Verkeersbesluit voor het aanwijzen van een tiental nieuwe bushaltes in Baarn.

Logo Baarn

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE BAARN,

VASTSTELLEN BEVOEGDHEID.

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Op grond van het mandaatbesluit van het college van burgemeester en wethouders van 7 januari 2014 is de manager Fysiek Domein gemandateerd dit verkeersbesluit te ondertekenen.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT.

Eind 2014 is de provincie Utrecht als concessieverlener gestart met de aanbesteding van de nieuwe tienjarige concessie van het busvervoer aan de oostzijde van de provincie. De gemeenten zijn in hoofdlijnen betrokken bij het opstellen van het programma van eisen. De daadwerkelijke aanbesteding en gunning is uitsluitend een zaak van de provincie. Gemeenten worden daar verder niet bij betrokken of over geïnformeerd. Bij de inschrijving op het bestek dienen de vervoerders een lijnennet te presenteren dat in ieder geval het eerste jaar zondermeer wordt gereden. De informatie daarover wordt pas naar buiten gebracht bij de bekendmaking van de gunning. Voor de gemeente Baarn betekent dit dat vanaf het station richting Bunschoten en richting Eemnes andere routes gevolgd gaan worden. Ook komt er een nieuwe spitsbus bij richting de Uithof. In augustus heeft Synthus B.V contact opgenomen over de plaatsing van een tiental bushaltes die langs de gewijzigde delen van de routes moeten komen. De gemeente is in deze het bevoegd gezag om het verkeersbesluit te nemen dat noodzakelijk is voor de nieuwe bushaltes.

Vereiste van het besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van de weggebruikers en passagiers en het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan is het gewenst om door middel van het plaatsen van bord L3 –bushalte- van bijlage I van het RVV-1990 in de Tolweg, de De Geerenweg, de Goeman Borgesiuslaan, de Plataanlaan en de Prof. Fockema Andrealaan een of meerdere weggedeelten aan te wijzen als bushalte.

Syntus B.V uit Deventer is de nieuwe concessiehouder voor het busvervoer in het oostelijk deel van de provincie Utrecht. De concessie gaat in op 11 december 2016. Op grond van eigen onderzoek en met instemming van provincie en gemeente heeft Syntus wijzigingen aangebracht in de lijnvoering. Deze wijzigingen hebben tot gevolg dat op een aantal nieuwe locaties bushaltes dienen te worden gerealiseerd.

Bij de keuze van de locaties hebben behalve vervoerkundige overwegingen ook aspecten zoals omgevingshinder, verkeersveiligheid en uitvoerbaarheid een nadrukkelijke rol gespeeld. Gelet op het feit dat de mogelijkheid bestaat dat na een jaar de nieuwe dienstregeling te hebben uitgevoerd, aanpassingen in de lijnvoering noodzakelijk blijken, is er voor gekozen de haltes in een minimale variant uit te voeren.

OVERLEG

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met het regionaal politiekorps Utrecht.

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders door middel van het plaatsen van L3 –bushalte- van bijlage I van het RVV-1990, eventueel aangevuld met een markering van witte tegels, aan te wijzen als bushalte:

I In de Tolweg aan de oneven zijde, het weggedeelte ter hoogte van huisnummer 3, vanaf het einde van de bestaande inrit tot aan de bocht van de zijweg;

II In de Geerenweg

  • A.

    Aan de oneven zijde vanaf ca 10 meter zuidoostelijk van de aansluiting met de Anthony van Dijcklaan, over een lengte van ca 12 meter;

  • B.

    Aan de oneven zijde vanaf ca 2 meter zuidoostelijk van de inrit van huisnummer 29 G1, over een lengte van ca 6 meter;

  • C.

    Aan de even zijde tegenover huisnummer 29 G1, direct aansluitend aan de parkeerstrook, over een lengte van ca 12 meter.

III In de Goeman Borgesiuslaan

  • A.

    Aan de oneven zijde vanaf ca 10 meter zuidelijk van de aansluiting met de J.F. Kennedylaan, over een lengte van ca 6 meter;

  • B.

    Aan de even zijde vanaf ca 10 meter noordelijk van de aansluiting met de Groen van Prinstererlaan, over een lengte van ca 6 meter.

IV In de Plataanlaan

  • A.

    Aan de oneven zijde ter hoogte van huisnummer 13, direct aansluitend aan de parkeerstrook, over een lengte van ca 3 meter;

  • B.

    Aan de even zijde ter hoogte van huisnummer 48, direct aansluitend aan de inrit over een lengte van ca 6 meter.

V In de prof. Fockema Andrealaan

  • A.

    Aan de oneven zijde, ca 5 meter westelijk van de aansluiting met de prof. Oppenheimlaan, over een lengte van ca 6 meter;

  • B.

    Aan de even zijde, ter hoogte van Sonnevelt 140, over een lengte van ca 6 meter.

     

Baarn, 6 december 2016.

burgemeester en wethouders van Baarn,

namens dezen,

 

mr. M. A. Kuiper

manager Fysiek Domein

 

MEDEDELINGEN

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag waarop het besluit is gepubliceerd. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Baarn, Postbus 1003, 3740 BA Baarn.

In spoedeisende zaken kunnen belanghebbenden, zodra het bezwaarschrift is ingediend, de Voorzieningenrechter vragen om een voorlopige voorziening te treffen. U kunt uw verzoekschrift indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, o.v.v. voorlopige voorziening, Postbus 16005, 3500 DA, Utrecht. Houdt u er rekening mee dat hieraan kosten verbonden zijn (informatie bij de griffier van de Rechtbank op nummer 088-36 20000).

U kunt uw verzoekschrift ook digitaal bij genoemde rechtbank indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden

Naar boven