Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 5 december 2016, nr. MBO/1082139, houdende wijziging van het Instellingsbesluit Commissie macrodoelmatigheid mbo

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

Gelet op artikel 6.1.4a, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs en artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit Commissie macrodoelmatigheid mbo wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 1 wordt na onderdeel f onder vervanging van de punt in een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

g. NVAO:

Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie.

B

Aan het derde lid van artikel 5 wordt na de punt de volgende volzin toegevoegd: Het secretariaat is ondergebracht bij de NVAO.

C

In artikel 6, tweede lid wordt ‘1 november’ vervangen door: 1 oktober.

D

In artikel 10, tweede lid, wordt ‘De arbeidsduurfactor voor de voorzitter en de andere leden is maximaal 0,0675, respectievelijk 0,045.’ vervangen door: De arbeidsduurfactor voor de voorzitter, de vicevoorzitter en de andere leden is respectievelijk maximaal 0,081, 0,0675 en 0,054.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan betrokkenen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

TOELICHTING

Met het besluit van 18 augustus 2015, nr. MBO/803345, is de Commissie macrodoelmatigheid mbo ingesteld, welke tot doel heeft de minister te adviseren op basis van artikel 6.1.4a, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs. Met onderhavige wijziging van het instellingsbesluit worden enkele aanpassingen aangebracht om transparant te zijn over het proces rondom de commissie en dit proces meer in lijn te brengen met reeds bestaande processen.

In voornoemd besluit werd reeds genoemd dat de minister zou voorzien in het secretariaat van de commissie. Gelet op de synergie met de commissie doelmatigheid Hoger Onderwijs is bij aanvang van de werkzaamheden van de commissie in overleg met de commissie besloten de ondersteuning van de commissie macrodoelmatigheid voor het beroepsonderwijs eveneens onder te brengen bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) en de NVAO aan te wijzen als secretariaat en daarmee als penvoerder van de commissie. Daartoe zijn uitvoeringsafspraken gemaakt. Inmiddels heeft de NVAO in 2016 (en enkele maanden in 2015) het secretariaat waaronder het penvoerderschap naar tevredenheid uitgevoerd. Met het opnemen van de NVAO in het instellingsbesluit wordt de huidige situatie formeel in het instellingsbesluit vastgelegd. Voor de uitvoering van haar werkzaamheden ontvangt de NVAO een subsidie. Omdat het uitvoeren van de werkzaamheden van het secretariaat afhankelijk is van het werkplan en de begroting van de commissie en tijdig subsidie aangevraagd dient te worden, te weten 13 weken voor aanvang van het boekjaar, wordt de datum voor het indienen van het werkplan en begroting van de commissie vervroegd van 1 november naar 1 oktober.

De commissie macrodoelmatigheid adviseert op basis van signalen van niet-naleven van de zorgplichten. Dit maakt het lastig om een inschatting te maken van de werklast. Afgesproken was om op basis van de ervaren werklast na één jaar te bekijken of de arbeidsduurfactor juist was ingeschat. De aanpassing van de arbeidsduurfactor is een gevolg van deze herijking.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Naar boven