikel 2, eerste lid, waren diverse beschrijvingen voor bijeenkomsten opgenomen, zoals seminars, netwerkbijeenkomsten, evenementen en workshops (zie onderdelen a, b, n, o en p (oud)). Met deze wijziging komt er een vereenvoudiging in het aanbod van diverse bijeenkomsten door alleen nog het onderscheid te maken tussen bijeenkomsten voor starters en overige bijeenkomsten. Omdat er naast betaalde ook gratis bijeenkomsten bestaan, is opgenomen dat de bijdrage maximaal € 50,– per deelnemer bedraagt.

Het aangeboden product ‘KvK data op maat’ vervalt, omdat de oorspronkelijke ambities met betrekking tot het klantbereik niet worden gehaald. Dit product wordt daarom niet meer aangeboden door de Kamer van Koophandel. De reeds aangegane verplichtingen zullen wel worden afgewikkeld.

Tot slot is er een nieuw product toegevoegd in het kader van de voorlichtingstaak van de Kamer van Koophandel: de Locatiescan. De Locatiescan is een web applicatie die statistische informatie genereert die van belang is voor startende en groeiende ondernemingen. Na invoering van hun branche en vestigingsplaats krijgen ondernemers een factsheet met relevante gegevens over de bevolking en concurrentie in hun vestigingsplaats. Met deze gegevens kunnen ze bijvoorbeeld een ondernemingsplan onderbouwen of een omzetprognose opstellen. Dit product wordt aangeboden in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek. De prijs voor een factsheet is gebaseerd op de ontwikkelkosten van dit product en de inschatting dat jaarlijks circa 2.500 ondernemers gebruik zullen maken van dit product.

Artikel I, onderdeel C

Met onderdeel C wordt de bijlage behorende bij artikel 2, tweede lid, vervangen. Dit betreft de vaststelling van de uurtarieven op basis van de begroting van de Kamer van Koophandel voor 2017.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2017, een vast verandermoment op grond van aanwijzing 174 van de Aanwijzingen voor de regelgeving, doch bekendmaking van deze regeling zal minder dan twee maanden voorafgaand aan inwerkingtreding plaatsvinden. Deze afwijking is nodig, omdat de Kamer van Koophandel anders de betreffende producten niet kan aanbieden, waardoor er een aanzienlijk financieel nadeel ontstaat voor de Kamer van Koophandel. Tevens zijn ook de ondernemers gebaat bij het spoedig introduceren van nieuwe producten van de Kamer van Koophandel; deze kunnen niet aangeboden worden zolang de vergoedingen niet zijn vastgesteld.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven