Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee Aanvulling gebied Hollandse Kust, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Het kabinet heeft definitief twee extra gebieden aangewezen voor de bouw van windmolenparken op zee. Het gaat om twee stroken binnen de zogenaamde 12-mijlszone tussen 18,5 en 22,2 kilometer uit de kust. De aanwijzing vindt plaats door de vaststelling van de Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee gebied Aanvulling Hollandse Kust.

Achtergrondinformatie

De aanwijzing in de Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee Aanvulling gebied Hollandse Kust betreft een partiële herziening van het Nationaal Waterplan 2016 – 2021 voor het onderdeel windenergie op zee. De twee extra stroken sluiten aan op eerder aangewezen gebieden buiten de 12-mijlszone. De gebieden Hollandse Kust (zuid) en Hollandse Kust (noord) zijn gekozen in de Routekaart na een uitgevoerde Haalbaarheidsstudie. Met het aanwijzen van deze nieuwe gebieden brengt het kabinet het doel van 16% duurzame energie in 2023 dichterbij.

Waarom dit besluit?

In 2023 moeten windparken op zee vijf miljoen Nederlandse huishoudens van stroom voorzien. Het kabinet heeft gebieden aangewezen waar de komende jaren nieuwe windparken op zee kunnen worden gebouwd. De inzet is een beperkt aantal grote windparken die worden aangesloten op het elektriciteitsnet via standaardplatforms met een capaciteit van 700 megawatt (MW). Dat is goedkoper en zo blijft er ruimte over voor andere gebruikers op de Noordzee, zoals de scheepvaart. De twee eerder aangewezen gebieden ter hoogte van Zuid- en Noord-Holland zijn goedkoper dan gebieden verder op zee, maar net te klein voor de aanpak met standaardplatforms. Daarom voegt het kabinet een strook aan deze gebieden toe. De parken komen op minimaal 18,5 km uit de kust te liggen.

Totstandkoming Rijksstructuurvisie

De procedure voor het aanwijzen van de stroken tussen de 18,5 en 22,2 km is op 24 april 2015 gestart met de publicatie van het voornemen tot aanwijzing en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau, waarop inspraak mogelijk was. Hierop kwamen 528 zienswijzen binnen. Voor het gebied is een planmilieueffectrapport (planMER) en een Passende Beoordeling gemaakt. Op basis daarvan zijn een Ontwerp-Rijksstructuurvisie opgesteld, waarmee het kabinet op 1 juli 2016 heeft ingestemd. Van vrijdag 19 augustus 2016 tot en met donderdag 29 september 2016 heeft deze Ontwerp-Rijksstructuurvisie met het bijbehorende planMER en de Passende Beoordeling ter inzage gelegen en heeft eenieder de gelegenheid gehad een zienswijze in te dienen. In totaal zijn 197 zienswijzen ingediend, waarvan 151 unieke.

De Commissie voor de m.e.r. heeft over het aangevulde planMER een definitief toetsingsadvies uitgebracht. De commissie is van oordeel dat alle essentiële informatie aanwezig is om het milieubelang volwaardig te kunnen meewegen in de besluitvorming over de Rijksstructuurvisie. In de Tweede Kamer heeft een Rondetafelgesprek plaatsgevonden en er is een debat geweest.

In een Reactiedocument zijn de zienswijzen samengevat en is de reactie van het kabinet opgenomen. Hierin is nader toegelicht op welke wijze de adviezen van de Commissie voor de m.e.r. zijn verwerkt in de diverse stukken en wat omtrent de adviezen is overwogen.

De zienswijzen, de adviezen van de Commissie voor de m.e.r., de uitkomsten van het Rondetafelgesprek en van het debat met de Tweede Kamer zijn bij de totstandkoming van de definitieve Rijksstructuurvisie betrokken.

Tegen de Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee is geen beroep mogelijk.

Waar kunt u de Rijksstructuurvisie inzien?

De Rijksstructuurvisie, de daarop betrekking hebbende stukken, waaronder het Reactiedocument en het planMER, zijn te downloaden via: www.platformparticipatie.nl.

Ook kunt u de Rijksstructuurvisie raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl (planidentificatienummer: NL.IMRO.0000.IMsv16hzNWP2windHK-3000).

Meer informatie over windenergie op zee vindt u op www.rijksoverheid.nl en www.noordzeeloket.nl.

De Rijksstructuurvisie en de daarop betrekking hebbende documenten kunt u tijdens werkdagen van 14 december 2016 tot en met 24 januari 2017 inzien bij de ministeries van Infrastructuur en Milieu (Locatie Koningskade 4) en van Economische Zaken in Den Haag.

Vragen?

Voor vragen over de procedure kunt u contact opnemen met Directie Participatie, telefoon 070 456 96 02.

Voor inhoudelijke vragen kunt u een e-mail sturen naar windopzee@minienm.nl.

Naar boven